"Mark Twain szerint Isten először megteremtette Mauritiust, majd annak mintájára a mennyországot."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Mauritius, az Indiai-óceán ékköve

Mark Twain szerint Isten először megteremtette Mauritiust, majd annak mintájára a mennyországot.

Mauritius valójában egy szigetcsoport, ám az utazó számára a fő sziget kínálja messze a legtöbb lehetőséget. Az Indiai-óceán ölelte, alig kétezer négyzetkilométeres országról van szó, amelynek legnagyobb szárazföldi területe észak-dél irányban 58 kilométer, nyugat-kelet irányban 47 kilométer.

Ez Mauritius, ahol minden a természet szépségéről szól, a színpompás tengertől a geológiai képződményeken át a rendkívül gazdag, egyedi állat- és növényvilágig. December és április között van a legmelegebb, de a kiegyensúlyozott szubtrópusi klímának köszönhetően egész évben élvezhetjük a sziget csodáit. És hogy kiket vár a sziget? Akár családdal vágunk neki egy mozgalmas vakációzásnak, akár kettesben tervezünk meghitt estéket, esetleg esküvőt vagy mézesheteket szerveznénk, minden lehetőséget megtalálunk a szigeten, hogy pompásan érezzük magunkat.

 

A rejtelmek és természeti csodák szigete

 

Ha Mauritiusra készülünk, a tökéletes kikapcsolódásra számíthatunk. Élvezhetjük az ezerszínű tengert, naphosszat heverészhetünk a megannyi strand egyikén, de ha aktív pihenésre vágyunk, semmi akadálya, hogy felfedezzük a sziget nyújtotta látnivalókat. Ezek akár több hétre elegendő programot kínálnak a kirándulni vágyók számára. Lássuk, milyen úti célokat vehetünk számba, melyek a sziget kihagyhatatlan látnivalói?

 

Azoknak, akik a természet csodáiért érkeznek a szigetre, a bakancslistájuk első helyére érdemes beilleszteni a Black River Gorges Nemzeti Parkot. A maga 6700 hektáros területével Mauritius legnagyobb nemzeti parkja (a sziget délnyugati részén), több mint 60 kilométernyi túraútvonallal. Bár busszal is át lehet menni a parkon, megállva egy-egy kilátópontnál, ám a növény- és állatvilág gazdagsága miatt érdemesebb a gyalogos barangolást előnyben részesíteni. A sűrű erdőterületek több mint 300 virágos növényfajnak adnak otthont, és több veszélyeztetett állatfaj is él itt. Ha gyalogtúrát tervezünk, bakancsot és szúnyogriasztót is pakoljunk. A túrázással járó nehézségeket garantáltan kárpótolja a látvány, ami fogad bennünket, így például a 700 méter magasan fekvő csodálatos Alexandra-vízesés.

 

A sziget egyik fő látványosságának alapja egy szokatlan geológiai jelenség. Mauritius délnyugati felvidékének színes talaja geotermikus tevékenység nyomait őrzi. A sok millió évvel ezelőtti lávakiömlésekből létrejött bazalt az idők folyamán – a forró, nedves környezet hatására – agyaggá alakult, vas- és alumínium-oxidokat hagyva a talajban. Ezek aztán a legkülönbözőbb színárnyalatokkal színezték a homokot, mely ma hatalmas, sokszor 15 méter magasságú dűnékben, színpompás gyűrődésekben gyönyörködteti a turistákat. Érdemes verőfényes napsütésben ide látogatni, a színek akkor a legszebbek a dűnéken.

A Chamarel Seven Colored Earth rezervátum kilátójából szemügyre vehetjük a sziget másik különleges szépségű képződményét: a Chamarel-vízesést. A 83 méteres magasságból aláhulló zuhatag káprázatos látványt nyújt, akár a kilátóból, akár – egy rövid gyalogtúrára vállalkozva – lentről, a vízesés aljáról csodáljuk meg.

