"Több tucatnyi kulturális rendezvénysorozat között válogathatunk idén is. A legjobbak, legizgalmasabbak, legérdekesebbek közül javaslunk néhányat."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Ha nyár, akkor fesztivál

Több tucatnyi kulturális rendezvénysorozat között válogathatunk idén is. A legjobbak, legizgalmasabbak, legérdekesebbek közül javaslunk néhányat.

Fesztiválország lettünk. Szinte már nincs olyan pontja az országnak, ahol ne rendeznének fesztiválokat. Akadnak szerényebbek, de világhírűek is, ahová szinte a Föld minden pontjáról érkeznek látogatók.  Íme nyári ajánlatunk.

 

Az elektronikus zene vízparti fesztiválja

 

A július 3-i nyitányra a jegyek négyötöde elkelt, de van még esély, hogy elcsíphetünk egy-egy sztárfellépőt Zamárdiban. Immáron tizenhatodik alkalommal csalogatja a zamárdi szabadstrandra a partizás, a szórakozás, a koncertek híveit Európa legmenőbb vízparti bulija. Csaknem húsz helyszínen több mint háromszáz fellépő szórakoztatja a nézőket az öt nap során. Száz nemzetközi sztár érezte úgy idén, hogy nem hagyhatja ki a balatoni bulimaratont. A meteorológusok kiváló időt jósolnak, legalább 28–30 Celsius-fokos hőmérsékletet, napos időt, és a víz hőmérséklete is ideális, legalább 25 fokos lesz. Már nem hideg, de még nem langymeleg. Minden adott a jó hangulathoz! Még felsorolni is sok a megannyi sztárfellépőt. ajánlani azért mégis jó néhányat tudunk.

Például már az első napon a Dreher Arénában lép fel este negyed 12-től a vörös hajú brit énekesnő és dalszövegíró, Jess Glynne, aki öt éve robbant be, amikor a Clean Bandit zenekarral megalkották a Rather Be című dalt, mely később Grammy-díjat érdemelt.  J Balvin kolumbiai reggaeton énekessel és rapperrel már délután hat órától találkozhatunk a Nagyszínpadon.

 

Az egyik legnagyobb híresség kétségtelenül Marshmello, azaz Christopher Comstock amerikai elektronikus zenei producer, DJ. Első albuma a Joytime volt 2016-ban, rajta a Keep it Mello megaslágerrel. Alone című száma már csak azért is megasiker, mert a You Tube-csatornán több mint egymilliárdnyian(!) látták. Ő a második napon, július 4-én lép fel a Nagyszínpadon, este fél 10-től. A magyar Wellhello gondosan elkerüli, mert a Dreher Arénában már fél 8-tól koncertezik, és negyed 10-kor már be is fejezi – talán épp azért, hogy a csapat tagjai is átérjenek Marshmellóra…

 

Aki benne van a mai zenei világban, annak sokat mond a következő felsorolás; mások mellett ők is ott lesznek Zamárdiban: The Chainsmokers, Tiesto, G-Eazy, Jess Glynne, Nicky Romero, Tchami x Malaa, Sofi Tukker, Jauz, Deorro, Vinai, Dubfire, Martin Jensen, Armin van Buuren, Future, Paul Kalkbrenner, Timmy Trumpet, Don Diablo, Nervo, Hernan Cttaneo, Will Sparks. Aki a részletes programra kíváncsi, megtekintheti a Balaton Sound weboldalán.

 

Érdekesség, hogy idén négy VIP helyszín várja a legfontosabb partiarcokat. Hollywood tematikában készült el a Nagyszínpad VIP-zónája: kényelmes kanapékkal, különleges dekorációs elemekkel, remek rálátást nyújtva a színpadra. Az itt szórakozó vendégeknek sminkszolgáltatás és masszázs is igénybe vehető.

