"Vezérigazgató, Kopint-Tárki"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 
Palócz Éva

Palócz Éva

Egy független elemző

Vezérigazgató, Kopint-Tárki

Idegenvezetőként, tolmácsként dolgozott az egyetemi évek alatt, és összehasonlító nyelvész akart lenni. Nem tartja befolyásosnak magát, de azt mondja, ha csak egy embernek is sikerült elmagyaráznia a gazdasági összefüggéseket, már megérte az elmúlt évtizedekben végzett munka.

 

A gazdasági eredmények, adatok, kormányzati lépések szakmai kommentátora a hazai médiában, a legtöbben onnan ismerik a nevét. A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet vezérigazgatója eredetileg összehasonlító nyelvész szeretett volna lenni. Úgy mondja, az, hogy közgazdasági egyetemre ment, a második legjobb dolog volt, ami történhetett vele a felvételi után. A 70-es években sok „elvetélt” bölcsész ott landolt ugyanis.

 

„Nem hiszek a véletlenekben, az ember számtalan lehetőséget kap az életben, és rajta múlik, tud-e élni ezekkel. Harmadéves koromban már tudtam, hogy valami elemzőféle leszek. Azóta talán egyszer-kétszer ha eszembe jutott, hogy jobb volna mással foglalkozni – sejtbiológiával például, az talán objektívebb tudomány” – emlékszik. Nem volt kifejezetten aktív társasági ember az egyetemen, szabad idejében inkább tolmácskodott, idegenvezetőként dolgozott. Pályakezdőként került a Kopint Konjunktúrakutató Intézethez. „Életem meghatározó közössége, kerete ez a munkahely” – állítja most, harminchét évvel később. Nagy élmény volt, amikor megjelent az első elemzése, és ott látta a nevét az írás alatt. Az 1988-as év már a belkereskedelmi főosztály helyettes vezetőjeként találja.

 

„Sosem volt kérdés, hogy gyereket akarok. A nagyobbik lányommal fél, a kisebbikkel egy évet voltam otthon, a szüleim rengeteget segítettek. Sajnálom azokat a nőket, akiknek nincs meg ez a lehetőségük. Ezek a problémák nagy törést jelentenek egy olyan nő karrierjében, aki képezte magát, és akar valamit az élettől a munka terén is” – véli Palócz Éva.

 

Arról is beszél, hogy nem érdemes halogatni a szülést azzal az indokkal, hogy az ember még élni akar egy kicsit. Bár a gyerekek sokáig valóban 24 órás lekötöttséget jelentenek, ez az időszak korántsem arról szól, hogy megszűnjünk önálló személyiségnek lenni. „Azok a nők, akik elégedettek az életükkel, mert abban az arányok, karrier és család rendben vannak, sokkal pozitívabb kisugárzású anyák tudnak maradni, mint akik folyamatosan csak áldozatot hoznak.”

 

Szerinte a magyar nőkre jellemző az önbizalomhiány. Ennek egyik oka az, hogy alulreprezentáltak a tudományokban, a politikában. „Ez mindenhol így van, de nem ilyen rendkívüli mértékben, mint nálunk. Mi mintha visszafelé haladnánk!”

 

Sosem ambicionálta az előrelépést. Azt gondolja, hogy szakmai szempontból nem az a csúcs, ahová mostanra eljutott. Az, hogy a Kopint vezérigazgatója lett, inkább csak egy beosztás. Sokkal büszkébb például arra, amikor egy évig a müncheni IFO gazdaságkutató intézetben dolgozhatott ösztöndíjasként.

 

Sajátosan magyar jelenségnek tartja, hogy a gazdaságpolitikusok nem igénylik a független elemzők véleményét. „A gazdasági, politikai döntéshozók szempontjából nem vagyok befolyásos – mondja –, de ha csak egy emberrel is sikerült megértetnem néhány gazdasági összefüggést, és emiatt jobban átlátja a körülette zajló gazdasági folyamatokat, vagy akár előrelátóbban tudja kezelni a családi költségvetést, már érdemes volt.”

Pályáját a Kopint Konjunktúra- és Piackutató Intézetben kezdte 1974-ben. 1995–98 között a Magyar Nemzeti Bankban dolgozott, majd a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett létrehozott Gazdaság- és Vállalkozáselemzési Intézet alapítója és első igazgatója volt. 2002 és 2007 között a Kopint-Datorg Rt. tudományos vezérigazgató-helyettese. 2007-től az akkor alakult Kopint-Tárki vezérigazgatója. Kutatási területe elsősorban a makrogazdasági elemzés.

Willin-Tóth Kornélia Willin-Tóth Kornélia cikke