"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Leendő királyok az iskolapadban

A világ legdrágább gimnáziumában a síszezonhoz kötik az órarendet, Amerika egyik legnagyobb presztízsű gimnáziumát pedig egy magyar bencés alapította.

Egy szülőnek az a leghőbb vágya, hogy mindent megadhasson szeme pici (majd egyre növekvő) fényének, sőt lehetőleg mindenből a legjobbat kapja. Akinek a források bőségesen állnak rendelkezésére, elitebbnél elitebb körülmények közé szocializálhatja gyermekét, ahol nemcsak deriválni meg verset elemezni tanítják meg, hanem úrias attitűdre és sportra is.

 

Évente 40 millió forintba kerül a svájci topgimnázium

 

A világ két legdrágább oktatási intézménye Svájcban található, és évente többe kerülnek, mint a világ összes elitegyeteme az egész tanulmányi idő alatt. Az egyik az Alpokra épített Beau Soleil középiskola, ahol az éves tandíj körülbelül harmincmillió forint, de ez még nem tartalmazza az egyenruhát és a könyveket, a kirándulásokat, valamint a vizsgákat és a balesetbiztosítást, amelyek további tízmillió forintot tesznek ki. A körülbelül 190 diák két nyelven, angolul és franciául tanul mindent, illetve négy gyerekre jut egy tanár, tehát puskázásra vagy mellőzöttségre semmi esélyük. Ami a nemzetiségi összetételt illeti, szigorúak a szabályok: legfeljebb tíz százalékuk érkezhet egyazon az országból.

A Rolle kisvárosban 1880 óta működő Institut Le Rosey gimnázium pedig maga az arisztokratizmus. Az a tény, hogy a Királyok Iskolájának is becézik, nem csupán hangzatos reklámfogás: olyan diákok koptatják itt a parkettát évről évre, hogy már abból is szépen meg lehetne gazdagodni, ha egy nap valaki eladná a nebulók lábnyomait. Itt tanult többek között Mohammad Reza Pahlavi iráni sah, Dodi al-Fajed, III. Rainier monacói herceg, II. Albert belga király, a Rothschild-klán tagjai, a Rockefeller és a Benetton család egy része, valamint jó néhány sztárcsemete: a szülői értekezleteken így megfordult már Elizabeth Taylor, Yoko Ono, Roger Moore és Diana Ross is. Összesen eddig hét királyi család sarja járta ki az óriási hegyvidék közepén felhúzott Le Rosey-t. Természetesen maradt hely a kollégiumok, iskolaépületek és könyvtárak mellett egy szerény wellnessközpontra is, felszerelve szaunával, gőz- és pezsgőfürdővel egyaránt, nehogy fűtés és víz nélkül maradjanak a sanyarú sorsú diákok. A mintegy 400 diák megoszlására és az oktatás minőségére itt is ugyanolyan kötött szabályok vonatkoznak, mint a Beau Soleilben. Az oktatás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a sportra is: a fiataloknak számos pálya áll rendelkezésükre, ráadásul vitorlázhatnak, kisrepülőgépet vezethetnek és gokartozhatnak is. Télen pedig bejelentik a síszezont; ez annyit tesz, hogy az egész iskola átköltözik egy sípályákhoz közeli campusba, és még az órarendet is a síoktatáshoz igazítják.

 

Amerika a lehetőségek és az oktatás hazája?

 

A toplista szinte összes többi helyén amerikai iskola áll, ami a közhiedelemben élő átlag amerikai intellektust nézve körülbelül annyira furcsa, mintha Magyarországon sorra nyílnának az exkluzív tengeralattjáró-kölcsönzők.

 

Érdemes kiemelni a sorból a kaliforniai Portola Valley-i Woodside Priory iskolát: szinte senki sem tudja, hogy a világ egyik legnagyobb presztízsű gimnáziumát egy magyar alapította. 1957-ben álmodta meg ide először csupán a rendházát, majd az iskoláját Jávor Egon bencés szerzetes, hat magyar rendtársával együtt. A kizárólag a legkiválóbb diákokkal foglalkozó intézményben az európai oktatási hagyományok az elmúlt lassan hatvan évben mit sem koptak, sőt rendszeresen járnak oda magyar bencés atyák és diákok is, a néhai Jávor Egon pannonhalmi kapcsolatainak köszönhetően. A szerzetes, aki 92 évet ért meg, érdemeiért megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet is.

Egy nem anyagiakban, hanem rangban mért listáról természetesen nem hiányozhat sem a Harvard, sem a Yale. A Harvard USA legöregebb egyeteme, és számos oktatási világranglista vezetője is, ráadásul a leggazdagabb intézmény is egyben. 1636-ban alapították, azóta 19 Nobel-díjas és 15 Pulitzer-díjas dolgozott az egyetemen. Innen került ki többek között Bill Gates és Al Gore, de a meglepő módon Tommy Lee Jones is. Legfontosabb magyar vonatkozása, hogy Neumann Jánost, a számítógép-tervező matematikust itt avatták tiszteletbeli doktorrá.

 

Riválisa a harmadik legrégebbi amerikai felsőoktatási intézmény, a Yale magánegyetem: itt végzett George W. Bush és fia, Bill Clinton, Soros György, sőt drámatagozaton Merly Streep is. Ide először az akkori korszellemnek megfelelően csak fehérek járhattak, csupán 1969-ben húzták ki ezt a paragrafust a házirendből. Az egyetem nevét Elihu Yale walesi kereskedőről kapta, akinek végső soron semmit nem köszönhet: Yale hiába ajánlott fel óriási támogatást, ígérete teljesítése előtt elhunyt.

 

200 éve nem változott az Eton egyenruhája

 

A legrégebbi angol nyelvterületen található egyetem az Oxford, melynek mintegy 130 intézete és kutatóközpontja van. A 12. században alapított állami intézményben egyébként 1209-ben botrány tört ki a diákok és tanárok között, és az ekkor elhajózott tanárok alapították meg a máig riválisnak tartott Cambridge-i Egyetemet. A brit felsőoktatási listákon évről évre váltogatják egymás között az első és a második helyezést; egyedül csak az nem változik, hogy a Cambridge, több mint négymilliárd fontos összvagyonával, Európa leggazdagabb iskolája.

Nem kevéssé elismert továbbá az 1440-ben alapított Eton College: a fiúiskolában végzett többek között a jelenlegi brit miniszterelnök, David Cameron, illetve Vilmos és Harry herceg is. Az intézmény világhírű uniformisát – fekete frakk, mellény, keményített álgallér és hajszálcsíkos nadrág – először a III. György brit királyt gyászolók hordták kétszáz évvel ezelőtt.

Bár a legtöbb említett luxusintézmény azért nem úgy néz ki, mint a Harry Potterből ismert grandiózus Roxfort, és a tantárgyak közül is hiányzik a bűbájtan vagy a mugliismeret, nem kell ahhoz boszorkánynak lenni, hogy ilyen alapokkal biztosra vegyük a gyerekek fényes jövőjét.