"A zene ünnepét ígéri novemberi gálakoncertjén José Carreras. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A világhírű operaénekes visszatér Budapestre

A zene ünnepét ígéri novemberi gálakoncertjén José Carreras.

Kis túlzással hazajár Budapestre a most 77 éves José Carreras, aki karrierje során hatvannál több szerepet énekelt el színpadon, illetve készített róluk hangfelvételt. Ő minden idők egyik legsikeresebb operaénekese, aki 85 milliós lemezeladással büszkélkedhet.

Bevallása szerint különleges a kapcsolata a magyar fővárossal. Először 1976-ban, harmincéves korában járt itt. Többször énekelt együtt Házy Erzsébettel, majd később Marton Évával, Tokody Ilonával, Rost Andreával. 2005-ben az elsők között zenghette be énekével a vadonatúj Müpa Nemzeti Hangversenytermét. 2017-ben, majd 2018 karácsonya előtt a Budapest Sportarénában adott koncertet. Akadt olyan időszak, amikor alkalma nyílt egyfolytában több hetet is Budapesten tölteni, és alaposan megismerni a várost.


Szívből énekelni című önéletrajzi kötete magyar nyelven az 1996. júliusi, itteni fellépésének emlékére jelent meg. Ebben nemcsak gyorsan felfelé ívelő karrierjéről, addigi pályafutásának állomásairól, művészi hitvallásáról szól, hanem arról is, miként kellett

ÚJRA BUDAPESTEN!
José Carreras 2023. november 29-i budapesti gálakoncertjére jegyek kaphatók a szervező Live Nation hivatalos weboldalán.
megvívnia harcát az életért, gyógyulása érdekében. 1987-ben, alig 40 évesen az orvosok mindössze 10 százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a leukémiát. Műtétje és a kemoterápia után szerencsére felépült, de már nem tért vissza színpadi szereplőként az opera színpadára. Helyette új szerepet talált magának, mint az opera népszerűsítője. Amikor gyógyulását követően, 1988 nyarán a barcelonai Diadalív előtti téren lépett fel, nagy tömeg ünnepelte őt, aki Puccini Turandot című operájából a Nessun dorma – Vincerò (Győzni fogok) című áriával adta mindenki tudtára: ő győzött!


Carreras neve azóta összeforrott a jótékonysággal. Létrehozta a José Carreras Nemzetközi Leukémia Alapítványt (La Fundació Internacional Josep Carreras per a la Lluita contra la Leucèmia), s saját példájával is igyekszik segíteni másokon.


Az opera népszerűsítőjeként ideálisnak bizonyult számára, hogy Placido Domingót és Luciano Pavarottit nem vetélytársnak, hanem barátnak tekintette. Nagy focirajongóként örömmel énekelt velük együtt az 1990-es olaszországi futball-világbajnokság megnyitóján a Három Tenor elnevezésű, ideiglenesnek tekintett formáció tagjaként. Azonban a minikoncert annyira fenomenálisan sikerült, hogy ezután még további 30 alkalommal léptek fel közösen, hatalmas sikereket aratva, melyek nagy klasszikus zenei lemezeladási rekordokkal is párosultak.


Nem véletlen Carreras futballimádata, hiszen nem máshol, mint Katalónia fővárosában, Barcelonában született, ahol szinte mindenki a labdarúgás szerelmese. Őt azonban nem a zöld pálya, hanem a zene ragadta magával, pedig eredetileg vegyésznek készült. Szép hangját, énektudását idejekorán felismerték, és már ötévesen egy katalán rádióállomáson csendült fel hangja. 11 éves volt, amikor a La Ramblán található Gran Teatre del Liceu színpadán léphetett fel. Majd konzervatóriumba járt, s amikor 1971-ben Parmában, a Verdi-énekversenyen ő lett a legjobb, megnyíltak előtte az operaházaik kapui: a New York-i Metropolitan, a londoni Covent Garden, a bécsi Operaház, a milánói Scala, a budapesti Operaház.

Magyarországon ezúttal a Papp László Budapest Sportarénában lép fel, 2023. november 29-én, szerdán, a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséretében. Az együttes ma már a magyar mellett a nemzetközi hangversenyéletnek is aktív résztvevője, s muzsikusai voltak Carreras 2017-es budapesti koncertjének kísérői is. A zenekart David Giménez vezényli, aki számos alkalommal dolgozott José Carrerasszal. Vendégénekesként Miklósa Erika koloratúrszoprán énekesnővel találkozhatunk, aki A varázsfuvola minden idők egyik leghíresebb Éj királynőjének megformálója.


„Visszatérésem Budapestre mindenképpen a zene ünnepe lesz!” – ígéri Carreras a budapesti közönségnek, akivel már várja az újabb nagy találkozást. Jegyek már kaphatók a gálakoncertet szervező Live Nation hivatalos weboldalán.

La femme La femme cikke 2023. szeptember
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.