"Idén a nők egymást köszöntik, együtt ünnepelnek március nyolcadikán."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Nőnap nőkkel

Idén a nők egymást köszöntik, együtt ünnepelnek március nyolcadikán.

Az Országos Széchényi Könyvtárban nőnap alkalmából előadásokkal és koncerttel várják az érdeklődőket. A KönyvTÁRlat - Múzsák és szentek című programsorozat pénteken egy különleges női sors bemutatására vállalkozik. Ady Endre műveinek tükrében irodalomtörténészek tartanak előadást Ady és Léda (Brüll Adél) szenvedélyes kapcsolatáról, az igazi nagy múzsa, Léda szellemiségéről Ady versein keresztül.

 

 

E. Csorba Csilla irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója előadásában Léda személyiségét, férjéhez és Ady Endréhez fűződő kapcsolatát vizsgálja visszaemlékezések és dokumentumok segítségével, belehelyezve őt a 20. század eleji általános nőkép kontextusába. Hegyi Katalin, a PIM irodalmi muzeológusa, A könnyek asszonya versekben és levelekben címmel tart előadást.

 

A közönséget emellett Micheller Myrtill és a Swinguistique jazz műsora szórakoztatja, amely a múlt század Franciaországát idézi fel francia és angol nyelvű dalokkal, vidám gipsy swing stílusban. Az énekesnőt a műsorban két gitár, nagybőgő és dob felállású zenekar kíséri. A könyvtár kamarakiállításán az érdeklődők egyebek mellett fotóritkaságokat és kéziratokat tekinthetnek meg.

 

Az irodalmi és kultúrtörténeti rendezvény kapcsolódik az országos Mindenütt nő! című programsorozathoz, mely azért született, hogy három napon át nőkről szóló, a nők problémáival foglalkozó, női alkotókat bemutató programokat láthassanak az érdeklődők Budapesten és országszerte.

 

Ugyancsak a nők állnak a Másmilyen Márciusnéven futó rendezvény központjában. Az esemény a héten zajló Országos Nőkonferencia záróprogramja, amelyen híres együttesek, művészek és táncosok is fellépnek. A nőnapi koncert azért kapta a Másmilyen Március címet, mert ezúttal nőnapon nem a Nők kapnak, hanem Ők adnak ajándékot egymásnak és másoknak. A koncert miatt az Andrássy út Hősök teréhez eső része lezárásra kerül.
A rendezvényen az együttesek közül fellép az Anna and the Barbies és a The Carbonfools.  Utána a Quarzbox művészpáros a világon elsőként kitalált és bemutatott homok és festék animációjával nemcsak a fiatalabb, hanem az idősebb, kultúrát kedvelő közösséghez is szól. A New Dance World táncstúdió pedig egy különleges flashmobbal szórakoztatja majd az egybegyűlteket.

La femme La femme cikke 2013. március
címkék:
Irodalom | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.