"A japán uralkodóház az egyik legkülönlegesebb, s egyben a legősibb dinasztia Ázsiában."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A krizantém trón meséi

A japán uralkodóház az egyik legkülönlegesebb, s egyben a legősibb dinasztia Ázsiában.

A több mint 2600 éves Yamato dinasztia koronás fői között eddig mindössze nyolc nő akadt, de egyikük sem hagyott hátra trónörököst, úgyhogy a krizantém trón mindig visszaszállt a család férfiágára. (A krizantém a japán uralkodóház jelképe, talán mert a virág a nyugalom és az örök élet szimbóluma.) A japán nép és a monarchia kapcsolata persze sokat változott az évszázadok során. Különösen a második világháború végén, amikor a császárság intézménye elveszítette isteni jellegét. Más szokásokhoz viszont mindmáig ragaszkodnak. Mert mi marad, ha egyetlen hagyomány sem bizonyul megváltoztathatatlannak?

 

 

A világ legrégibb uralkodócsaládja?

 

Akihito japán császár karácsony előtt, december 23-án ünnepli hetvennyolcadik születésnapját. A japán nemzeti ünnepnek számító esemény azon ritka alkalmak egyike, amikor a tokiói császári palota belső kertje és egy-egy épülete is megnyílik a látogatók előtt. A császár és az uralkodóház tagjai ilyenkor a palota erkélyéről köszöntik alattvalóikat. Meghitt pillanat. Az elmúlt évek hasonló eseményein készült fényképfelvételek tanúsága szerint a látogatók – főleg az idősebbek – könnyek között, rajongó tekintettel csüngenek az uralkodón és családtagjain. Az ő lelkükből láthatólag még nem halt ki az évezredes hagyomány keltette érzés, amely a császárnak isteni jelleget tulajdonít. Erről az uralkodó csak a vesztes második világháború Egyesült Államok diktálta békeegyezménye kapcsán volt kénytelen lemondani.

 

A mai Japán, a világ egyik legmodernebb, technikailag legfejlettebb hatalma ragaszkodik egy másik jeles esemény, a Nemzetalapítás Napjának megünnepléséhez is. A Meiji korszak naptárreformja óta február 11-ére eső ünnepen a felkelő nap országa megemlékezik a nemzet születéséről és az uralkodóház megalapításáról.

Noha semmilyen tudományos kutatás, vagy dokumentum nem igazolja, hogy a krizantém trón mai uralkodója és a japán legendákban élő első császár között folytonos szál létezne, az ország lakóit ez cseppet sem zavarja. Rendíthetetlenül hiszik, hogy az időszámításunk előtt 660 évvel uralkodó Jinmu, s az őt követő 14 császár valóban létezett, s hogy a mindmáig koronás főket adó Yamato dinasztia a világ legrégibb uralkodócsaládja, több mint 2670 éves.

 

A LEGRÉGIBB
A nép rendületlenül hiszi, hogy a Yamato dinasztia a világ legrégibb uralkodócsaládja, több mint 2670 éves.
Ehhez képest a Nemzetalapítás Napjának megünneplése alig 130 éves hagyomány, eleinte a Császár Napja néven vált nemzeti ünneppé. Ám amíg a legtöbb ország nemzeti ünnepe egy pontosan ismert eseményhez kapcsolódik, addig Japán esetében ezt homály fedi. Már legalábbis azoknak a tudósoknak a véleménye szerint, akik a második legrégibb japán szöveggyűjtemény, a Nihon Shoki által az ország históriájáról leírtakat inkább a legendák gyűjteményének tekintik, semmint hiteles forrásnak. Mások szerint viszont ez a 720-ban befejezett könyv nagyon is pontos leírását adja a monarchia megalapításának. Eszerint Amaterasunak, a mennyei fény istennőjének egyik közvetlen leszármazottja, Jinmu ezen a napon lépett trónra, és lett a felkelő nap országának első császára.

 

Így volt-e vagy sem, ne vitassuk. Tény, hogy az első japán államszervezet, a kínai krónikákban Wa-országként említett Yamatai koku létrejötte fontos lépés volt a nemzetté válás útján, s a számos törzset magában foglaló egységes irányítással elindította egy különleges, a világtörténelmet is befolyásoló ország fokozatos felemelkedését.

 

Seres Attila Seres Attila cikke 2013. január
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.