"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Rekviem egy divatlegendáért

Elhunyt Oscar de la Renta, a designer, aki felöltöztette a világ leghatalmasabb asszonyait, és akinek neve ma is egyet jelent az eleganciával.

Oscar de la Renta minden kétséget kizáróan minden idők legkarizmatikusabb és legszínesebb amerikai tervezőinek egyike volt, az utolsó abból a generációból, amely a hatvanas évek A-listás sztárjainak is készített ruhákat. De la Renta gazdag múltjánál csak figyelemre méltó jelene volt érdekesebb. Bár kecses, kissé formális nőiességről alkotott elképzelései mindvégig meghatározók voltak a márka életében, a modern megoldásoknak köszönhetően mégis képes volt az állandó és folyamatos megújulásra – ez biztosította, hogy a De la Renta név a 21. században is releváns maradjon. Mindennapjaiban még 82 évesen is szigorú ütemtervhez tartotta magát, 2013 januárjában pedig, amikor felfogadta a száműzött tervezőt, John Gallianót, az is nyilvánvalóvá vált, hogy még mindig képes felborzolni a kedélyeket. A nevét viselő üzleti vállalkozás részben mostohalányának köszönhetően az elmúlt években jelentős növekedésen ment keresztül.

 

 

Egy márka születése


Oscar de la Renta a Dominikai Köztársaságban született 1932-ben, a legfiatalabb és egyben az egyetlen fiúként hét testvére közül. „A körülményeimből adódóan mindenki tragikus történetet vár tőlem” – nyilatkozta egy interjúban a tervező. Csakhogy a De la Renta család nem volt szegény, és Oscar sem volt az a drámázó típus. 18 éves korában Spanyolországba ment festészetet tanulni, ám végül inkább a divat keltette fel érdeklődését. Apja havonta 125 dollár apanázst küldött neki, melyet az utolsó centig ruhára költött. Hogy megéljen, különböző újságoknak készített divatszkeccseket.

 

Pályafutását Balenciaganál kezdte, majd három év után Párizsba költözött, ahol Antonio Castillónak, a Lanvin divatház tervezőjének asszisztense lett. „Kedvelt engem, mert beszéltem spanyolul, és megkérdezte, tudok-e varrni, illetve szabni. Természetesen igent mondtam. Kicsit több pénzt ajánlott, mint Dior, így elfogadtam az ajánlatát, és azt mondtam, két hét múlva tudok kezdeni. Majd beiratkoztam egy esti iskolába, és arra kértem tanáraimat, hogy két hét alatt tanítsák meg nekem azt, amit más diákok egy év alatt sajátítanak el” – nyilatkozta egyszer Oscar de la Renta. A tervező nyitott maradt az újdonságokra és a tanulásra egész életében. Első felesége, a francia Vogue egykori szerkesztője, Françoise de Langlade állítólag jelentős szerepet játszott ízlésének, stílusának formálásában.

 

 

1961-től 63-ig dolgozott Antonio Castillónál, majd úgy döntött Amerikában folytatja karrierjét. Elszegődött Elisabeth Ardenhez, majd 65-től társult Jane Derbyvel, akinek halála után átvette a céget. Végül megalapította saját márkáját New Yorkban, amely egy csapásra hihetetlen népszerűségre tett szert, annak köszönhetően, hogy vendégei között jelen volt többek között a divatikon Jackie Kennedy is. Remekül értett a nőiesség kiemeléséhez, és képes volt arra, hogy a női lélek minden titkos vágyát kielégítse. Érzéki, elegáns megoldásainak és barátságos viselkedésének hála a hölgyek, modellek és színésznők kedvencévé vált. A designer, akit egyenesen az „amerikai divat apjaként” emlegettek, mindig is szoros kapcsolatot ápolt a világ leghatalmasabb asszonyaival, különösen a First Ladykkel. Betty Ford, Nancy Reagan, Hillary Clinton és Laura Bush is mind nagy rajongói voltak. Mrs. Clintonnak 1997 elején segített megtervezni jellemző stílusát. Az egykori First Lady egyszer tréfásan megjegyezte: „Oscar de la Renta több mint 20 éve dolgozik azon, hogy divatikont faragjon belőlem.”

 

Oscar de la Renta 1993-ban debütált Párizsban mint couture-tervező, Main Rousseau Bocher óta ő volt az első olyan amerikai designer, akit az a megtiszteltetés ért, hogy egy nagy volumenű couture-kollekciót tervezhetett a Balmain divatház neve alatt a francia fővárosban. Mindemellett persze ready-to-wear kollekciókat is készített a párizsi kifutóra 1991-ben és 92-ben. 1967-ben, 68-ban és 73-ban is megkapta a divatszerkesztők Coty Awards díját, 1989-ben életműdíjjal tüntette ki a Council of Fashion Designers of America. 2006-ban megalapította saját esküvőiruha-vonalát.

 

 

Elment egy legenda


A legendás divattervező október 20-án otthon hunyt el, miután évekig küzdött a rákkal. „A világ szegényebb lett egy különleges emberrel. Köszönettel tartozom neki, amiért segített azzá a nővé válnom, aki ma vagyok” – mondta a szupermodell Karlie Kloss a tervezővel kapcsolatban.

 

„Csodálatos designer volt. Kitartott a meggyőződése mellett, hogy nem számít, milyen irányba vagy hogyan változik a divat, egy nőnek mindig elegánsnak, vidámnak és nőiesnek kell lennie. Mindemellett azonban kreációi sosem voltak régimódiak vagy unalmasak. Ha egy Oscar de la Renta-ruhát viseltél, úgy érezted, te vagy a legjobb és a legszebb a teremben, és pontosan ez lehet az oka annak, hogy Oscar ruháit előszeretettel választják az emberek, akár a vörös szőnyegre, akár bálokra vagy esküvőkre” – mondta Alexandra Shulman, a brit Vogue szerkesztője.

 

 

Habár a tervező korábban többször is egyértelművé tette, hogy nem áll szándékában nyugdíjba vonulni, a hónap elején mégis kinevezte a márka első kreatív igazgatóját. De la Renta választása Peter Coppingra esett, aki korábban a Nina Ricci divatház kreatív igazgatói posztját foglalta el. De la Renta hosszú pályafutása alatt egyike volt azon keveseknek, akik ismerték a különbséget kifutó és divat között. „Sosem szabad összekevernünk a divatot a kifutóval. A kifutó a látványról szól. A jól öltözöttség nem azt jelenti, hogy jó ruháink vannak. Csupán egyensúly és józan ész függvénye.”