 

Szintén a sziget délnyugati részén található a lélegzetelállító látványt nyújtó La Morne Brabant. Az Indiai-óceánba nyúló hegy az UNESCO világörökség része, egyben Mauritius egyik legkedveltebb látványossága. A 18-19. században ez a sziklás-erdős hely a szökött rabszolgáknak szolgált menedékül, itt húzták meg magukat a barlangokban vagy a bozótos rejtekében. Mauritius ugyanis a keleti rabszolga-kereskedelem fontos állomása volt, a sok szökött rabszolga miatt pedig Maroon köztársaságnak is nevezték.

A Le Morne Brabant 2016 óta látogatható, addig a turisták csak távolról csodálhatták. Az itt kialakított túraútvonalat 3-4 óra alatt bejárhatjuk szakképzett túravezető segítségével. Ha sikerül felkapaszkodnunk az 550 méteres magasságba, lenyűgöző látványban lesz részünk, különösen, ha egy hajnali napfelkeltére időzített túrára nevezünk be. A hegy alatt nyúlik el a sziget egyik legcsodásabb tengerpartja, hosszú, homokos partszakasszal, a kék ezernyi árnyalatában ragyogó víztükörrel.

 

A legtöbb látnivaló a sziget déli részén található. Elmondható, hogy ez a terület a természeti csodák világa. Mauritiustól nem egészen egy kilométerre fekszik a kicsi, mindössze 27 hektáros Ile aux Aigrettes sziget. A hely fokozottan védett, így csak szervezett keretek között, hajóval közelíthetjük meg. És hogy miért is a fokozott védelem? Korábban ezt a kis területet erősen sújtotta a fakitermelés, valamint az őshonos állat- és növényfajok kipusztulása. Egészen addig tartott a természeti értékek eróziója, míg hatvan évvel ezelőtt természetvédelmi területté nyilvánították, és megindult a kis sziget újratelepítése. Ma már paradicsomi állapotok fogadják a látogatókat, sokszínű állat- és növényvilággal, köztük megannyi őshonos fajjal. A szervezett ökotúra remek délutáni program, amellyel felfedezhetjük a ma már újra érintetlen hely szépségét.

 

A sziget északi felében, a fővárostól, Port Louistól szinte kőhajításnyira terül el az Indiai-óceán térségének legrégebbi botanikus kertje (ami az európai utazónak szinte megjegyezhetetlenül hosszú Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden néven is megtalálható a térképen). A kert alapításának szándéka a 18. században eredetileg az volt, hogy a trópusi növényfajokat hozzászoktassák a sziget klímájához. Ma már népszerű idegenforgalmi látványosság, egy hely, ahol megcsodálhatjuk az óriási vízililiomokat, a hatalmas pálmafákat és ezernyi más növényt, melyek ma a sziget természetes élővilágának részét képezik. Különös látvány itt az óriás teknősök vándorlása, ami főleg a gyerekeknek nyújt életre szóló élményt, akárcsak a fáról lógó hatalmas denevérek. Igazi üdítő, feltöltő élmény – 2-3 órás program – végigsétálni a parkon, vagy akár csoportos túrát tenni a kertben.

 

Mauritius fővárosa igazi multikulti világ, ahol nem annyira a történelmi érdekességek jelentik a látnivalót, hanem inkább az indiai, muszlim, kínai kereskedőnegyed sokszínű kavalkádja, vagy éppen a zöldségpiac, ahol a zöldségek, gyümölcsök, fűszerek, szuvenírek mellett néhány standnál a helyi jellegzetes ételeket is megkóstolhatjuk. A késő középkor világából, amikor még holland, angol, francia kereskedőflották megállóhelye volt a kikötő, sajnos nem sok maradt, néhány órás séta alatt bejárhatjuk az épített történelmi nevezetességeket. Ezek közül külön említést érdemel az Adelaide erőd, ami a 19. század elején épült, és pompás kilátás nyílik róla a városra.