 

A Balaton Sound hajós bulisorozata, a Boat Party a techno és a house élvonalával a kétszintes, háromszáz személyes katamaránon lesz, mely Siófokról indul, a Bahart-kikötőből. A fesztivál helyszínéről ingyenes transzferbusz szállítja oda – és vissza – boatpartizókat. 

 

Közép-Európa legnagyobb és legszínesebb fesztiválja

 

A Sziget Fesztivál Magyarország leghíresebb fesztiválja, több mint 10 milliárd forintos költségvetésével, elképesztően színes és színvonalas programjaival, tágas, kényelmes helyszínével nem csupán Európa, hanem már a világ legjelentősebb fesztiváljai közé tartozik.

Az idei 27. Sziget hét fesztiválnapjára kilenc úgynevezett headliner-kategóriás előadó, illetve zenekar érkezik a Hajógyári-sziget Dan Panaitescu Nagyszínpadára. Ed Sheeran a nyitónapon. Post Malone augusztus 11-én, a zárónapon a Foo Fighters ad két és fél órás koncertet! A legnépszerűbb magyar előadók közül a Useme, a Quimby, a Punnay Massif, a Halott Pénz játszik a nagyszínpad közönségének.

 

A szervezők a nagyszínpadra jelentős, nem zenész vendégeket is meghívtak. Például dr. Jane Goodall ENSZ békenagykövetet és környezetvédőt, világhírű főemlőskutatót, Emi Mahmoud költőt-aktivistát, aki egyben az ENSZ menekültekkel foglalkozó szervezetének jószolgálati nagykövete. Mellettük videoüzenetet küld majd Al Gore volt amerikai alelnök, a The Climate Reality Project civil szervezet alapítója.

 

A nagyszínpadon túl is van élet – mondják a szervezők, akik a műfaji sokszínűség jegyében állítottak össze gazdag programot: a Mastercard Színpad by A38 elnevezésű helyszínen, a Bacardi Arénában, a Sziget legnagyobb partihelyszínén, a Samsung Colosseum egyedi felépítményében, az Ibis presents Európa Színpadon, a Petőfi Rádió – Telekom VOLT Színpadon vagy a Global Village-ben. A részletes program és a szereplők bemutatása a Sziget weboldalán olvasható, a magyar mellett további tizenegy nyelven.

 

Az augusztus 7-13. között zajló idei Szigeten a fenntartható fesztiválozás áll a középpontban. A Green Sziget Center programhelyszínén a klímavédelemmel összefüggő startupok világába pillanthatnak be a „szigetelők”. Az előző évről ismert repohár rendszer idén is folytatódik: várhatóan másfél millió egyszer használatos műanyag poharat fognak kiváltani a többször használatos poharak. Tavaly a Don’t Suck! – azaz Ne szívd meg! elnevezésű szívószálmentes kampány csaknem kétharmaddal csökkentette a műanyag szívószál használatát. A mostani, továbbfejlesztett változat révén a szervezők már a szívószálak önkiszolgáló pultra helyezését sem támogatják Azok a látogatók, akik ragaszkodnak a szívószálakhoz, papírból készült, újrahasznosíthatókat használhatnak. A vendéglátóhelyek idén már nem forgalmazhatnak nejlonzacskót, az ételek kiadásakor lebomló tányérokat és evőeszközöket használnak majd. A fesztiválozók idén is ajándékokért cserébe válthatják be a szelektíven válogatott hulladékot a Green Sziget Centerben. Emellett külön PET-palack-gyűjtőket is felállítanak.

 

Emellett minden zuhanyfülkét takarékos zuhanyzásra felhívó matricákkal látnak el. Az Eco Camping területén vákuum-öblítéses eco-wc-ket telepítenek. Ugyanitt napelemek állítják majd elő a melegvizet és az áramot. Szintén napelemek fogják segíteni a telefontöltést.

A Duna tisztán tartása érdekében önkéntesek naponta tartanak közös szemétszedést, hogy a Sziget dunai partszakaszán ne kerülhessen hulladék a folyóba.

