"Szakemberek szerint évről-évre nő a meddő párok száma. Szerencsére sokak esetében van megoldás!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Tabuk nélkül a meddőségről

Szakemberek szerint évről-évre nő a meddő párok száma. Szerencsére sokak esetében van megoldás!

Teltházas rendezvényen mutatkozott be a Felelősen Magadért Egyesület tavaly életre hívott Hello Termékenységtudatosság programja, ahol gyermekvállalás előtt álló vagy teherbeesési nehézségekkel küzdő nők és férfiak hallgathatták meg a program szakértőinek előadásait egy egészséges reggeli mellett.

 

A Hello Termékenységtudatosság elsődleges célja a meddőség megelőzése. Vagyis, hogy azok a fiatalok, akik egyszer majd szeretnének gyermeket, rendelkezzenek azokkal az ismeretekkel, melyek segíthetik őket abban, hogy ne legyen szükségük meddőségi kezelésre a vágyott baba megérkezéséhez, meg tudják őrizni a termékenységüket. De természetesen azoknak is segítséget és sok hasznos információt nyújt a kezdeményezés, akik épp a gyermekvállalást tervezik, de teherbeesési nehézségekkel küzdenek.

 

Miért fontos a termékenység megőrzése?

 

Sajnos évről-évre az tapasztalható, hogy egyre nagyobb a meddő párok száma. Arányuk 2021-ben Magyarországon 15-20 százalékra tehető, ami

HELLO TERMÉKENYSÉGTUDATOSSÁG
„A gyermekáldás a világ legtermészetesebb dolga kellene, hogy legyen, azonban sajnos ez nem mindig van így. Előfordul, hogy mikor babát szeretnél, mert megtaláltad hozzá a megfelelő partnert, és családot szeretnétek alapítani, nem minden úgy történik, ahogy azt elterveztétek”
ijesztően magas. A meddőség szerencsére sokszor csak egy életszakaszra jellemző átmeneti állapot, nem jelent feltétlenül végleges gyermektelenséget. A meddőség leküzdéséhez nem elegendő a kezeléseken való részvétel: a megfelelő életmód, testsúly is rengeteget számít a babaprojekt sikerében. A Hello Termékenységtudatosság szakértői csapata azokra a – sokszor aprónak tűnő – mozzanatokra, döntésekre irányítja rá a figyelmet, amik befolyásolhatják a termékenységet.

 

A szakértők 5 fontos pillért határoztak meg, melyek jelentősek a termékenység megőrzése, javítása szempontjából. Az esemény keretében ezeket a témaköröket járták körbe Jaksity Katával, a Felelősen Magadért Egyesület elnökével.

 

Időzítés, avagy miért csak 5 napon át termékenyek a nők, míg a férfiak minden nap nemzőképesek?

 

A válasz a nők ciklusában rejlik: hormonok hatására a tüszők növekedésnek indulnak, a petesejtek közül 1 kiválasztódik, a többi pedig megáll a fejlődésben és elhal.  Az érett tüsző ugyancsak hormonokat termel, ami megindítja a tüszőrepedést. A megrepedt tüszőből a petesejt kiszabadul, és bekerül a petevezetőbe. A petesejt a tüszőrepedés után átlagosan 12-24 órán belül képes a megtermékenyülésre.

 

Ezzel szemben a hímivarsejtek átlagosan 3-5 napig életképesek. Tehát a termékenységi ablak a tüszőrepedést megelőző legfeljebb 5 napban van nyitva, így a gyermekre vágyó pároknak ebben az időszakban érdemes rendszeresen együtt lenniük.

 

Az életkor szerepe – a petesejtet nem lehet botoxolni

 

A babatervezés szempontjából az életkor a legfontosabb tényező. Lehet ezen megsértődni, lehet vele vitatkozni, de felesleges. A biológia meghatározó ez esetben is, de természetesen az életmód is befolyásolja nemcsak a megtermékenyítés, megtermékenyülés lehetőségét, hanem az embrió „paramétereit” is. Hiába vagyunk fiatalosak, fittek, sajnos a petesejteket nem lehet botoxolni.

A nők meghatározott számú petesejttel születnek. Ez a „készlet” minden hónapban folyamatosan, 35 év felett pedig drasztikusan csökken. Sajnos az életkorral nemcsak a petesejtek száma, hanem a minősége is romlik, ezért 40 éves kor felett a várandósság esélye már alacsony, 45 éves kor felett pedig felér egy lottó főnyereménnyel.

De nemcsak a nők esetében kell az évekkel számolni, ha a gyermekvállalás a kérdés. Bár kisebb ütemben, de a férfiaknak is csökken a nemzőképességük, általában 40 éves kor felett.

 

Mivel az életkor előrehaladtával csökken a spermiumok száma és romlik a minősége, megnő a várandósság eléréshez szükséges idő, a vetélés veszélye, illetve növekszik a magzati kockázat is, bizonyos veleszületett betegségekre nézve (pl. idegrendszeri, pszichiátriai kórképek, gyermekkori daganatok). Tekintettel a fokozott genetikai kockázatra, 40 év feletti férfiak esetén a gyermekvállalás előtti genetikai tanácsadás hasonlóan hasznos lehet, mint a 35 év feletti hölgyeknél.