 

Földön, vízen, levegőben

 

Mauritius legjelentősebb gazdasági alapját (a cukornád mellett) a turizmus adja, érthető tehát, hogy ezernyi szolgáltatást vehetünk igénybe, a búvárkodástól az óceáni sétahajózáson át a bálnalesig, vagy dzsungel quadozásig.

 

A szigeten barangolva a természet, az óceáni partvidék más-más arcát ismerhetjük meg. Az északi part lagúnái a vízi sportolási lehetőségeik széles kínálatával várnak. Egész évben szörfösök, vitorlázók, búvárok élvezik az ideális körülményeket, de a nagy fogásra vágyó mélytengeri horgászat szerelmesei sem fognak csalódni. A Grand Baie fehér homokos partja mellett nyüzsgő tengerparti kikötői hangulatot, éttermek és bárok sokaságát kínálja.

 

A nyugati parvidék képeslapra kívánkozó strandokkal vár, a nagyobb hullámok és az ideális szél viszonyok miatt a szörfösök által kedvelt terület, de a főszezoni hónapok nyugodtabb vizei kiválóak az óceáni fürdőzésre. Ez a partvidék családi, romantikus nyaraláshoz ideális választás, ahol az ötcsillagos The Oberoi Beach Resort Mauritius szállodánál aligha találhatunk megfelelőbbet.

A természet vadabb arcát mutatja a keleti part, ahol a hosszan elnyúló hófehér homokos strandok és türkizkék lagúnákat nem borítja napernyőrengeteg. Zavartalanul élvezhetjük az óceán és a partmenti természeti látnivalók szépségeit. Ha ezt keressük, bátran válasszuk szállásunkként az itt található The Residence Mauritius hotelt.

 

A csodálatos vízi élővilág felderítésére több lehetőséget is kínál a sziget. A búvárkodásra ezernyi módunk van, a hotelek és független búvárbázisok is útba igazítanak minket. A sziget minden oldalán fantasztikus helyeket találhatunk a merülésre, a víz alatti látótávolság pedig a legtöbb helyen óriási, jellemzően 30-40 méter felett van.

Ha búvárruhát öltünk, találhatunk roncsmerülésre alkalmas helyet, indulhatunk cápalesre, illetve a szigettől távolabb figyelhetünk olyan nagytestű állatokat is, mint a marlin. A víz alatt világ megismerésének alternatív formáit is választhatjuk, így befizethetünk tengeralattjárós felfedezőútra – a vízfelszín alatt 40 méterrel –, vagy scooter-búvárkodásra, ami egyfajta vízalatti motorozásként képzelhető el.

 

Ha az óceán felett maradnánk, a kényelmes sétahajózást választhatjuk, esetleg egy üvegfenekű hajón ülve csodálhatjuk meg az óceánt. Ha egy kis adrenalinlökettel kombinálnánk a pihenést, a szörfözés mellett olyan különleges vízi sporttal is megismerkedhetünk, mint a flyboarding: ez egy „vízmeghajtású” deszka, ami a vízfelszín fölött tartja utasát. Különleges élményt kínál egy kajakos túrázás is. A gyerekek számára lehet életre szóló kaland együtt úszni a delfinekkel, esetleg részt venni egy bálnalessel egybekötött hajókázáson.

A sziget valóban ezernyi lehetőséget kínál a vízi szórakozásra és sportokra, de a szárazföldön is megtalálhatjuk a lehetőséget a kalandokra. Egy quad szafari keretében vadlesre indulni nem mindennapi élmény, de dzsipet is bérelhetünk erre a célra, vagy biciklivel is eljuthatunk a sziget legtöbb helyére. A lehetőségeknek valóban csak a pénztárcánk és az érdeklődésünk szab határt, így akár lovaglásra vagy helikopteres túrára is alkalmunk adódik.

