"Televíziós szerkesztő-műsorvezető"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 
Krizsó Szilvia

Krizsó Szilvia

Egy tudatos nő a képernyőről

Televíziós szerkesztő-műsorvezető

Nem úgy tervezte, hogy kemény közéleti-politikai televíziós újságíróként válik ismertté és sikeressé: színészi pályára készült, mégis közgazda és pénzügyi szakember lett. Seregnyi politikussal, miniszterrel, tudóssal, ismert személyiséggel készített interjút, de életében a legfontosabb ember öt és fél éves kislánya, Luca.

 

Az este című hírműsorral robbant be a köztudatba Krizsó Szilvia, ott ízlelte meg a siker édes ízét. Egy-egy alkalommal akár 700-800 ezer nézőt is a képernyő elé szögezett a rendkívül tájékozott és sokoldalú, igényes riporter. Mégis határozottan állítja, hogy nem tartja magát befolyásos személyiségnek. „Kialakult véleményem van a világról, de nem kívánom megosztani másokkal” – mondja. Mégpedig azért, mert ha közzéteszi, műsorában szerinte már nem tudná hitelesen magára vállalni a nézők képviseletét, hiszen kiderülne, hogy a saját véleményét hangoztatja. Továbbviszi a gondolatot, azt mondja, a képernyőn gyakran feltűnő emberként nyilván van befolyása. Nem véletlenül keresik meg, hogy például jótékonysági ügyek mellé álljon, mert személyisége hozzáadott értéket jelent.

 

Mérnökszülők lányaként Újpesten, a régi temető helyén épült lakótelepen, a „Szellemtelepen” nőtt fel. Mindig szerette volna magát szélesebb körben megmutatni. Nyolcéves korától természetes közeg volt számára a színpad, s csak húszesztendősen intett búcsút az Opera gyermekkórusának. Az általános iskolában, ahol kiváló gyermek- és pedagógusközösségre talált, szavalóversenyeket nyert, amatőr színtársulatban játszott. Aztán bekerült az egyik legnevesebb budapesti gimnáziumba, ahol teljesen elbizonytalanították. „Szerető és inspiráló közeg nélkül egyszerűen meghalok” – mondja erről. Nem is a színművészeti főiskolára jelentkezett.

 

Miután más területen megszerezte diplomáit, az egyik bankban helyezkedett el. A pozíciószerzés, a szamárlétrán lépegetés lehetősége azonban hidegen hagyta, egy idő után biztos volt abban, hogy nincs a helyén. Jelentkezett Kertész Zsuzsánál, aki benevezte a Riporter kerestetik versenyre. Megnyerte, és a televízióban találta magát. Tizenkét év alatt több ezer emberrel készített interjút. Karrierjét az teszi igazán figyelemreméltóvá, hogy kivívta mind a nézők, mind a szakma elismerését.

 

Mostanában Blaha Lujza „reinkarnációjának” álmodja magát. Tervezi, hogy cd-re énekli dalait, amelyeket szövegíróként is jegyez majd. Azt is mondja, ha megtalálnák színpadi szerepek, azokban szívesen lubickolna. Az exhibicionizmus akkor is benne volt, amikor a tévénézők Az estében évekig kimért nőnek látták. Ez önként vállalt szerep: miközben politikusokkal, közéleti témákkal foglalkozott, úgy érezte, neki a háttérben kell maradnia. „Morcosnak kellett lennem, mert az újságírónak az a feladata, hogy szigorúan számon kérjen. Nem a saját szórakoztatására, hanem azok nevében és érdekében, akik a televízió képernyője előtt ezt joggal elvárják tőle.”

 

28 évesen változtatott pályát. A Nap Tv-nél kezdett dolgozni, aztán átment a Duna Televízióhoz. 2001-ben áthívták a Magyar Televízióhoz. Az Aktuális című műsor megszűnte után Az este című hírmagazint, illetve A szólás szabadságát is vezette. 2010 júliusában a Ma reggelhez került. Számos kitüntetése közül a legbüszkébb az általa rendkívül nagyra becsült szakmai grémiumtól 2010-ben átvett Déri János-díjra és arra, hogy 2009-ben Pulitzer-emlékdíjat kapott. Évekig az esélyegyenlőség és a civil szféra fejlesztése mellett álló Vodafone Alapítvány kuratóriumi tagja volt. Férjezett, egy kislányuk van.

Bukta Zsuzsa Bukta Zsuzsa cikke