 

Életmód – mit (t)együnk, hogy szülők lehessünk?

 

A megfelelő életmód nemcsak azt jelenti, hogy kerüljük a dohányzást, a rendszeres alkoholfogyasztást. Azt is magába foglalja, hogy tudatosan építsük be a mozgást a mindennapjainkba! A rendszeres sport mind a férfiak, mind a nők esetében jelentős termékenység-javulást eredményez, akár már pár hónap alatt is. Érdemes kardio és erősítő edzéseket is beiktatni a heti rutinunkba, mellyel nemcsak általános egészségünkért, de a gyermekáldásért is sokat tehetünk.

A mozgás mellett kulcsfontosságú a megfelelő, kiegyensúlyozott étkezés. Sajnos csodadiéták nincsenek, az extrém diéták legtöbbször ártanak, vagy hosszú távon nem hatékonyak a visszahízás miatt. Kerülni kell a finomított cukrot, a zsírban gazdag ételeket, feldolgozott élelmiszereket. Kutatások alapján a mediterrán diéta javasolt azoknak, akik babát szeretnének, melynek betartása nem is olyan nehéz: rendszeres hal-, nagy mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztást, sovány tej és tejtermékek választását, teljes kiőrlésű pékáru előnyben részesítését foglalja magába. A megfelelő étkezés pedig a terhesség során is kulcsfontosságú, a babavárás alatti étkezés befolyásolhatja a gyermekünk későbbi egészségét.

 

Az étrend-kiegészítők túlszedése is lehet kontraproduktív! Így mielőtt magunk, illetve párunk számára kiválasztjuk ezeket a készítményeket, legalább egyszer mindenképp érdemes szakemberrel egyeztetni.

 

Testsúly – nem a címlap, hanem az egészség a cél!

 

Fontos leszögezni, hogy a normál testsúly nem azt jelenti, hogy mindenkinél az XS méret, vagy éppen a kockahas elérése a cél. Sőt! A túl alacsony testzsírszázalék éppúgy akadályoztathatja a baba érkezését, mint a túlsúly. A cél a normál és egészséges súly elérése.

Számos tanulmány alátámasztotta, hogy túlsúlyos nőknél a várandóssághoz szükséges idő hosszabb volt, mint normál testalkatú társaiknál. Szintén kutatások bizonyítják, hogy a BMI emelkedése fordítottan arányos a termékenységgel 29-es BMI érték felett.

A normál testsúly pedig nemcsak a spontán teherbe esésénél, de a lombikbébi program eljárásoknál is fontos kérdés: mivel a túlsúlyos páciensek petesejtjei szignifikánsan kisebbek a normál testtömegű társaikénál, és kisebb eséllyel is termékenyülnek meg. Nemcsak a megtermékenyülés, de az élve születés esélye is csökken, 40 es BMI-nél már 50 százalékkal! Jó hír, hogy már akár 5 százalékos testsúycsökkenés is jelentősen növelheti a terhesség esélyét!

 

Nők esetében a testsúly nemcsak felnőtt korban, vagy éppen babatervezés előtt fontos. Friss kutatások szerint azok a lányok, akik tinédzser éveikben túlsúlyosak voltak, nagyobb arányban küzdenek a későbbiekben meddőséggel, függetlenül a felnőtt kori súlyuktól, mint azok, akik már tizenévesen is normál súllyal rendelkeztek.

 

Betegségek a meddőség hátterében

 

Természetesen vannak olyan betegségek, melyeket nem lehet megfelelő életmóddal elkerülni, és meddőséget okozhatnak. De ezekben a helyzetekben is nagyon fontos a tudatosság, hogy időben diagnosztizálják őket, és mielőbb megkezdődjön a kezelésük. Akkor sem szabad feladni a reményt, ha lombik eljárás az egyetlen út a babához! A rendezvényen is erre biztatott mindenkit Lévárt Bernadett, aki saját lombik-történetével adott erőt mindazoknak, akikre hosszabb út vár a gyermek érkezéséig. Egyik fontos üzenete az érintettek számára: ha a pár egyik fele elveszti a lendületét, hitét, akkor a másik legyen ott, segítse őt talpra, mert megéri.

 

„A gyermekáldás a világ legtermészetesebb dolga kellene, hogy legyen, azonban sajnos ez nem mindig van így. Előfordul, hogy mikor babát szeretnél, mert megtaláltad hozzá a megfelelő partnert, és családot szeretnétek alapítani, nem minden úgy történik, ahogy azt elterveztétek” – kezdi bemutatkozó anyagát a Hello Termékenységtudatosság (HTT) csapat szakmai weboldalán.

 

A program megálmodója Dr. Vesztergom Dóra, aki a Felelősen Magadért Egyesület tagja, állandó szülész-nőgyógyász, endokrinológus és meddőségi specialista szakértője. Az új kezdeményezés szakértői csapatának további tagjai: Dr. Buzder Tímea embriológus, Dr. Takács Tamás andrológus-urológus szakorvos, Demeter Dóra dietetikus, és érintettként csatlakozott hozzájuk Horváthné-Lévárt Bernadett okleveles ápoló.

La femme La femme cikke 2022. június
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.