"Alapító, társtulajdonos, Brókernet"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 
Kósa Erika

Kósa Erika

Egy emberbarát asszony

Alapító, társtulajdonos, Brókernet

Óvónőből vált huszonkét év kemény munka után Európa egyik legdinamikusabban fejlődő pénzügyi tanácsadó cégének értékesítésért és hálózatért felelős alelnökévé. Magyarország egyik leggazdagabb nője, mégis maga főzi be a lekvárt.

 

Élete egyik fő mottóját édesanyjától tanulta: „Amibe belevágod a fejszédet, kislányom, azt csináld végig!” Világ életében emberekkel szeretett volna foglalkozni, és mozgalmas, kihívásokkal teli munkát végezni. Pályafutását óvónőként kezdte, de be kellett látnia, hogy a pedagógusi szakmában korlátozottak az előrelépési lehetőségek. Benne viszont több ambíció volt, ezért váltott. Tíz évet töltött egy osztrák pénzügyi cégnél, a nulláról indulva magas vezetői pozíciót elérve.

 

1999-ben társaival – köztük férjével, Körtvélyesi Zoltánnal – megalapította a Brokernet Csoportot, amely ma már három országban több mint négyezer tanácsadóval és több száz alkalmazottal működik. Közel kétszázezer ügyfelük van. „A nagyobbik lányom már hároméves volt, amikor elkezdtem ezt a szakmát, a kisebbik pedig közben érkezett. A karrier és a család egyaránt nagyon fontos volt számomra, megpróbáltunk úgy élni a férjemmel, úgy alakítani a család életét és a gyereknevelést, hogy ez harmóniában legyen mindkettőnk munkájával” – meséli Kósa Erika.

 

Befolyásos nőnek tartja magát? „A személyiségemmel, a viselkedésemmel, az egész hozzáállásommal, az életmódommal mindenképpen hatok a körülöttem lévő emberekre, és nyilván figyelnek. Talán nem hangzik nagyképűen, ha azt mondom, hogy vezetőként példaképe vagyok néhány munkatársamnak” – mondja.

 

Nem magányosan, egy számítógéppel tölti napjait; mindig emberek veszik körül. Reggel sportol és elintézi a családi teendőket, dolgozni 9-10 óra körül kezd, általában késő estig. A vállalat legfelsőbb vezetőinek, 40-50 embernek a munkáját irányítja. „Hiszek önmagamban és a körülöttem lévőkben. Megpróbálok úgy élni, hogy jól kijöjjek az embertársaimmal, és azt tanítom a kollégáimnak, hogy a sikert elsősorban ez határozza meg” – teszi hozzá.

 

Abból, hogy nő, pályája során sem előnye, sem hátránya nem származott, és ha olykor belekerült egy-egy hullámvölgybe, a nehézségek láttán soha nem jutott eszébe, hogy „maradjon inkább a fakanálnál”, otthon. „Nem ilyen típus vagyok. Ha abba is hagytam volna az aktuális munkámat, nem egy kényelmesebb élethelyzetért teszem, hanem valami másba fogok” – magyarázza.

 

Pihenéssel töltött napjai is rendkívül aktívak. Nyáron lekvárt főz a gyermekeivel, kertészkedik, háztartást vezet, bevásárol. „Imádok főzni, sportolni, olvasni. Számomra a pihenés nem feltétlenül azzal jár, hogy utazom és napozok” – mondja.

 

De azért a nap neki is csak 24 órából áll, amit jól kell menedzselni. „Bele kell, hogy férjen a családról való gondoskodás, a beszélgetés, a közös vacsora, hiszen a család a béke szigete, azok közössége, akikre bármikor számíthatok. A nyolc óra alvás is nélkülözhetetlen, hiszen ha az embernek valamire nincs energiája, az nem fog működni. A megmaradt idő a munkaidő. Sokan ezt fordítva csinálják. Ők sikeresek lesznek, sokat keresnek, de mire észreveszik, már nincs mögöttük senki, széthullnak a dolgok. A mindennapokat kell jól megélni. Minden nap egy élmény, és minden nap a boldogság” – vallja. Különösen büszke a Brokernet Jövő Alapítványára, amelynek célja, hogy olyan programok valósulhassanak meg a környezetvédelem, az anyanyelvápolás, az egészségmegőrzés területén, amelyek az egész társadalom számára mintaként szolgálnak.

 

Gyermekei már felnőttek, férjével ezért most kipróbálhatnak olyan dolgokat, amelyekre korábban nem volt idejük. „Szeretnék írni is, hiszen huszonkét év alatt hatalmas tapasztalatot szereztem az emberekről. Szívesen segítenék akár pszichológusoknak, akár üzletembereknek, hogy bizonyos konfliktusokat, helyzeteket hogyan lehet kezelni. Több hónapos felkészülés után nemrég megtartottam életem első négynapos személyiségfejlesztő tréningjét” – mondja terveiről. Természetesen azt is nagyon várja már, hogy a család unokákkal bővüljön.

Nyolc évig óvónőként dolgozott, majd a nyolcvanas években egy osztrák cégnél biztosítási és befektetési tanácsadó lett. Egyre magasabbra jutott a ranglétrán, majd férjével, Körtvélyesi Zoltánnal, illetve két korábbi munkatársával, Kostevc Péterrel és Kutvölgyi Pállal megalapította a Brokernetet. A cég tizenegy év alatt vállalatcsoporttá fejlődött, Kósa Erika pedig a tavalyi toplisták adatai szerint jelenleg Magyarország egyik leggazdagabb asszonya. Németül beszél. Két lánya van.
Willin-Tóth Kornélia Willin-Tóth Kornélia cikke