"„Megtörtént események alapján.” Három bűvös szó, melynek hallatán azonnal felkapjuk a fejünket a moziban. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Igaz történetek a mozivásznon

„Megtörtént események alapján.” Három bűvös szó, melynek hallatán azonnal felkapjuk a fejünket a moziban.

A kritikusok gyakran panaszkodnak, hogy Hollywoodban elfogytak az eredeti ötletek, és a mozivásznon megjelenő alkotások egy-két üdítő kivétellel sablonos folytatások, vagy éppen unásig ismételt feldolgozások. Bár a valós események alapján készült filmeket is besorolhatnánk az újrahasznosított kategóriába, ezek a történetek valamiért még mindig képesek arra, hogy magukkal ragadják a nézőt. A húsvér emberek ihlette szereplők láttán arra gondolunk: „talán ez velem is megtörténhet”! Úgy tűnik, az élet gyakran izgalmasabb fordulatokat tartogat, mint a forgatókönyvírók fantáziája. A teljesség igénye nélkül, íme, néhány alkotás az elmúlt évekből, amely kiérdemelte a figyelmet!

 

A hullám (2008)


A film a hatvanas évek Kaliforniájában történt tragikus eseményeket dolgozza fel: az egyik német gimnázium tanulói a projekthét keretében az autokráciáról tanulnak. Mr. Rainer Wegner közkedvelt, karizmatikus tanár úgy dönt, érdekes kísérletbe kezd az osztállyal: a tanulók saját bőrükön tapasztalhatják meg, milyen autokráciában élni. Hullám néven csoportot alapítanak. Hamarosan saját honlapjuk, szimbólumaik, egyenruhájuk és jelzéseik lesznek. Egy idő után a kísérlet önálló életre kel, és szép lassan katasztrófába torkollik. A valóságban egy amerikai gimnázium tanulói feltették a kérdést: hogyan tehetett a náci mozgalom ekkora hatalomra szert Németországban? Ekkor született meg Ron Jonesban a kísérlet ötlete. Miután megalapították a csoportot, a tanulók egyre agresszívebbak lettek, és kirekesztették azokat, akik nem követték vakon A harmadik hullám törvényeit. Szerencsére a kísérletet leállították, mielőtt a filmben történt tragédia bekövetkezhetett volna.

 

 

127 óra (2010)


Talán nehéz vállalkozásnak tűnik, hogy a mai akciójelenetekhez szokott nézők figyelmét 94 percen keresztül lekössük, miközben a film egyetlen főszereplője a mozi nagy részében gyakorlatilag mozdulatlan. Danny Boyle nagyszerű rendezői munkájának és James Franco briliáns színészi képességeinek köszönhetően azonban ez mégis sikerült. Franco a filmben Aron Ralstont alakítja, aki egyedül vág neki Utah államban egy kanyon megmászásának. Egy óvatlan pillanatban azonban megcsúszik, és amikor belesik a szakadékba, az egyik keze beszorul egy szikla alá. A film azt a 127 órát követi végig, amelyet Aron a szakadékban tölt, míg végül élni akarása diadalmaskodik. A férfi úgy dönt, levágja a karját, hogy megmenekülhessen. A film Ralston Between Rock and a Hard Place című memoárja alapján készült.

 

 

12 év rabszolgaság (2013)


A 12 év rabszolgaság Solomon Northup igaz történetét meséli el. A film a férfi emlékiratai alapján készült. Solomon azon kevés szerencsések közé tartozott, akik az 1800-as évek elején feketeként szabadon éltek Amerikában. Egy nap azonban csapdát állítanak neki, és elrabolják. Amikor magához tér, kiderül, hogy eladták rabszolgának Délre, megfosztották nevétől, címétől és családjától. A történet 12 évnyi rabszolgaságról és arról a küzdelemről szól, amelyet Solomon a szabadságáért folytatott. A film legfőbb üzenete: történjék bármi, az elnyomásba akkor sem szabad beletörődni!

 

 

Banks úr megmentése (2014)


Több mint 50 év telt el azóta, hogy Mary Poppins először bűvölte el gyerekek és felnőttek millióit. Az 1964-ben készült film Oscart hozott híres megformálójának, Julie Andrewsnak, és számos elismerést zsebelt be az évek folyamán. A Banks úr megmentése című mozifilm Walt Disney és P. L. Travers írónő kreatív küzdelmét mutatja be és azt a 20 éven át húzódó harcot, amely a könyv megfilmesítési jogaiért folyt. Az írónő szerepében ezúttal Emma Thompsont láthatjuk, Walt Disney-t pedig Tom Hanks alakítja. A két színész jelentős kutatásokat végzett, miközben a szerepre készült. A színésznő több órán át hallgatta a felvételeket, amelyek Travers, Sherman és Walt Disney megbeszéléseiről készültek. Tom Hanks többször is meglátogatta a Disney család múzeumát, emellett pedig interjút készített Walt Disney lányával és rokonaival.

 

 

Vadon (2014)


Cheryl Strayed Vadon. Ezermérföldes utam önmagamhoz című regényének hősnője közel 1800 kilométert tesz meg egyedül a Mojave sivatagtól a Colorado folyó hídjáig, amelyet Istenek Hídjának is neveznek. A könyv dokumentumregénynek is nevezhető, amelyben az írónő saját élményeit írja le. Életének egy válságos pillanatában egyedül vágott neki a vadonnak, hogy újra megtalálja önmagát. Anyja hirtelen beköszöntő betegsége után Strayed élete viharos sebességgel hullott szét. Családi kötelékei meglazultak és eltűntek, házassága megromlott: Cheryl egyedül maradt. Egy sportboltban figyelt fel a legjelentősebb amerikai túraútvonalról szóló útikönyvre. Zarándoklata végül három hónapon át tartott, mégpedig igen zord körülmények között. A regény és a Reese Witherspoon főszereplésével készült film nők százait inspirálta arra, hogy nekivágjanak a sorsfordító utazásnak. A filmet a kiváló színészi játék és a csodálatos tájak mellett az teszi igazán szerethetővé és meghatóvá, hogy közös és mély emberi gondolatokat fogalmaz meg.

 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2015. augusztus
címkék:
Film
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.