"Történész"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 
Schmidt Mária

Schmidt Mária

Egy múzeumba illő karrier

Történész

Történész, tanár, múzeumalapító és politikaformáló – Schmidt Mária elsősorban mégis gyerekeire, unokáira a legbüszkébb. A Terror Háza Múzeum vezetője küzdő típus, nem fél a konfliktusoktól: a vitákból tanulni tudunk, közelebb visznek az új kihívások megoldásához.

 

A szabadság és a függetlenség mindig is nagyon fontos volt számára. A pártállam idején nem akart elhelyezkedni, ezért 1978 és 1996 között szellemi szabadfoglalkozásúként ipari vállalatoknál vállalt műszaki tolmácsolást. 1998 és 2002 között a miniszterelnök főtanácsadójaként dolgozott.

 

Boldog, hogy végre demokráciában élhet. „A demokrácia politika, a politika pedig a közügyeinkről szól. Mindenkinek megvan abban a felelőssége, hogy milyen országban élünk, és hogyan alakítjuk gyerekeink jövőjét” – állítja. Szerinte az érvényesülés nem azon múlik, hogy valaki nő vagy férfi, hanem a tudáson, a tehetségen, a munkán és a szorgalmon. „Tény, hogy elmacsósodott a világunk, de én például kifejezetten szeretek nőkkel dolgozni. Jobban igyekeznek, mint a férfiak, és nagyobb bennük az alázat, a lojalitás a munka iránt” – mondja. Picit unja már, hogy az utóbbi időben mindennek a siker a mércéje. „Számomra a legfontosabb érték a család, a szeretet, a munka. Ha ez hiányzik, mit ér a siker?”

 

A gyerekeire, unokáira a legbüszkébb, de szakmailag is nagyon szerencsésnek tartja magát. „A történészek, a társadalomtudósok ritkán látják a munkájuk eredményét. Nekem ez megadatott. A három múzeum, a szobrok, amelyek a nevemhez fűződnek – ezek mellé mind oda lehet állni. Egyetemi tanárként nagyon sok tehetséges diákot indíthattam el, könyveket írtam, és sokan kíváncsiak a véleményemre. Ez öröm, siker és felelősség is” – mondja.

 

Nehéz időszakoktól persze Schmidt Mária pályája sem volt mentes. A Terror Háza Múzeum megnyitása utáni években például rengeteg méltatlan támadás érte – emlékszik. Az intézmény kapuját azonban, amely európai és talán világszinten is először fogalmazta meg, hogy a XX. század két totális diktatúrája egyformán emberellenes volt, azóta több mint 3 millió látogató lépte át. „Érdemes volt. Küzdő típus vagyok. Erős a hitem” – foglalja össze.

 

Kedvenc drámai költeménye Az ember tragédiája. Úgy érzi, a szereplők közül Lucifer áll hozzá a legközelebb. „Már a nevében is benne van: lux, lucis ferre, tehát a fényhozó. Ha ő nincs, akkor nincs változás, nincsenek új utak, nincs fejlődés. A konfliktusokra, vitákra szükség van. Nem kell tőlünk félni, tanulni tudunk belőlük” – magyarázza.

 

Schmidt Mária az évről évre elkészülő toplisták szerint Magyarország egyik leggazdagabb asszonya. Erről nem szívesen beszél. „Fontos a pénz, de ismétlem: a legfontosabb a szabadságom, a függetlenségem és a családom. A gyerekeim a legszebb álmaimat teljesítik be, az unokáim pedig lehetőséget adnak arra, hogy velük együtt újra felfedezzem a világot, és az ő szemükön keresztül is lássak” – mondja.

 

Ami a terveit illeti, Schmidt Mária szeretne még létrehozni világszínvonalú múzeumot: tagja annak a testületnek, amely Brüsszelben az Európai Történelem Házának történészi koncepcióját készíti; szeretné megújíttatni és ha lehet, kibővíteni a Terror Házát.

 

Szabad idejében szívesen megy operába, szereti a képzőművészetet, a szépirodalom helyét pedig átvette a szakirodalom.

1996-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa, 2010-től egyetemi tanára. Megfordult a bécsi és innsbrucki egyetemen, Oxfordban, Párizsban, Berlinben a Technische Universitäten, Tel-Avivban, a jeruzsálemi Jad Vasemben, a New York-i és a bloomingtoni egyetemen, a stanfordi Hoover Intézetben. 1998 és 2002 között a miniszterelnök főtanácsadója. A XX. Század Intézet, a XXI. Század Intézet és a Terror Háza Múzeum főigazgatója. 2002-től a XX. századi európai diktatúrák és a demokratikus átalakulások összehasonlító kutatására létrejött, nemzetközi Ettersberg Alapítvány kurátora.

Willin-Tóth Kornélia Willin-Tóth Kornélia cikke