"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Az önbizalom ereje

Tapasztalatok, sikerek és tanulságok az „50 tehetséges magyar fiatal” program első évadából.

Az „50 tehetséges magyar fiatal” program azt tűzte célul maga elé, hogy a hasonló kezdeményezéseken túlmutató felelősségvállalással a tehetségek elismerésének rangos, mértékadó platformjává váljon. Akik eddig részt vettek benne, visszaigazolták ezt a törekvést. A La femme pedig folytatni akarja, amit elkezdett.

 

Plaszkó Noel, a 16 éves borsodi fiatalember zongoratehetség, matekzseni és a fizika szerelmese. Jóban van a kvantumfizikával, izgatják a szupravezetők is. A világvégén, Abaújszántón van az általános iskola mellett egy alapfokú művészetoktatási intézmény, ahol felfigyeltek a zenei tehetségére. De nemcsak ebben tűnt ki, tanulmányait is kitűnővel végezte, mind a matematika, mind a fizika magával ragadta. És szerencséjére a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban is támogatták, hogy kibontakoztassa különleges tudását és szorgalmát. Noel havonként utazott Miskolcról Budapestre, a La femme 50 tehetséges magyar fiatal mentori program felkaroltjaként.

 

 

Plaszkó Noel sok mindent köszönhet a mentorprogramnak és mentorának: talán legfőképpen mégis az önbizalma megerősödését. Vagy mondjuk úgy: az önértékelése erősödését. Legelőször említ valami olyasmit, amit a mentorprogram nyilvánosságától kapott: meghívták őt a LINK-csoportba, egészen pontosan Csermely Péter hálózatkutató, akadémikus, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára hívta meg őt mint a matematika-fizika-biokémia iránt vonzódó fiatalembert, vegyen részt a hálózatkutatásban. Mindezt a La Femme magazin teremtette ismertségének tudja be.

 

De hasonló támogatást kapott Hardy Ilonától is, aki megismerkedésük óta arra trenírozta őt, hogy bátrabban és nyitottabban kezelje a benne meglévő képességeket, adottságokat, ne szégyelljen megnyílni mások előtt, bátran nyilvánítson véleményt, egyáltalán: mindig legyen véleménye! És azt erősítette benne: az életben talán a legfontosabb a kapcsolatépítés. Dr. Hardy Ilona jogász, üzletasszony, az 1990-es években aktív résztvevője volt Magyarország átalakulásának, vezető szerepet vállalt a hazai értékpapírpiac kialakításában, ő lett a Budapesti Értéktőzsde első ügyvezető igazgatója. Legendásan ismerős a jogi-pénzügyi világ köreiben, ma minden befolyásával a befektetésvédelem, a hazai pénzpiaci folyamatok felügyelete terén működik: máig ügyvezető, felügyelő bizottsági elnök, és persze a magánszférában is elnökösködik, az egészségügyi és nyugdíj-magánpénztári irányításban hasznosítja tudását és kapcsolatait.

TEHETSÉG
"Ilonával egyszerre épült a fiú kapcsolatteremtő képessége és az ehhez szükséges önbizalom ereje."

 

Ilona révén tehát a fél évet éppen erre: kapcsolatépítésre használták. Noel számára legemlékezetesebb a Corvinus Egyetem pénzügyi szakán tett látogatás volt, és a megismerkedés Járai Zsigmond volt pénzügyminiszterrel. De hasonlóan fontosnak érezte a találkozót a testvérével, Járai Antallal, az ELTE informatikai tanszékének tanárával. Az egyetemi tanszékeken járva ismerte meg a lehetséges továbbtanulási irányokat és a tájékozódásban az emberi kapcsolatok jelentőségét. Ilonával egyszerre épült a fiú kapcsolatteremtő képessége és az ehhez szükséges önbizalom ereje. „Talán a legfontosabbnak azt éreztem a fél év alatt, hogy nagyon sok helyen jártunk Hardy Ilonával!” Először is, amikor Miskolcról megérkezett Budapestre, Ilonáéknál szállásolták őt el. Azután rengeteg helyre vitte őt el Budapesten: minden hétvégi találkozójukon, havonta egyszer, először is valamilyen színházi előadás megtekintésével kezdték a programot. Majd járták a várost vagy a város környékét: így jutottak el például Szentendrére, s egy pécsi utazás is szerepel a terveikben.

 

De a legfontosabb mégis: a kapcsolati tőke gyűjtése. „Jól megszervezett programnak érzem a mentorprogramot, úgy éreztem, hogy mindenki részéről lelkes volt a hozzáállás: a szervezők és a mentorok is beleadtak mindent. És hogy ne feledkezzünk meg a fiatal zongorista ezen oldaláról se: annyira megjött az önbizalma minden téren, hogy ezután önálló koncertje volt a Rózsavölgyi Szalon köré ifjú tehetségeknek szerveződő Entrée Fesztivál 1.0-án. Erre már saját magától jelentkezett.