"Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménysorozata az augusztus derekán megrendezésre kerülő Zempléni Fesztivál."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Kastélyok, várak és zene

Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménysorozata az augusztus derekán megrendezésre kerülő Zempléni Fesztivál.

A Fesztiválminősítési program által „Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál” kategóriába sorolt rendezvény különleges vonzereje a műfaji és területi sokszínűségben rejlik, hiszen Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tokaj és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein rangos komolyzenei programok, színházi-, táncelőadások és jazz koncertek, kirándulások, kiállítások, gasztronómiai programok várják a közönséget. A kedvelt kiránduló koncertekkel a látogatók eljuthatnak a legeldugottabb falvakig, várakig, felfedezhetik a legkisebb települések rejtett értékeivel bíró, ám a nagyközönség számára ismeretlen értékeit: kis templomait, műemlékeit. Az eseményekhez kapcsolódóan a résztvevő településeknek lehetőségük van megmutatatni hagyományaikat, szokásaikat és a látogatók közel húsz pincészet, köztük a Fesztivál borszállító címét 2008-óta folyamatosan elnyerő Tokaj Renaissance Egyesület tagjainak kiváló borait is megkóstolhatják.

 

 

 

A XXII. Zempléni Fesztivál programját hagyományosan nagy komolyzenei koncertek keretezik. Az idén 20 esztendős Budafoki Dohnányi Zenekar nagyszabású Verdi-Wagner gálakoncertje - Hollerung Gábor vezényletével - nyitja a rendezvénysorozatot a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. Közreműködik a Nyíregyházi Cantemus Kórus és a Debreceni Kodály Kórus.

A fesztivál záróhangversenyén, melyen Mozart, Haydn és Schubert művei csendülnek fel, az 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretével Jandó Jenő lép színpadra. A kiváló zongoraművész Liszt műveiből válogatott önálló estet is ad Tokajban. A Concerto Armonico sárospataki koncertje bizonyára a barokk zene kedvelőinek okoz majd felejthetetlen élményt.

 

Különleges zenei csemegét ígér a cigányzene hagyományait több mint 60 éve őrző Rajkó zenekar és a zenei életbe csak nemrégiben berobbant fiatal énekesnő, Radics Gigi közös koncertje Tokajban. A színészek és táncosok alkotta Forte Társulat izgalmas és eredeti koreográfiákat mutat be Sztravinszkij és Liszt zenéire a Disznókő Szőlőbirtok traktorgarázsában. A filmzenék rajongóinak kínál különleges zenei élményt a Budafoki Dohnányi Zenekar vetítéssel egybekötött Filmslágerek koncertje, amelynek műsora a Fox Stúdiót 100 éve alapító, tolcsvai születésű William Fox előtt tiszteleg. Az est sztárvendége a világhírű hegedűvirtuóz, Roby Lakatos lesz.

 

A családi programok közül kiemelkedik az évek óta megrendezett „Megérthető Zene” koncert, mely közérthető magyarázatával egy új, értő közönséget nevel a komolyzene számára. Az idei koncert keretében Hollerung Gábor karmester Rossini Kis ünnepi miséjét öltözteti új köntösbe. A vokális szólamokat az eredeti hangszereléstől eltérően a Talamba ütőegyüttes kíséri. Crossover feldolgozásban, hol jazzbe, hol rockba hajlóan játsszák a nagy olasz mester egyik utolsó művét.

 

Páratlan humor, groteszk elemek, interaktív játékmód várja azokat a gyerekeket, és felnőtteket, akik a szlovákiai Csavar Színház A nagyidai cigányok és A helység kalapácsa című gyermekelőadásait választják.

 

A Weöres Sándor évforduló alkalmából a tokaji Paulay Ede Színházban egy emlékest, a Magyar Nyelv Múzeumában Széphalmon pedig Gryllus Dániel, Szirtes Edina Mókus, Szalóki Ági és Rátóti Zoltán tolmácsolásában a költő, A teljesség felé című művéből készült zenés irodalmi műsor várja a műfaj kedvelőit.

 

A kirándulókoncertek, kamara- és gasztronómiai programok fellépőiként köszönthetjük még többek között a Szent Efrém Férfikart, az Octovoice énekegyüttest, a Corpus Harsona Kvartettet, a Dohnányi Fúvósötöst, a Vox Arborum Triót, a Harmonia Gardent, a Renaissance Consort régizene együttest és a Mozaik Kamaraegyüttest. Az Oremus Pincészet gyönyörű kúria épületében idén Ábrahám Márta és Marczi Mariann hegedű-zongora játékában gyönyörködhetünk. Megyesi Schwartz Lúcia dalestjén a XVII. és XIX. század legszebb szerelmes dalait hallhatjuk Győri István lantkíséretével a szegilongi református templomban.

 

A jazz és a világzene kedvelőinek is számtalan lehetőség nyílik a könnyed, színvonalas kikapcsolódásra. Választhatnak a Szakcsi Lakatos Róbert Kvartett lemezbemutatója, a Binder Kvartett koncertje, Pély Barna és Romhányi Áron duója, a Budapest Jazz Orchestra koncertje Tóth Verával, a Misztrál Együttes, a Mrs. Columbo vagy a Benkó Dixieland Band New Orleans zenei világát idéző fellépése között.

 

A fesztivál népszerűsége nem csak a koncertek magas színvonalának, minőségének köszönhető, hanem annak az egyedi hangulatnak, amely a szórakozáson túl a fesztivált jellemzi.  Az események és helyszínek változatossága biztosítja, hogy az ideérkező vendégek és a helyi közönség is megtalálja a számára érdekes programokat. A közös kirándulások, zenehallgatás, borozások, jó vacsorák alatt pedig új ismeretségek, barátságok születnek, nagyon sokan visszatérő vendégei a fesztiválnak.

 

 

Részletes információ a www.zemplenfestival.hu honlapon, valamint a fesztivál facebook oldalán található.

La femme La femme cikke 2013. június
címkék:
Fesztivál | Művészet | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.