 

Mauritius íze

 

A mauritiusi konyha valójában a hely történelmének kulináris lenyomata. Kezdetben, mint elhagyatott sziget, nem létezett nemzeti étel, mivel nemzet sem volt. Majd a francia telepesek hozták a ragurecepteket, később a szerecsendiót és a fahéjat. Majd érkeztek az angolok, akik indiai munkásokat hoztak, ezzel meghonosították az indiai konyhakultúrát, elsősorban a curryt. Miután behajóztak az első kínai bevándorlók, megjelent a wok és a pirítás tudománya, a szójaszós, a töltött táskák és a tésztás levesek. Mindehhez hozzávehetjük még a helyben termett jellegzetes növényeket, melyek a konyha alapanyagául szolgálnak, és meg is kapjuk a mauritiusi konyha sokszínű jellegzetességét. Így alakult ki az úgynevezett kreol konyha, melyben – akárcsak egy nagy lábosban – megférnek egymás mellett a francia, indiai, kínai ízek.

 

A kreol konyha legfontosabb alapanyaga a rizs, melyet tök, padlizsán és savanyúságok mellett tálalnak. A hús- és halételek leggyakrabban „rougaille”-ként, azaz paradicsommal, gyömbérrel, hagymával, chilivel együtt kerülnek a tányérra. Természetesen a halak, kagylók, rákok az itteni konyha fontos hozzávalói, ezeket sütve, grillezve, ínycsiklandóan fűszeres ízesítésben készítik el a helyiek. Ugyancsak jellegzetes étel a szigeten a vindaye, ami egyfajta ecetes hal (vagy polip). Igazi pikáns fogás, hiszen a recept tartalmaz mustármagot, fokhagymát, csilit és ecetet is.

Természetesen a kreol konyha mellett megtalálhatjuk a jellegzetes kínai, indiai vagy éppen európai fogásokat is. Korábban kimondottan törekedtek arra, hogy a nemzeti konyhákat jól elkülöníthetően kínálják a turistáknak. Mára ez a trend már nem érvényes, a kreol konyha ezerízű kínálatát könnyedén megtaláljuk a szigeten – elsősorban a tengerparton, kisebb standokon, piacokon. Bizony, a street food Mauritiuson is kínál helyi jellegzetességeket csakúgy, mint meglepetéseket. Bármit is kérünk egy ilyen helyen, vegyük tekintetbe, hogy a csili alapvető fűszer a vidéken, úgyhogy ha nem bírjuk az erőset, jelezzük időben: No chilli!

 

Hasznos tudnivalók egy mauritiusi utazáshoz

 

Íme néhány további rövid, praktikus információ, pontokba szedve:

  • 2022 júliusától nincsenek járványügyi korlátozások, covid elleni védőoltás és pcr teszt nélkül is szabadon utazhatunk Mauritiusra.
  • Magyarországhoz viszonyítva az időeltolódás csupán három óra, így az átállást nem jelent gondot. Az utazásra körülbelül 14 órát kell szánnunk.
  • Angol nyelvtudással jól elboldogulhatunk, a helyiek közül is sokan értik a nyelvet. Ugyanakkor az itteni lakosok nagy része franciául beszél. A helyi újságokat két nyelven nyomtatják: bal oldalon angol, jobb oldalon francia szöveggel.
  • Ha autóbérlésben gondolkodunk, érdemes tudni, hogy a szigeten baloldali közlekedés van érvényben.
  • Jól szervezett a buszközlekedés. Kétféle buszjárat van: standard és expressz. Utóbbi légkondicionált és gyorsabb.
  • Ami a ruházatot illeti: a meleg és párás miatt jól szellőző, természetes anyagú nyárias ruhákat érdemes bepakolnunk az útra. A korallos partvidékeken ajánlott a strandcipő viselése a fürdőzéshez.
  • A sziget ajándékboltjaiban rengeteg szuvenírt, hűtőmágnest, képet találunk a kihalt dodo madárról. Ennek a röpképtelen, nagytestű galambfélének Mauritius volt az egyetlen ismert élőhelye, ma is nemzeti madárnak számít. Kihalását a tizenhetedik században holland telepesek okozták, akik húsuk miatt levadászták az összes példányt.
Barta Zsolt Barta Zsolt cikke 2022. október
címkék:
Mauritius | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.