"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Lendület és tapasztalat összefog

Mintha évek óta ismernék egymást. A tehetséges fiatal és a tapasztalt mentor.

Újra 50 tehetséget kerestünk, akik kivételes adottságuk, szorgalmuk révén a jövő formálói, meghatározó személyiségei lehetnek. Több száz ifjú tehetség közül a leginkább érdemesek kaptak lehetőséget arra, hogy részt vegyenek az 50 tehetséges magyar fiatal hat hónapos mentorprogramjában. Ez a program lelke, a kulturális, tudományos és gazdasági élet elismert személyiségei, a mentorok aktív közreműködésével ösztönzi a fiatal tehetségek fejlődését. Négy fiatalt és mentort megkérdeztünk: hogyan tervezik a közös munkát, hol tartanak.

 

A találkozóra Radnai Márk gyalog, Kereszty Gábor biciklivel érkezik. Több mint húsz év a korkülönbség köztük – szinte apa-fiú távolság –, a kapcsolatuk mégis inkább báty és öcs viszonyára emlékeztet.

 

 

A kölcsönös felelősségről, az egymásra utaltságról kezdünk beszélgetni annak kapcsán, hogy Gábor látta Márkék, azaz a 011 Alkotócsoport legutóbbi premierjét. „Mindig minden nemzedéknek megvoltak a maga tehetségei − tűnődik Gábor −, ami viszont jó a La femme mentorprogramjában, az az, hogy látszik, van akarat az idősebb nemzedékben, hogy fölfigyeljen a fiatalabbakra!” Márk hozzáfűzi, hogy amit ő csinál, az teljesen szubjektív. „Az én pályámon nincs feltétlen siker, viszont akár a bukás is felébreszthet az emberben egyfajta tenni akarást…”

 

Radnai Márk színész, színházi rendező, filmrendező, Kereszty Gábor újságíró, szerkesztő, menedzser. Akkor találtak egymásra, amikor Márkot beválogatta a lap az 50 fiatal magyar tehetség közé, és a lehetséges szimpatizánsok közül mentorokat ajánlottak neki: kölcsönösen egymást választották, hátha a közös munkálkodásból származhat valami eredmény.

 

Márciusban ismerkedtek meg – már az első pillanatban rokonszenv alakult ki oda s vissza–, azóta négyszer-ötször találkoztak, Márk produkciókat mutat (egyfajta kulturális „árut”), Gábor pedig hozzáteszi, szerinte az hogyan lenne terjeszthető („eladható”) a mai hazai és nemzetközi piacon. „Amiről beszélni tudunk, az a kulturális marketing − fejtegeti Márk. − Én gyártom a produkciót, ő eladja!” „Az a jó, ha kiegészítem, amit a szakember csinál − toldja meg Gábor. − Egy dimenzióval följebb rakom a műalkotást! Világéletemben produkciók piacra vitelével foglalkoztam, legyen az tévéműsor, vagy mint most, színházi előadás.”

MENTOR
"…az a kérdés, hogyan tudom őket nemzetközileg elindítani!

 

„A 011 Alkotócsoportban az az érdekes, ahogyan gondolkodunk! − ecseteli Márk. − Nem
 egyetlen területre összpontosítunk, hanem egyfajta progresszív kulturális összterméket hozunk létre, az internetes vizuális megjelenéstől a színházi darabokon át az egész estés játékfilmig.” Merthogy a 011 pillanatnyilag azt reméli, elfogadják a filmtervüket. Erre lát is esélyt Gábor. „Már sok mindenüket megnéztem, és azt látom, a formanyelvükben van nemzetközi potenciál. Számomra ugyanis az a kérdés, hogyan tudom őket nemzetközileg elindítani. Ennek pedig az a módja, hogy ismertté kell tenni Márkot és a csoportját, mert minél nagyobb az ismertségük, annál többen kíváncsiak rájuk. A leghasználhatóbb talán arra vagyok nekik, hogy konkrét esetekben konkrét tanácsokat tudok adni.” Mit vár Radnai Márk Kereszty Gábortól? „Az előttünk járó nemzedékek kezdték azt csinálni, amit a mi generációnk folytat. Ők halmozták föl azt az információmennyiséget, amelyből mi a lényeget igyekszünk kihámozni.” Ehhez Gábor annyit tesz hozzá, hogy őt lenyűgözi az az erő és akarat, amelyet ifjú mentoráltjában látni vél. „Elhivatottság + hobbi = jó modell” − foglalja össze a lényeget.

 

Mindketten azt mondják, munka- és emberi kapcsolatuk túl fogja nőni a La femme mentorprogramjának kereteit, mert amíg a közös munka beérik, az legalább három év. Ahogy nevezik: „hosszú lépcsős dolgokról” beszélnek.