 

Összművészeti fesztivál a Balaton mellett

 

Immáron 29. alkalommal helyszíne az összművészeti fesztiválnak a Balaton-felvidék három apró települése, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. Július 19–28. között kisebb és nagyobb színpadokon, utcákon, udvarokon és tereken hangversenyek, jazz- és világzenei koncertek, színház, irodalom, tánc, újcirkusz várja az ide érkezőket tíz napon át! Azok számára is kínál újdonságot a Művészetek Völgye, akik már törzsvendégnek számítanak. Taliándörögdön például debütál a MANK Artporta, ahol az alkotóművészeté a főszerep. A szervezők rajzolásra, festésre és közös műkincsgyűjtésre invitálnak. Kapolcson nyílik meg a Pest-Buda Udvar, ahol izgalmas kerekasztal-beszélgetések lesznek, a napot pedig mindig koncert zárja. Fellép például Pély Barna, az Európa Kiadó, Little G. Weevil.

 

Vigántpetenden a Fülig Jimmy Fényudvarban pálinkakóstolással, koncertekkel és hajnalig tartó tánccal várják azokat, akik fejüket a környéken hajtják nyugovóra. A Völgy udvaraiban megkülönböztetett figyelmet kap majd a fenntarthatóság és a környezetvédelem. Bevezetik az újrapohár-rendszert, s a látogatók buzdító üzenetekkel is találkozhatnak. Aki csak teheti, hozzon magával saját poharakat, tányérokat, evőeszközöket és kérjék abba az ételfinomságokat. A vendéglátóhelyeken cukornádból formált tányérokat, tálcákat és kukoricából készült evőeszközöket használnak majd. A klímaváltozásról workshopokat, játékokat szerveznek.

 

A Völgy tíz napja alatt több nemzetközi előadó is fellép, így a német Alice Francis, a brit Amber Run és a Kosheen, a Boban Markovic Orkestar, melynek vendége Palya Bea lesz. Színpadra lép az Anna and the Barbies, a Quimby, a Bohemian Betyars, a Csík Zenekar, Dés László Básti Juli vendégszereplésével. A Harcsa Veronika Udvarban minden nap jógával indul a nap, de játszik majd a Dresch Mihály Quartet, a Balázs Elemér Group, és a Modern Art Orchestra is. A részletes programról a Művészetek Völgye hivatalos programoldalán tájékozódhatunk.

 

Ördögkatlan Fesztivál

 

Törőcsik Mari és Cseh Tamás voltak az első Ördögkatlan védnökei 2008-ban, és a színésznő ma is pártolja e jelentős nyári művészeti fesztivált, melynek helyszínei Baranyában a Siklós-Villány-hegység kis települései: Kisharsány és a Vylyan Szőlőbirtok, Nagyharsány és a Szársomlyói Szoborpark, Palkonya és Beremend.

A július 30 és augusztus 3. között zajló, a szakma és a közönség által is kiválónak minősített fesztivál az irodalom, a színház, a film, kiállítások, beszélgetések, workshopok helyszíne egy hosszú hétvégén át. Idén a díszvendégeket részben a Jelenkor Kiadó hívja meg, így Peer Krisztiánt, Boldizsár Ildikót, Tompa Andreát és Keresztesi Józsefet. A filmes díszvendég Reisz Gábor, akivel nemcsak beszélgetni lehet, de filmjeit is levetítik.

 

Mivel a megannyi program megtalálható a fesztivál weboldalán, ezúttal arról írunk, hogy idén is lesz „sorszámozás”. Vagyis a műsorfüzetben jelölt, korlátozott nézőszámú produkciókhoz ingyenesen, sorszámot kell kérni. Így időben lehet jegyet foglalni egy-egy produkcióhoz. A szervezők szerint ez a módszer járhat a legkevesebb bánattal és konfliktussal, ha valaki mégis lemarad egy előadásról.

La femme La femme cikke 2019. július
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.