"Össznépi irodalmi-popkulturális zsongásban telik majd Budapest négy napja június 6. és 9. között."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Margó Fesztivál

Össznépi irodalmi-popkulturális zsongásban telik majd Budapest négy napja június 6. és 9. között.

Ekkor rendezik ugyanis – immár harmadik alkalommal – a Margó Fesztivált, több tucatnyi programmal, a város megannyi részén. Lesz Irodalom Éjszakája, a visegrádi országok csapat-slam versenye és Eszterházy családtörténetet boncolgat majd az író apa és a képzőművész fia.

 

 

Az irodalom is lehet szexi, azaz izgalmas és vonzó – ezt igyekszik, egyre nagyobb hatásfokkal bizonyítani a 2011-ben éledt irodalmi fesztivál, a Margó. Ahogy Erdős Virág írta a Margóhoz írt versében „szexi mint egy jó könyv teste, egy írókkal töltött este.”

 

A Margó, „az egyszerű ötletek szellemes fesztiválja” idén is behálózza a fővárost programok tucatjaival. Ankert, Akvárium, Castro, Holdudvar – csak néhány a Margó helyszínei közül, ahol Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Térey János, a friss Aegon-díjas Barnás Ferenc és a híres, álnéven publikáló krimiszerző, Kondor Vilmos is kiemelt zenés, színházas esteken szerepel majd, önálló programokkal. Cserna-Szabó András és Elek Ferenc főzni fognak, Nyáry Krisztián új szerelmi történetekkel és vetítéssel készül.

 

A “visegrádi országok” csapatai a Summer Slam Days keretében mérik össze magukat. A Magyar erőt Daniel Brownwood (USA-H), Szkárosi Endre, Tolnai Eszter, Pion István, Horváth Kristóf /Színész Bob, Süveg Márk /Saiid, Simon Márton, Molnár Péter, Müller Péter Sziámi, Gábor Tamás /Indiana képviseli

 

A Margó Fesztivál csúcsprogramja az Irodalom éjszakája, ahol újra láthatjuk, milyen vibráló, érdekes és izgalmas a magyar kortárs irodalom. Tizenöt különleges helyszínen olvas fel tizenöt író, költő, slammer zenészekkel és színészekkel társulásban.

Az írók családtörténetét boncolgató Rokonok-esten Esterházy Péter és fia, a képzőművész Marcell beszélnek apáról, fiúról, családról, irodalomról, alkotásról és egymásról. Esterházy Péter író történelmi családfájának, a galántai hercegi és grófi famíliának történetét – noha történelemkönyvek írnak róla – nem mindenki ismeri. Nehéz is lenne számon tartani az összes felmenőt és családi ágat, Mokudtól, Salamontól vagy Esterházy Ferenctől máig. A Rokonok című nagy sikerű sorozat mostani estjén minden eddiginél izgalmasabb betekintést kapunk a dinasztia múltjába, de leginkább az apák és fiaik történetébe.

 

A fesztiválon mutatja be első regényét D. Tóth Kriszta, aki édesanyja történetéből írt könyvet Jöttem, hadd lássalak címmel. A Margó Fesztiválon a zene és az irodalom kapcsolata minden eddiginél fontosabb lesz. A honi popkulurális események legizgalmasabbika, a kortárs költők és pop-rock zenészek összjátéka, a Rájátszás új párokkal és Takács Eszter bevonásával készül az ingyenes koncertre. Keresztury Tibor Víg Mihállyal lép fel. Závada Péter, Simon Márton és Sirokai Mátyás verses estjének ritmusát és hangulatát a Belle Belle atmoszférikus, utazós, filmszerű szintetizátorzenéje és vetítése határozza meg.

 

 

Végezetül álljon itt Erdős Virág Margó Feszt című verse:

 

 

 nem csak szó szó szó de kéj is

ilyen pont a pesti

éj is

 

szexi mint egy jó könyv teste

egy írókkal töltött

este

 

mozdulj rá és merülj bele

okosságokkal van

tele

 

bölcsebb mint a pesti argó:

tiszta lappal vár a

Margó

 

több ez mint a tejbe sírás

lesz sok szép meg helyes

írás

 

némi Grecsó meg a Dések

apró kis meg-

lepetések

 

nem számít hogy kell-e

kell-e

fellép majd a Belle

Belle

 

nyomják szólóban és team-ben

Barnás-est is lesz a

PIM-ben

 

egyik keres Másik

halál

(aki akar oda-

talál!)

 

lesznek forró Nyáry

sztorik

könnyű borok is meg

Borik

 

lesz itt minden (kaja, pia)

Esterházy meg a

fia

 

lehetsz Ernő lehetsz Erna

úgyis megfőz majd a

Cserna

 

lehetsz cool a Preziben

toll a Szvoren

keziben

 

összefuthatsz más fanokkal

egy-két rajjal pár

farokkal

 

durvább mint a velő májjal

együtt hülyülni a

Háy-jal

 

ne légy suttyó ne légy kába

vár a Lánchíd pesti

lába

 

nézz szembe a rideg ténnyel:

lehet verset írni

fénnyel

 

szintivel meg szakszival is

bárhogy jöhetsz

(taxival is)

 

ott folytatom, ahol kezdtem:

talizzunk a

Margó Feszten!

 

érdekel? ne

szarozz vele: gyere el és

lapozz bele!

Fotó: Facebook/Margó Fest

La femme La femme cikke 2013. június
címkék:
Fesztivál | Irodalom | Tánc | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.