"Mekkora esélyekkel épít művészeti karriert egy kétnyelvű környezetben felnőtt erdélyi magyar fiatal Romániában? "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Kétnyelvű kihívás

Mekkora esélyekkel épít művészeti karriert egy kétnyelvű környezetben felnőtt erdélyi magyar fiatal Romániában?

A kulturális ágazatok nagyot fejlődtek az elmúlt tíz évben, nyitott, korrekt versenyhelyzetet teremtő intézmények alakultak, melyekben a kisebbségeket nem diszkriminálják. A sikeres életpályák ellenére a magyar fiataloknak mégsem mindig egyértelmű, hogy Románia lenne karrierambícióik horizontja. Sikertörténetek és kulturális különbségek a mérlegen.

 

Mialatt e cikket megírni készültem, makacsul vissza-visszatért a Facebook-feedemen egy link. Egy olyan kutatásról számolt be, mely szerint a kétnyelvű környezetben felnőtt személyek hajlamosabbak a tehetséget, a különböző képességeket és tulajdonságokat tanultnak és nem velünk születettnek érzékelni. Természetesen számos más érvet is fel lehet hozni a többnyelvűség előnyei mellett (kognitív képességek fejlettsége, rugalmas kategóriahasználat, fejlett empátia stb.), ennek a kutatási eredménynek azonban mindjárt

KÉPESSÉGEK
"Aki tanulhatónak érzi a képességeket, érzékenyebb a másságra, könnyebben elfogadja az emberi sokféleséget."
két pozitív következménye is van. Az, aki tanulhatónak érzi a képességeket,
 módosíthatónak emberi tulajdonságainkat, érzékenyebb a másságra, könnyebben elfogadja az emberi sokféleséget, másrészt pedig szélesebbnek látja saját lehetőségeinek skáláját.

 

 

Fresh és friss

 

Optimista forgatókönyv szerint a határon túli, kétnyelvű környezetben felnőtt fiatalok előtt többféle lehetőség nyílik meg, több kultúrára, elvárásrendszerre, életvezetési gyakorlatra látnak rá. A kortárs román kultúra, mellyel a magyar mellett az erdélyi magyar fiatalok szembesülnek, nagyon fresh jelenség. És ezt az angol kifejezést most az annyira közel álló friss ellenében tudatosan használom, mert a kortárs román városi szleng is imádja: minden ami kreatív, újszerű, divatos, keresett, felkapott – a népszerűség csömörérzése nélkül: fresh.

FRESH
"A kortárs román kultúra, mellyel a magyar mellett az erdélyi fiatalok szembesülnek, nagyon fresh jelenség."


Ez a frissesség jellemzi a romániai fiatalok életgyakorlatait. Egy román kortárs táncművésztől olvastam néhány éve, hogy a romániai fiatalok életmódja körülbelül annyira különbözik szüleik életmódjától, mintha egy kommunizmuskori személyvonatot és egy TGV-t hasonlítanánk össze. És ez a hasonlat, bármennyire túlzónak is hangzik, pontos. Érzékelteti, hogy mennyire gyorsult fel a korábbi életritmus, hogy mennyire változott meg a (vágyott) életszínvonal, de azt is, hogy mennyire egyértelmű a nyugat-európai minta követésének igénye.


Írásunk folytatása a La femme Az 50 tehetséges magyar fiatal című különszámában olvasható!

Keszeg Anna Keszeg Anna cikke 2015. április
címkék:
Tehetség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.