"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Ó, azok a csodálatos férfiak?

Hogyan lehetséges, hogy amit egy nőben hibának látunk, az egy férfinál már érdekesség?

Vegyünk csak Javier Bardemet, a híres spanyol színészt. Nem igazán nevezhetjük jóképűnek, de az arca érdekes. Mire férfi beszélgetőtársunk elégedett horkantással megjegyzi, hogy egy férfinak nem is kell jóképűnek lennie.

 

 

És ez így igaz. A nőknek szépnek, csinosnak, vonzónak kell lenniük, a férfiaknak nem. (Aki persze nem akar, az amennyire tudja, próbálja meg kivonni magát a szépségipar és a média nyomása alól.) De tény, hogy akár a környezetünkben, akár a magazinokban ezt tapasztaljuk, nem is beszélve a hollywoodi álomgyárról. Nem is olyan régen Adam Drivert, akit a Csajok című sorozatból ismerhettünk meg mint párkapcsolatokban járatlan, minden szempontból zavarodott fura fiúját, beválasztották az új Csillagok háborúja film szereplői közé. Annak ellenére, hogy hollywoodi nyelven szólva, látható hibái vannak: lapátfülei elállnak, túl kicsi a feje, és arcán mintha elnyújtották volna a vonásokat. Nem baj. A bizarr, érdekes fiúk idejét éljük, gondoljunk csak arra, milyen keresett most Benedict Cumberbatch, a fura fiúk archetípusa. 

 

És mi a helyzet az érdekes arcú színésznőkkel? Kétségtelenül léteznek, például ott a zseniális androgünk Tilda Swinton, afféle női David Bowie. Ha megjelenik, mintha egy másik galaxisból érkezett volna hozzánk, hogy remekebbnél remekebb filmekbe szerepeljen, vagy misztikus lényként fenségesen vonuljon fel különböző divatrendezvényeken.

 

Kiindulásként nézzük, kik szerepelnek a bulvárlapok által kedvelt legszexisebb nők listáján. Vajon odaférne egy 1,8 méter magas, éteri nő Angelina Jolie, Mila Kunis vagy Scarlett Johansson mellé? Bárcsak így lenne! Mígy Benedict Cumberbatch minden fenntartás nélkül, egykönnyen a legszexisebb férfiak közé kerül, és rajongók kara erősíti meg ebben a pozícióban. Vannak cumberbitch-ek - vagy szolidabb formában: cumberbabe-ek-, na de swintoniták? 

 

Mindenekelőtt azért is könnyebb a férfiak dolga, mert élvezik annak az előnyét, hogy a koruk igazából nem számít. Amikor Harrison Fordot 1998-ban a világ legszexisebb férfijának választották, érett férfikorban volt: 56 éves. Míg a világ legszexisebb nője cím nyertesei sosem voltak 35 évnél idősebbek. Emellett az is tény, hogy az 50 év feletti nők számára egyszerűen nincsenek jó hollywoodi szerepek- ahogyan ezt egy nemrégiben fellángolt vita is bizonyítja. Nyilván azért nem, mert a rendezők és producerek nagy része is férfi. Persze a kivétel erősíti a szabályt, ahogyan a fantasztikus komikus, Tina Fey megfogalmazta: még mindig remek szerepeket kínál Hollywood a 60 év feletti Meryl Streepeknek.

  

Scarlett Johansson, a 2013-ban a világ legszexisebb nőjének választott színésznő azt nyilatkozta a Hello magazinnak, hogy a nők valahogy elhervadnak, míg a férfiak megérnek az évek múlásával, mint a bor. A nőkre azt mondják, hogy már túlvannak a virágkorukon, már nem tudnak szexszimbólumot játszani. Scarlett Johansson tévedett volna? Merthogy az Esquire magazin nemrégiben kijelentette, hogy a 40 év feletti nők kívánatosak! Azelőtt volt valami tragikus még a legszebb 42 éves nőben is- állították régen, ami mára megváltozott? Ez csak jó hír lehet. Mi lenne, ha ezután a gyűrött arcú, harmincot jócskán túllépő férfiszínészek helyett a nőknek is helyet adnának a vásznon? Tilda Swinton helyett még több Cate Blanchett-et, Susan Sarandont, Charlotte Ramplinget láthatnánk. Adam Driver és Benedict Cumberbatch pedig remekül betöltenék a dekoratív szerető szerepét mellettük.