"Ritkán hallott zenei csemegéket hallgathatunk a Magyar Händel Társaság november 12-i zeneakadémiai estjén. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Händel-dallamok a Zeneakadémián

Ritkán hallott zenei csemegéket hallgathatunk a Magyar Händel Társaság november 12-i zeneakadémiai estjén.

Válogatott Händel-darabok csendülnek fel  2017. november 12-én este 7 órától a Zeneakadémia Solti-termében. A két kantátát neves énekes szólisták és a Savaria Barokk Zenekar szólaltatják meg korhű hangszereken, Németh Pál karmester és fuvolaművész vezényletével. Az est rendezője, valamint díszlet- és jelmeztervezője Greifenstein János.

 

Az est során elsőként az Aci, Galatea e Polifemo csendül fel, ahol Acit Ducza Nóra, Galateát Balogh Eszter, Polifemót pedig Jekl László énekli. Händel ezt az egyfelvonásos operáját Nápolyban írta Alvito herceg esküvőjére. A kantáta („serenata a tre”) három énekesre és zenekarra íródott: valódi kamaraoperát láthatunk-hallhatunk, amely tobzódik a pompás dallamokban – Händel egyébként jó részüket felhasználta későbbi műveiben. A mű a szerelmespár Aci és Galatea, valamint a féltékeny óriás történetét meséli el, melyben Polifemo Galatea iránti viszonzatlan szerelme tragédiához vezet. Az idilli és a mély, sötét színek közt hullámzó, bravúros áriákkal tűzdelt kantátát olaszos zenekari kitörések tarkítják, a zene tele van energiával és dallami invencióval.

 

 

A szünet után az Apollo e Dafne című világi kantátát hallgathatjuk meg, Dafne szerepében a szoprán Jónás Krisztinával, míg Apollót Najbauer Lóránt basszus alakítja. Az Apollón és Daphné tragikus történetét feldolgozó mű Händel egyik legambiciózusabb kantátája, mely előrevetíti a komponista egyedülálló karrierjét az opera műfajában. A görög mitológiából jól ismert, babérfává változott Daphné történetének egyik legszebb megzenésítését hallgathatják meg az estre ellátogatók.

 

A Savaria Barokk Zenekar alapítója és vezetője Németh Pál fuvolaművész-karmester. A zenekar célja az, hogy korhű hangszereken mutassa be a 17–18. század zenéjét. Vonós hangszerei a 18. századból valók, a fúvósok régi hangszerek pontos másolatai.

 

A felkavaró érzelmeket felvonultató, különleges est a Magyar Händel Társaság és a Budapesti Kamaraopera rendezésében valósul meg, jegyek 1200, 2200, 3200 és 4200 Ft-os áron kaphatók. A Magyar Händel Társaság 2009 őszén alakult, Händel halálának 250. évfordulóján; megalakulását Göllesz Zoltán, a Nádor Terem hangversenyrendezője kezdeményezte. A társaság nevéhez több Händel-mű magyarországi bemutatója fűződik; fontos feladatának tekinti a ritkán hallható Händel-művek megismertetését a magyar közönséggel.

La femme La femme cikke 2017. október
címkék:
Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.