"2014-ben ismét divat lett feministának lenni a sztárvilágnak és popkultúrának köszönhetően. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A feminizmus modern nagykövetei

2014-ben ismét divat lett feministának lenni a sztárvilágnak és popkultúrának köszönhetően.

A feminizmus ma már nem feltétlenül azt jelenti, hogy folyamatosan harcban állunk a jogainkért, inkább abban lehet segítségünkre, hogy a gyakorlatban milyen módon éljünk vele. Hogy rávilágítsunk minden olyan esetre, amelyben valaki hátrányos megkülönböztetést szenvedhet el, csak azért, mert nő. A feminista nők szeretik a férfiakat, csak azt nem szeretik, ha a férfiak bántalmazzák őket, vagy sommás véleményt mondanak szexuális, gyermekvállalási és életvezetési szokásaikról és kötelezettségeikről. Vannak köztük családanyák, keresztények, ateisták, muszlimok, rövid és hosszú szoknyásak, sőt sztárok is.

 

 

2014-ben a jelenség mindenhol megfigyelhető volt, a kultúra szinte teljesen átitatódott a feminizmus tanaival. A vörös szőnyegen, a színpadon, az ENSZ-ben, a könyvespolcokon, a közösségi médiában és a mozivásznon egyaránt folyt a harc a nemek közötti egyenlőségéért. Januárban a híres énekesnő, Beyoncé egy amerikai feminista csoport kiadványa számára írt Gender Equality is a Myth! (A nemek közötti egyenlőség mítosza) című cikkében az amerikai munkaerőpiacot emelte ki, amelynek felét teszik ki a nők, mégis csak a férfi dolgozók bérének 77%-át kapják kézhez. Az énekesnő szerint a probléma megoldáshoz arra volna szükség, hogy a két nem képviselői egyszerre akarjanak változást.

 

Ezzel a cikkel egy mindent elsöprő hullám indult el: alig telt el hét az évben anélkül, hogy valamelyik sztár vagy ismert közszereplő ne állt volna ki az ügy mellett. Január és március között A-listás hírességek tömege szólalt fel a nemi egyenlőtlenségek miatt. A National Board of Review díjátadó gáláján, New Yorkban Meryl Streep is véleményt formált a kérdésben, beszédében megemlítette Emma Thompsont, aki, mint mondta: „Veszett férfifaló feminista, csakúgy, mint én.”

 

Cate Blanchett rátapintott a lényegre a legjobb színésznőnek járó Oscar-díj átvételekor: „Azoknak üzenem, akik a filmiparban még mindig ragaszkodnak ahhoz az ostoba elképzeléshez, hogy a női filmek – nőkkel a központban – különlegességek: hát nem. A közönség kíváncsi rájuk, és valójában rengeteg pénzt hoznak.” A színésznő nem tévedett. Megállapították ugyanis, hogy az 1990 és 2013 között készített filmek közül azok, amelyek átmentek a Bechdel-teszten – a teszt azt vizsgálja, hogy egy fikciós műben szerepel-e legalább két nő, akik a férfiakon kívül valami másról is beszélgetnek –, több pénz termeltek, mint azok, amelyek nem jutottak át a szigorú rostán. Blanchet kijelentését a Disney Oscar-díjas animációs filmje is igazolta. A Jégvarázs a hagyományos „a herceg megmenti a hercegnőt” motívum helyett a testvéri szeretetre helyezte a hangsúlyt, és életerős, elszánt főhősnőket teremtett, akik képesek maguk megoldani a problémáikat.

 

 

Emma Watson brit színésznő hihetetlenül erős, karakteres beszédet tartott az ENSZ jószolgálati nagyköveteként. A HeForShe kampány célja a nemek közötti egyenlőség megteremtése, amely a férfiak közreműködése nélkül nem valósulhat meg. A színésznő elmesélte találkozását a szexizmussal: 8 évesen „parancsolgatónak” nevezték, amiért iskolai színdarabot akart rendezni, miközben fiú osztálytársaira semmi hasonlót nem mondtak. A helyzet később egyre rosszabb lett: 14 évesen a sajtó már szexuális tárgyként kezelte, 15 évesen barátnői abbahagyták a sportot, hogy ne látsszanak „túl izmosnak”, és 18 évesen azt tapasztalta, hogy fiúismerősei képtelenek érzelmekről beszélni. A beszédének köszönhetően olyan hírességek álltak a kampány mellé, mint Russell Crowe, Benedict Cumberbatch vagy Ian McKellen.

 

„Feminista az, aki hisz a nemek társadalmi, politikai és gazdasági egyenjogúságában.” Chimamanda Ngozi Adichie nigériai szerző idézete Beyoncénak köszönhetően lett a igazán híres.  Az énekesnő Flawless című számában ugyanis több helyen feltűntek Adichie gondolatai. 

 

Az Emmy-díjas író és színésznő, Lena Dunham nemrégiben kiadta emlékiratait, Not That Kind of Girl (Nem az a fajta lány) címen. A sztár bevallotta, hogy egy egyetemi bulin megerőszakolták, ám ő csak később jött rá, hogy ami vele történt, valóban erőszak volt. Dunham bevallotta, sokat töprengett azon, megossza-e titkát az olvasóval, de úgy gondolta, esetéből mások is sokat tanulhatnak, ezért tárta nyilvánosság elé a történetét. Végül egy könyvbemutatón arra is fény derült, hogy a színésznő sokáig bántalmazó kapcsolatban élt, és hogy az HBO Girls című sitcomja segítette abban, hogy véget vessen a kapcsolatnak. Dunham Taylor Swift gondolkodását is megváltoztatta. Az amerikai popénekes úgy nyilatkozott, a színésznő döbbentette rá, hogy feminista álláspontot képvisel, akkor is, ha eddig nem mondta ki.

 

Nem kellett sok idő hozzá, és a filmipart is elérte a szexizmus körüli botrány. Hackerek olyan dokumentumokat szivárogtattak ki, amelyek igazolták, hogy a Sony felső vezetésében dolgozó nők jóval kevesebb fizetést kapnak, illetve hogy a világhírű Jennifer Lawrence mindig kevesebb pénzt kap a munkáiért, mint a vele egy filmben szereplő férfi színészek.

 

Láthatóan az elmúlt 12 hónapban a feminizmus komoly vihart kavart a popkultúra berkeiben. És bár a nemek közötti egyelőségéért folytatott harc a bíróságokon és a parlamentekben vette kezdetét, mára a kérdés egy új, izgalmas szakaszába lépett, hála annak, hogy Oscar-díjas színészek, popsztárok és írók is felvették a kesztyűt. A feminizmus mindig is megosztó, feltűnő téma volt, de 2014-re már menő és trendi fogalommá vált.

La femme La femme cikke 2015. január
címkék:
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.