"Rácz Erika tapasztalt borász, aki úgy döntött, hogy belekezd egy hatalmas vállalkozásába, egy szőlőbirtok felépítésébe.(x)"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

NŐ a tőkék mögött

Rácz Erika tapasztalt borász, aki úgy döntött, hogy belekezd egy hatalmas vállalkozásába, egy szőlőbirtok felépítésébe.(x)

Erikával arról beszélgettünk, hogy miért és hogyan vágott bele ekkora kalandba, s hogy ez mennyire alakíthatja át eddigi megszokott és jól bejáratott életét.

 

Erika, elsőként nem is kérdezhetnénk mást, mint azt, hogyan is fogant meg az ötlet, hogy rászánd magad erre a kihívásoktól sem mentes projektre?


Hegyaljai lány vagyok, Komlóskáról származom, amely egy apró település Sárospataktól északnyugatra. Mindig is volt szőlőnk, de abból soha nem készült kereskedelmi forgalomba kerülő bor, viszont családi körben nagy becsben tartotta mindenki az apu által készített bort. Nagyon sok gyerekkori élmény köt a szőlőben töltött időkhöz is. Mindig is kacérkodtam a gondolattal, de az igazi döntés néhány éve született, miután a szüleimtől átvettem egy apró szőlőterületet a Nyakvágó-dűlőben. Azóta egy 2,5 hektáros birtokot, új érlelőt és kostolót építettünk.

 

 Sokféle igényes és minőségi bor fogan ma Magyarországon. Mitől egyedi vagy más egy SanzonTokaj bor, mint bármelyik másik?


Szeretném, ha a borok stílusa és karaktere olyan lenne, mint én, mégis csak az én gyermekeim. Mindenképpen letisztult, prémium minőségként aposztrofálnám a boraimat. Ha a stílust kellene leírnom, leginkább Wachau gazdag, összetett, de ugyanakkor elképesztően tiszta és zamatos borait szeretném példának megnevezni. Nyilvánvalóan a termőhely egyediségéből és a szőlőfajtákból adódó különbségek megvannak, de stílusban ezt az irányt szeretném követni.

 

Technológiailag is van hasonlóság a wachaui és a SanzonTokaj borok között?


Alapvető szempont, hogy a borok tiszták, technológiailag hibátlanok legyenek. A pince borainak meghatározó része irányított körülmények között, acéltartályban készül, fajélesztők segítségével. Tapasztalatom szerint így tudjuk leginkább visszaadni a termőhelyek és a fajta egyedi karakterét. Persze emellett használunk hordót is.

 

Kinek ajánlanád elsősorban a SanzonTokaj borait?


Mindenképpen azoknak, akik kedvelik a letisztult, egyedi karakterű tokaji borokat. Igyekeztünk olyan szortimentet kialakítani, amelyben több eltérő karakterű, de mégis jól beazonosítható stílusú bort kínálunk az igényes borok kedvelőinek. A pince csiszolatlan gyémántja egy dűlőszelektált tétel, a Rány, amely egy egyedi terroir lenyomata.

 

Mit tekintesz a legnagyobb sikerednek, mire vagy a legbüszkébb?


Elsősorban arra a két nemzetközi elismerésre, amelyet a SanzonClassic és a SanzonRány nevű borunkkal értünk el. Ez a visszajelzés nagyon sokat számít nekünk, és megerősít minket abban, hogy a kemény, kompromisszumok nélküli minőségi munka meghozza gyümölcsét. Na persze nem ma, és talán még nem is holnap, de mi hosszú távra tervezünk. Azonban még ennél is büszkébb vagyok arra, hogy boraink stílusa, egyénisége felismerhető. A legkedvesebb dicséret, amit kaptam: igen, ez olyan „sanzonos”. Egyedi és különleges.

 

Akik ismernek, tudják, hogy távlatokban gondolkodó, kitartó ember vagy. Fiatalnak tekinthető a birtok, ezért biztos vagyok benne, hogy rengeteg terved, ötleted van még.


Igen, nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy szinte forrnak körülöttem a dolgok és lehetőségem van Magyarország egyik legszebb vidékén, Tokaj-Hegyalján egy olyan dolgot csinálni, ami egyben szerelem is. Most itt sorolhatnék nagyon sok kézzel fogható, mérhető és papírra vetett tervet, mint például egy új feldolgozó, érlelő-pince megépítése, a birtok 5 hektárra bővítése, új szemléletű borturisztikai szolgáltatás kiépítése, nemzetközi versenyen aranyérmet elérni a boraimmal és így tovább... De a legfontosabb számomra egy élhető, emberléptékű borászat működtetése, ahol a profizmus mellett nem vész el az egyediség és az ember.

La femme La femme cikke 2017. november
címkék:
Táplálkozás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.