"Az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont ügyvezetőjével beszélgettünk az Óbudán zajló kultúrális életről.(x)"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Esernyős: mindenki elfér

Az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont ügyvezetőjével beszélgettünk az Óbudán zajló kultúrális életről.(x)

Rábóczkiné Benkő Zsuzsanna az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont ügyvezetője olyan lelkesedéssel mesél a sokszínű rendezvényházról, hogy az ember „kénytelen” megígérni neki, kilátogat az óbudai Fő térre. Az Esernyős siker nem véletlen: jó ízléssel és biztos szakmai kézzel rendezték egy ernyő alá a kortárs művészetet, a minőségi gasztronómiát és a zenét.

 

Mi az esernyős missziója?


Egy különleges helyszínen vagyunk, Óbuda Fő terén, ahol a múlt és a jelen egyaránt megtalálható. Közvetlen az Esernyős alatt XI-XII. századi román stílusú templom, a Fő téren pedig a XIV. századból származó gótikus templom maradványai húzódnak. Ugyanakkor a polgári időket idéző tér, amelyről óhatatlanul Krúdy jut eszünkbe, és a teret körülvevő lakótelep is a sokszínű Óbudához tartozik. A Fő téren zajló fesztiválok, mint az Óbuda Napja, az Óbudai Nyár, a gasztrofesztiválok, az Advent révén mára eljutottunk odáig, hogy Óbuda ezen kis szeglete is szembetűnően jelen van a főváros kulturális életében. Ehhez kell nekünk a saját adottságainkat kihasználva hozzátenni a magunkét. A feltételek adottak, hiszen egy nagyon hangulatos, gondosan megtervezett komplex egységről beszélünk. Nekünk egy izgalmas és szerethető kötést kell tennünk a szerteágazó szálakra.


 

A honlap alapján úgy tűnik, hogy a rendkívül aktívak. Jól látom, hogy a sokoldalú tevékenységük középpontjában az igényes könnyűzene, a gasztronómia és a képzőművészet áll?


Valóban ezek kiemelt területek. Büszkélkedhetünk azzal, hogy hozzánk tartozik Budapest legkisebb kávézója, a Gázlámpa KIOSZK. A valamikori gázfogadó ipari műemlék jellegű épületéből alakítottuk ki az Esernyős úgynevezett új hullámos specialty kávézóját: a La Marzocco gépen a 42Coffee világos pörkölésű kávéi készülnek. Tavaly el is nyertük a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. által minden évben kiírt Terasz pályázatot a legjobb pop-up kategóriában. Az Esernyős tereit összekötő belső udvarba egykor a verklis jött be, ma ez a Warm-up Udvar. A Cseh Tamás program szakmai támogatásával zajló zenei sorozatunkban a belvárosi klubokban és a nyári fesztiválokon már méltán befutott fiatal nemzedék lép színpadra, „esernyős” vagyis akusztikus kiadásban. A mi értékrendünk szerint a városi lét örömeihez hozzátartozik a kerékpározás is; az Esernyősbe Pestről is egyre többen gurulnak át egy jó kis bike&breakfast-re, azaz ingyenes bringás reggelire. Még egy szál: a Szindbád rendezvényterem és a hozzá kapcsolódó közösségi iroda workshopok, konferenciák színtere, de sok esetben a filmklub közönsége is átköltözik a kisebb rendezvénytermünkből, mert ott már nem férnek el.

 

Mi volt eddig a legsikeresebb rendezvény, egyáltalán hogyan mérhető a kortárs művészetek esetén a siker?


A galéria nyitása. „Édes és savanyú” címmel 2015-ben, a spliti kortárs művészek kiállításával indultunk. Siker volt, mert létrejött egyrészt a galéria, másrészt biztos irányt jelölt ki, hogy merre szeretnénk tartani. Az azóta eltelt másfél év alatt tíz nagy kortárs kiállítást rendeztünk, többek között olyan magángyűjteményekét, mint a Völgyi-Skonda kortárs kollekció vagy Gerendai Károly gyűjtése. Ősszel egy izraeli és remélhetőleg egy holland kortárs múzeum kiállításának is helyet tudunk adni. A 2000 éves történelmi múlt természetesen megjelenik a kiállítások tematikájában is; az óbudai képző- és fotóművészeti tárlatok a múlt és a jövő találkozópontján próbálnak válaszokat adni a jelen kérdéseire. Öröm látni, hogy a törekvésünk nem öncélú. A kiállítások látogatottak, kedveltek. Azt hiszem, inkább ez számít igazán sikernek.

 

A fenntartó a III. kerület önkormányzat. Ez azt is jelenti, hogy az óbudai szellemi élet egyik központjaként definiálják magukat? Vagy másképpen fogalmazva: ki a célközönség, kiket várnak, kire számítanak?


Óbudán a kultúra kiemelt jelentőséget kap. A „jöjjön ki Óbudára, egy jó túrós csuszára” sztereotípiát remélhetőleg már rég túlléptük. A kerület számos pontján működnek kulturális intézmények, múzeumok. Úgy gondolom, ezen a területen mindenki a maximumot próbálja nyújtani, hiszen jó úgy dolgozni, ha érezhetjük a hátunk mögött a támogatást. Inkább azt mondanám, hogy erőteljes színt képviselünk Óbuda kulturális palettáján.  Mindenkit örömmel és szeretettel várunk, de a mi elsődleges közönségünk a fiatal és középkorú, kultúrára fogékony értékteremtő korosztály.

 

Nincs két éve, hogy megnyitottak, és azonnal „repülőrajtot” vettek. Fogják tudni tartani a tempót?


Persze, hiszen még csak most kezdtünk hozzá.

 

Programok: esernyos.hu

La femme La femme cikke 2017. augusztus
címkék:
Művészet
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.