"Az Aranyanyu Díj rendhagyó, a gondoskodói női attitűd hivatásbéli megjelenésére hívja fel a figyelmet."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Köztünk élő hősnők

Az Aranyanyu Díj rendhagyó, a gondoskodói női attitűd hivatásbéli megjelenésére hívja fel a figyelmet.

Statisztikai adatok is igazolják azt a tényt, hogy a nők helyzete igencsak ellentmondásossá vált az elmúlt két évtizedben Magyarországon. Míg ugyanis életesélyeik sokkal jobbak, mint a férfiakéi, egy sor tennivalóban a férfiak előtt járnak. Az oktatásban egyre több nő vesz részt, a családi életben aktívabbak, egyúttal azonban jóval leterheltebbek, az anyagi és az erkölcsi megbecsülésük pedig jóval elmarad a hasonló korú, végzettségű, státuszú férfiakéitól.

 

 

A magyar nőkre – a tehetősebb, nyugat- vagy észak-európai országokban élő nembéli társaikhoz képest, ahol a férfiak egyre nagyobb részt vállalnak például a gyereknevelésből vagy a háztartási munkákból – jóval nagyobb teher nehezedik. Teljes emberként kell helytállniuk a családi életben, a gyereknevelésben, a háztartás működtetésében, idős szüleik gondozásában, miközben a munkaerőpiacon is ki kell hozniuk magukból a maximumot.

 

Hogyan lett Terézanyuból Aranyanyu?

 

Többek között ennek az ellentmondásos, számtalan belső és külső konfliktussal járó helyzetnek a felismerése vezette az Állítsátok meg Terézanyut! című könyv és számos, a mai nők  életérzéseiről, dilemmáiról szóló cikk szerzőjét, Rácz Zsuzsa írónőt, hogy 2011 tavaszán Terézanyu Klub névvel támogató női közösséget szervezzen. A kezdeményezés célja egy olyan hálózat megteremtése, amelynek tagjai számíthatnak egymásra, segítve ezzel életpályájuk sikeres alakulását.

Az írónő a klub működtetéséhez – majd a nem sokkal a megalakulása után, ugyancsak a nőket érintő és foglalkoztató témákban kiírt Terézanyu pályázathoz – támogatóként megnyerte az egyik legjelentősebb gyógyszercéget, a Richter Gedeon Nyrt.-t.

Mint Rácz Zsuzsa mondja: a Richter kormányzati kapcsolatokért és vállalati PR-ért felelős vezetőjével, Beke Zsuzsával kezdtek el beszélgetni arról, mit tehetnének közösen a magyar nőkért. Ekkor született meg az ötlet, hogy a Terézanyu Klub és pályázat szellemiségének folytatásaként létrehoznak egy kizárólag nőknek szóló elismerést, az Aranyanyu Díjat.

 

Női egészség, a nők megbecsülése

 

Mint Beke Zsuzsától megtudjuk, a Richter Gedeon Gyógyszergyár társadalmi szerepvállalásában kiemelten fontos a nők munkahelyi boldogulására, családi életére, gondjaira fókuszáló és ezek megoldásában támogatólag közreműködő Terézanyu Klub működésének, valamint a nőket érintő problémákkal vagy élményekkel kapcsolatos pályázatoknak, illetve a két éve alapított Aranyanyu Díjnak a támogatása. Termékkínálatuk, így árbevételük jelentős részét is a nőgyógyászati készítmények teszik ki.

 A Richter világviszonylatban azon ritka cégek egyike, melyek nőgyógyászati készítmények kutatás-fejlesztésével és előállításával foglalkoznak. Ezek a gyógyszerek – a korszerű, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló szerektől egészen a menopauza tüneteinek mérséklésére szolgáló gyógyszerekig – végigkísérik az e nemhez tartozók életét tizenéves koruktól időskorukig.

– Fontos lépést tettünk például a méhmiómának, ennek a gyakori jóindulatú méhdaganatnak a hatásos gyógyszeres kezelésében, ugyanis nemrégiben került piacra a kezelésére szolgáló készítményünk. A nők egészségvédelmében, illetve egészségügyi problémáik rendezésében, életminőségük javításában évtizedek óta részt vállaló gyógyszercégként tehát nem volt idegen tőlünk a gondolat, hogy évente egy alkalommal anyagi és erkölcsi megbecsülésben részesítsük a környezetük, pácienseik, tanítványaik, hozzátartozóik megítélése alapján kiemelkedő teljesítményt nyújtó nőket.

Nekünk a díj odaítélésekor nem a szakmaiság megítélése a dolgunk, hanem az emberséget, a mások, a rászorultak iránt érzett felelősségérzetet kívánjuk elismerni. A díjat tehát olyan, pedagógusként és az egészségügyben dolgozó nők kapják meg, akik naponta sokat tesznek értünk, családjainkért, közösségeinkért – mondja az ötlet pártfogója.

 

Nemcsak díjazottakat, példaképeket is választottak

 

A díjjal – amelyet az idén másodszor ítélt oda a hattagú zsűri: Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. képviselője, Dobó Kata színésznő, dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos, olimpiai érmes úszó, Kriston Andrea pedagógus, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója, Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, valamint az „ötletgazda”, Rácz Zsuzsa – pedagógusok, egészségügyi szakdolgozók, orvosnők áldozatkész munkáját kívánták elismerni.

Mint az írónő több helyütt is nyilatkozta: „azért ezt a három kategóriát hoztuk létre, mert ezek tipikus női életpályákat, klasszikus női segítő szakmákat fednek le, vagyis az ezeken a területeken dolgozók nagy része nő.”

 

 

Azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy az Aranyanyu elnevezés nem a családanyai teljesítményt, hanem a gondoskodói női attitűd hivatásbéli megjelenését takarja.

– A nőkre fontos szerep hárul az idősgondozástól az egészségügyi ellátáson át a gyerekek oktatásig, és a női szerepből adódóan, vagyis magától értetődően vállalják a rájuk nehezedő terheket. Az Aranyanyu Díjra tehát azokat lehetett és lehet a jövőben is jelölni, akik magánéleti és szakmai életükben maximálisan helytállnak, és olykor még arra is van késztetésük, hogy lakóhelyi közösségük gondjaiból is kivegyék a részüket. Teszik a dolgukat, vagy még egy kicsit többet is anélkül, hogy bármilyen elismerésre vagy megbecsültségre számíthatnának. Valójában az elismerésnek nemcsak a díjazottak számára van morális üzenete, hanem a közvélemény számára is, mivel az egyik legfőbb célja a nők társadalmi megbecsülésének növelése, önbecsülésének, önértékelésének erősítése.

 

T. Puskás Ildikó T. Puskás Ildikó cikke 2012. december
címkék:
Család | Irodalom | Karrier |
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.