"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Fényárban a város

A főváros varázslatos fényben, ünnepi programokkal készül a karácsonyra.

Budapesti sétánkat akár karácsonyi vásárokra is felfűzhetjük, hiszen több kerületben is találkozhatunk ilyesmivel, sőt kapcsolódó kulturális programokban, korcsolyapályákban is bővelkedik a város.

 

 

A 2. kerület a Mechwart ligetben, Óbuda a Fő téren, Újpest pedig a Szent István téren tart karácsonyvárást, ahol számos zenés családi- és gyerekprogrammal, tematikus előadásokkal várják a látogatókat az adventi időszakban.

 

Józsefvárosba december 5-én a finn Mikulás, Joulupukki látogat el, akivel a Mátyás téren, a Horváth Mihály téren és a Nemzeti Múzeum lépcsőjénél személyesen találkozhatnak a gyermekek, a kerületi gyertyagyújtás és a díszvilágítás felkapcsolása a Mikszáth téren lesz december 2-án, ahol ünnepi műsor és vásár várja az érdeklődőket.
Ferencvárosban a Bakáts téren és a József Attila-lakótelepen, Újbudán pedig több helyszínen tartanak ünnepi koncertekkel egybekötött vásárt. Az Őrmezei Közösség Házban egyebek mellett karácsonyi művészpiac lesz, s a 11. kerület karácsonyfadísz-készítő és versíró versenyt is szervez a gyerekeknek, az alkotásokat a kerületi időseknek osztják majd ki.

 

A 15. kerületben 14 helyszínen lesznek adventi programok, amelyekbe a kerületben működő egyházak is bekapcsolódnak. A rákospalotai Wesselényi vásárcsarnokban kézműves- és fenyővásár lesz december 15-én, az egész napos kulturális kínálatban pedig a KoMa színház és a kerületi fiatalok betlehemes játéka is szerepel. A pestújhelyi közösségi ház három péntek este Diafilmes téli estéket tart, s több helyszínen is lesz ajándék- és mézeskalács készítés.

 

A 16. kerületben az Erzsébetligeti Színházban és a sashalmi piacon, Rákosmentén a Fő téren lesz karácsonyi vásár, s utóbbi helyszínen  hétről hétre gyerekműsorokkal, valamint az egyházak, oktatási intézmények együtteseinek műsorával várják a látogatókat.
Kispesten Adventi fények, illatok elnevezéssel lesz karácsonyi készülődés december 1-jén, ahol bárki elkészítheti otthona ünnepi díszeit, koszorúit, s a kerület központjában játékokkal, mesemondóval, bábelőadással várják a gyerekeket. Pesterzsébeten a sétálóutca, vagyis a Kosuti köré szerveződnek a programok, a Mikulásünnepségen "jóság kaláccsal és a vidámság kakaóval" várják a kicsiket.

 

A belvárosi önkormányzat december 2-án a Szent István téren nyitja meg az Adventi vásárt, s ugyanitt a hónap közepén ajándékosztást szervez a kerületi rászoruló gyerekeknek. Az 5. kerületieknek lesz kedvezményes fenyőfavásár, s december harmadik hetétől folyamatosan karácsonyi élelmiszercsomagokat osztanak a gondozásban élő, illetve 90 év feletti lakosoknak, valamint a helyi civil és egyházi szervezeteken keresztül a kerületi lakosoknak.

 

A 12. kerület karácsonyi adománygyűjtő akciót indított Az angyalok a földön járnak címmel, s negyedik alkalommal rendezik meg a betlehemépítő programot is, amelyben több tucat közösség helyezi el alkotásait a hegyvidéki közterületeken. A polgármesteri hivatal mellett adventi vásár is lesz.

 

A 13. kerület is több rendezvényt tart Karácsonyhoz kötődően, és az önkormányzat természetbeni és pénzbeli támogatást nyújt az ellátottaknak, gondozottaknak és családtagjaiknak.

 

Az 1. kerület idén is megrendezi a Városházán a hagyományos adventi koncertsorozatot: december 2-án a Bartók Táncegyüttes, egy héttel később a Bojtorján együttes ad koncertet, december 16-án pedig Kodály Zoltánra emlékeznek születésének 130. évfordulója alkalmából. Az utolsó adventi koncerten, december 23-án az Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar tagjai lépnek fel Bach-művekkel. A koncertek mindegyikére ingyenes a belépés. Újpesten vasárnap délutánonként lesznek komolyzenei hangversenyek a Városháza dísztermében, Kőbányán pedig a Mindenki Templomában rendeznek jótékonysági hangversenysorozatot,az ingyenes rendezvényeken Mozart, Bach és Händel művei csendülnek fel. Ugyancsak a 10. kerületben, a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Központban december első hétvégéjén csokoládéfesztivált rendeznek, ahol 14 ország mutatja be karácsonyi szokásait, ízeit.

 

A 18. kerület sportos adventet tart: Pestszentlőrincen a régi piac területén a 400 négyzetméteres jégpálya köré csoportosul a vásár, ahol koncertek és jégtáncbemutató is lesz. Januártól a Bókay-kertben lehet majd korcsolyázni, jégkorongozni. A jégpályák más kerületekben is népszerűek ebben az időszakban: a 13. kerület december végéig a Számítástechnikai Általános Iskola sportudvarán biztosít ingyenes korcsolyázási lehetőséget, de lesz korcsolyapálya a 17. és a 19. kerületben is. Csepelen a Szent Imre téri buszvégállomásnál nyitnak jégpályát, ahol december 1-jén audiovizuális elemekkel tarkított "jégdisco" lesz a 18 éven aluliaknak. (MTI)