"Az idei könyvfesztivál díszvendége Claudio Magris és az északi országok lesznek!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Könyvek fesztiválja

Az idei könyvfesztivál díszvendége Claudio Magris és az északi országok lesznek!

Várhatóan mintegy 300 új kötettel, 350 programmal, félezer anyaországi és határon túli magyar, illetve több mint 60 külföldi szerzővel várja a látogatókat április 19. és 22. között a Millenárison a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek idei díszvendége Claudio Magris olasz író és az északi országok lesznek.

 

 

Az úgynevezett északi országok csoportnév Dánia, Svédország, Norvégia, Izland, Finnország, valamint az autonóm Feröer-, Aland-szigetek és Grönland közös díszvendégségét fogja össze; a régió reprezentatív északi standdal is bemutatkozik a könyvfesztiválon - közölte a rendezvénysorozat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a Dán Kulturális Intézet igazgatója.

Hanne Tornoe elmondása szerint a könyvfesztiválra több mint húsz északi szerző érkezik, többek között a svéd Hakan Nesser, a norvég Jostein Gaarder és Tina Amodt, a dán Janne Teller és a finn Leena Lehtolainen. Számos kísérőrendezvény is bemutatja majd a régió sokszínű kultúráját: a Millenárison fellép egy grönlandi hagyományőrző kórus, és Karen Blixen-kiállítás nyílik, míg a Petőfi Irodalmi Múzeumban August Strindberg-tárlatot láthatnak az érdeklődők, de lesznek északi programok például a Titanic Filmfesztiválon és az A38-on is.

Barna Imre, a fesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke Claudio Magrisról szólva kiemelte: a trieszti író a "Duna-gondolat", azaz a közép-európai diskurzus egyik legjelentősebb képviselője. A Duna című regényével világhírűvé vált, évek óta a Nobel-díj várományosaként emlegetett szerzőnek a könyvfesztiválra új műveit jelenteti meg az Európa és a Libri Kiadó is - árulta el.

A rendezvénysorozatra várhatóan mintegy 300 új kötettel jelentkeznek a hazai kiadók, a 350 kísérőprogram között pedig lesznek pódiumbeszélgetések, könyvbemutatók, koncertek, kiállítások és színházi premier is. A szervezők reményei szerint a könyvfesztivál 2012-ben is eléri a tavalyi 61 ezres látogatottságot; a rendezvényre idén is 500 forint lesz a belépti díj, de ez a standoknál levásárolható.

A csütörtöki nyitónapon Claudio Magris Esterházy Péter társaságában mutatkozik be a közönségnek, majd Grecsó Krisztián író laudációját követően Tarlós István főpolgármestertől veszi át a Budapest Nagydíjat. A Goethe Intézet és a Frankfurti Könyvvásár ezen a napon olyan kiállítással jelentkezik, amely a németországi könyves rendezvény Békedíját mutatja be, amelyet Claudio Magris és Esterházy Péter is megkapott.

Ismét a Millenáris Fogadóban kap helyet a magyar gyermekkönyvkiadók összefogásával megvalósuló Gyermek(b)irodalom, ahol rengeteg felolvasás, bábelőadás, meseprogram, játszóházi foglalkozás és koncert várja a legkisebb olvasókat - jegyezte meg Zentai Péter László.

Karádi Éva szervező az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljáról szólva elmondta, hogy a több mint egy évtizedes múltra visszatekintő találkozóra húsz fiatal szerző érkezik a kontinens országaiból, Ciprustól Portugálián át Finnországig; Magyarországot Gerőcs Péter képviseli. Az elsőkönyvesek szombaton közös pódiumbeszélgetésen vesznek részt, műveikből pedig ez alkalommal is háromnyelvű kötet jelenik meg a könyvfesztiválra.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programjairól, kiállítóiról és vendégeiről a www.bookfestival.hu honlapon találhatnak részletes információkat az érdeklődők. (MTI)

La femme La femme cikke 2012. április
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.