"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

50 tehetséges magyar fiatal a média fókuszában

Kiemelkedően tehetséges fiatalok jelentkezését várja az ”50 tehetséges magyar fiatal” program.

A La femme ”50 tehetséges magyar fiatal” címmel olyan innovatív programot indított útjára, amely a harminc év alatti magyar tehetségekre kívánja irányítani a figyelmet. Azokra, akik kivételes adottságuk, szorgalmuk révén a jövő formálói és meghatározó személyiségei lehetnek hazánkban és a világban. A program nem rangsort állít, hanem ifjú reménységeket keres és mutat be. 2012. október 31-ig lehet jelölni, illetve jelentkezni a programra.

 

 

A mai globális versenyhelyzetben a kivételes adottsággal rendelkező fiatalok is esélytelenek az őket fejlesztő, ösztönző segítség nélkül. Ki tudna több ösztönzést, gyakorlati tanácsot és támaszt nyújtani egy pályája elején járó fiatal tehetségnek, mint azok, akik hasonló utat bejárva küzdötték magukat a csúcsra, s lettek területük meghatározó képviselői. A támogató, segítő szándék páratlan, pénzben aligha kifejezhető lökést jelenthet egy-egy fiatal számára.

 

„Az »50 tehetséges magyar fiatal program« személyre szabottan, a lehetőségek és az igények összehangolásával, az adott terület elismert személyiségeinek aktív szerepvállalása mellett kíván a fiatal magyar tehetségek fejlődéséhez ösztönzést, támogatást nyújtani” – vezette fel a programot Zétényi Lili, a La femme magazin főszerkesztője.

 

A La femme által felkért grémium a legígéretesebbnek ítélt 50 fiatalnak személyre szabott mentorprogramot dolgoz ki a Nemzeti Tehetségpont szakmai támogatásával, amely több hónapon keresztül segíti a fiatalok tehetség-útját, biztosítva a jelölés, előválogatás, zsűrizés folyamatában, valamint a mentorprogram pedagógia és szakmai elvek szerinti működéséhez szükséges szaktudást.

 

 

Az 50 fiatal kiválasztása harminc olyan személyiség kezében van, akik sokszínű szakmai háttérrel, gazdag élettapasztalattal rendelkeznek. A mentori szerepre felkért személyiségek maguk is példaképek, és a fiatal tehetségek számára páratlanul értékes tudás birtokosai is egyben. Az 50 fiatal tehetséget kibontakoztatásában egy-egy sikeres személyiség mentorálja. Köztük üdvözölhetjük többek között Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettest, közigazgatási és igazságügyi minisztert, Sebestyén Márta népdalénekes-előadóművészt, Dr. Ádám Veronika Széchenyi-díjas magyar orvost, biokémikust, Gerendai Károly üzletembert, a Sziget Fesztivál alapítóját, valamint a tudományos, kulturális és üzleti világ számos kiemelkedő személyiségét.

 

„Tehetséges fiatalokat támogatni a legjobb befektetés és kötelességünk is egyben. Az ő energiájukra, ötleteikre, szorgalmukra lesz szükség ahhoz, hogy a jövő Magyarországa olyan lehessen, amilyennek elképzeltük, és hogy a világ bármely pontján a jövőben is büszkék lehessünk magyarjainkra. Ezért minden ilyen lehetőségre örömmel mondok igent” – mondta a programot elindító sajtótájékoztatón Dr. Navracsics Tibor.

 

A jelöléstől a mentorprogram megvalósulásáig

A program szakaszai:

 

2012. október 31-ig: az ”50 tehetséges magyar fiatal” program jelölési időszaka

2012. november: a jelöltek előválogatása, szűkítése, majd a zsűri egyénenkénti online értékelésével az 50 fiatal tehetség kiválasztása

2013. február vége: a La femme 50 tehetséges magyar fiatal különszámának megjelenése

2013. március – szeptember: a mentorprogram megvalósulása, mentor-mentorált párosok munkájának bemutatása

 

Ki lehet jelölt?

 

Jelölt lehet minden 1982. január 1-je után és 1996. december 31-e előtt született magyar fiatal, aki valamilyen területen átlagon felüli tehetséggel és szorgalommal rendelkezik, amit a jelölés során megadott információk is alátámasztanak. Nincsenek kategóriák és nincs műfajmegkötés.

 

Mire van szükség a jelöléshez?

 

A jelöléshez szükség van a jelölt és a jelölő személy elérhetőségeire. (A jelölt és a jelölő személye lehet azonos.) A jelöltet és tevékenységét ismerő olyan személyek megadása javasolt, akik a későbbi értékelés során – amennyiben az esetlegesen szükséges – további információval szolgálhatnak a jelöltről.

 

A jelölésre 2012. október 31. éjfélig van lehetőség, az alábbi címen:
http://www.lafemme.hu/tehetseg

 

Milyen szempontok alapján zajlik az értékelés?

 

A tehetség mértéke objektív mérőszámokkal nehezen leírható. Az eltérő területek tehetséges fiataljainak összevetése pedig még komplexebb feladat. Az 50 tehetséges magyar fiatal kiválasztása ezért csak világos elvek mentén, standard kritériumok és értékelési szempontok alapján képzelhető el.

 

Az értékelés az alábbi szempontok alapján történik:

 

A szakmai partner: Nemzeti Tehetségpont

 

Az Országgyűlés által kezdeményezett, 20 évre szóló Nemzeti Tehetség Program és a hozzá kapcsolódó, az Európai Unió által támogatott Nemzeti Tehetségpont célja, hogy egyetlen tehetség se kallódjon el, éljen bármely régióban, nevelkedjen bármilyen anyagi vagy szociális viszonyok között.

 

A Nemzeti Tehetség Program keretén belül működő Nemzeti Tehetségpontok hálózatának több mint 900 állami, egyházi fenntartású vagy civil szervezethez kötődő tehetséggondozó műhely a tagja. A Tehetségpontok megalapítását a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács kezdeményezte és támogatja mind Magyarországon, mind a határon túli magyarlakta részeken. A Tehetségpontok abban segítenek, hogy az érdeklődő fiatalok hatékony segítséget kapjanak tehetségük felismeréséhez és kibontakoztatásához. Ennek érdekében kapcsolatokat építenek ki a Tehetségpontok hálózatával, és mindazokkal, akiken a tehetségek sorsa múlhat.