"Két arisztokrata, két színész. Beszélgetés családi hagyományokról, múltról, jelenről, jövendőről, karácsonyfákról."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Dinasztiák

Két arisztokrata, két színész. Beszélgetés családi hagyományokról, múltról, jelenről, jövendőről, karácsonyfákról.

A La femme magazin ezúttal két jól ismert házaspárt látott vendégül. Zétányi Lili Habsburg Györggyel és Habsburg Eilikával, valamint Verebes Lindával és Pindroch Csabával beszélgetett. Kiindulópont a karácsony.

 

 

Zétényi Lili: Azt gondolom, ha meg szeretnék tudni egy családról valami bővebbet, egyszerűen be kellene kukucskálnom a karácsonyi vacsorába. Hogyan töltik, kikkel töltik, mit esznek, isznak, milyen hagyományokat őriznek? A hölgyekkel kellene kezdenem, de miután Habsburg György személyében itt ül velünk a magyar és az európai történelem több száz éve, így önnel kezdeném. Nyilván patinás hagyományaik vannak.

 

Habsburg György: Ez igaz is meg nem is. Az én családom szét van szóródva Európában. Amíg a szüleink éltek, minden karácsonykor Spanyolországban találkoztunk, édesapám házában. Akkor még az egész család összejött. Mi heten vagyunk testvérek, azóta mindenki a saját családjával ünnepel.

 

Zétényi Lili: Mi az, ami minden egyes családban ugyanúgy történik szenteste?

 

 Habsburg György: A szentmise.

 

Habsburg Eilika: Nálunk hagyomány volt, hogy mindig pontyot ettünk. Egész évben úszkált a ház melletti tóban, aztán karácsonykor a konyhára került.

 

Zétényi Lili: Személyes ismerős volt?

 

Habsburg Eilika: Magyarországon meg a malacra vár ez a sors, nem?

 

Zétényi Lili: Őt is sajnálom.

 

Habsburg Eilika: Nálunk most van egy kis vita a gyerekekkel a malac körül. Csodaállat lett, és nem értik, hogy kerülhet az asztalra.

 

Zétényi Lili: Én a malacnak drukkolok.

 

Habsburg Eilika: Én Észak-Németországban nőttem fel, egy erdő mellett, minden karácsonykor négy-ötméteres fáink voltak, amelyek még január végén is zöldelltek. György úgy gondolja, mindegy, milyen magas a fa, én meg úgy, hogy legyen hatalmas! Ezt én hagyományként tanultam. Ha bejön a gyerek a szobába, hökkenjen meg, hogy milyen gyönyörű! Nálunk az este központja a karácsonyfa, nem az ajándék!

 

Zétényi Lili: Csaba, nálatok hogyan ment ez? Mit hoztál otthonról, és mit csinálsz másképp?

Pindroch Csaba: Salgótarjánban, nagyon szeretetteljes közegben nőttem fel, nálunk is a fa volt a központi téma. És a szentmise. Anyukám mindig elvitt. Ez aztán valahogy kimaradt az életünkből az utóbbi tizennyolc évben. A szentestét családi körben ünnepeljük, hármasban a kislányunkkal, Mirával. A fa nálunk is jó nagy kell, hogy legyen, mert az azt sugallja, hogy nagy a szeretet. Másnap elmegyünk az én szüleimhez, aztán Linda édesanyjához. Harmadnap pedig elutazunk Bazitára, az apósomékhoz. Végül csinálunk egy úgynevezett morzsapartit is, ahova a barátainkat hívjuk meg. Igazából 5-6 napos ünnep nálunk a karácsony.

 

 Zétényi Lili: Ez nagyon jó hangzik. Linda, hogy zajlottak gyerekkorodban a karácsonyok? Mennyire volt más attól, hogy a szüleid elváltak?

 

Verebes Linda: Azok a karácsonyok élnek bennem, amikor együtt van az egész család. Attól, hogy apa már nem élt velünk, a karácsony még ugyanúgy zajlott. Ez mindig a gyerek csodája, amit meg kell őrizni, ameddig csak lehet. Azt, hogy az angyalkák díszítik a fát, a Jézuska hozza az ajándékot..., az a fontos, hogy neki különleges élmény legyen. Én is ezt kaptam gyerekként édesanyámtól és a nagyszüleimtől. A szenteste most már a mi kis szűk családunké, és utána megyünk, vagy jönnek hozzánk, attól függően, ki hol lakik.

 

Zétényi Lili: Nyilván vannak tradicionális ételek is. Engem meglepett, amikor hallottam, hogy Habsburg György kitűnően főz.

 

A teljes cikk a La femme 2012. téli számában olvasható.

Zétényi Lili Zétényi Lili cikke 2013. január
címkék:
Hagyomány | Kerekasztal
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.