Az üzleteket édes csokoládé és cukor illata lengi be, a vitrinekben pedig olyan művészien megkomponált cukrászkreációk sorakoznak, amelyek már-már túl szépek ahhoz, hogy megegyük őket. Fahéjas zsemle, sóskaramellás croissant-fánk, könnyű mangóhabbal töltött tortacsodák. Csupán néhány azon bonyolult sütemények közül, melyeket a világ leghíresebb cukrászdái készítenek.
A Habsburg Birodalom egykori kedvence
A patinás bécsi Demel cukrászda története egészen 1786-ig nyúlik vissza, mikor Ludwig Dehne letelepedett Bécsben, hogy élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozzon. Az üzlet falai között a pincérek még mindig azokat az ikonikus desszerteket szolgálják fel, mint egykor, beleértve Sissy osztrák császárné kedvencét, az ibolyafagylaltot, a macskanyelvet és a mennyei Eduard Sacher-tortát.
![](http://www.lafemme.hu/uploaded_images/cukraszda3.jpg)
A cukrászda egykor a felsőbb osztályok tagjainak kedvelt találkozóhelye volt, és a császári―királyi udvart is ellátta édességekkel. Az egész épületben érezni a Monarchia 19. századi atmoszféráját és eleganciáját. Az egyik leghíresebb itt kapható sütemény a Sacher-torta, amely csupán annyiban különbözik az eredetitől, hogy a lekvárt közvetlenül a bevonat alá teszik. A kávézó boltjában mutatós csomagolású bonbonokat és más édességeket vásárolhatunk, természetesen borsos áron. Érdemes azonban jó előre asztalt foglalni, a Demel ugyanis hírnevéhez méltón mindig zsúfolásig van emberekkel.
Egy falat Párizs
A francia cukrászda leginkább többemeletes, a szivárvány minden színében pompázó macaronhegyeiről ismert. Exkluzív édességei már nem csupán Párizsban kaphatók, ma már olyan nagyvárosok is árulják termékeiket, mint Milánó, Monaco vagy London. A Ladurée azonban több egyszerű cukrászdánál: maga a luxus, mely elegáns enteriőrben kézzel készített mennyei édességeket kínál. Érdekesség, hogy az ízek abszolút és tökéletes harmóniában állnak azzal a látványvilággal, melyet a párizsi cukrászat képvisel. A hely fő terméke természetesen a macaron, melynek ízeit az évszakhoz igazítják, így például az idei tavaszi kedvenc, a Marie Antoinette teakrémmel töltött, de persze vannak standard slágerek, mint a csokis, a feketeribizlis-ibolyás, vagy a málnás. A szecessziós stílusban épült cukrászdát még 1862-ben alapította Louis Ernest Ladurée. A drága édesség ötlete maga Ladurée unokájának fejéből pattant ki, majd meghódította az egész világot. Az üzlet belső dekorációjának elkészítésével Jules Cheret-t, egy híres festőművészt bízta meg, akit a Sixtus-kápolna és a Garnier Opera festményei ihlettek meg. A hely korábban a felsőbb osztálybeli urak találkozóhelye volt, később azonban egy teázó résszel is megtoldották, ahol már az elegáns francia hölgyek is szívesen látott vendégek voltak.
![](http://www.lafemme.hu/uploaded_images/cukraszat8.jpg)
A kenyérmennyország
Az Olaszországban található Panella pékség már 1920 óta készít kenyeret. Választékban nincs hiány, a tulajdonos család ugyanis több mint 80-félét készít. Néhány kenyeret és péksüteményt a Távol-Kelet és Arábia ihletett, mások régi római, görög és szicíliai recepteken alapulnak. A pékség népszerűségének köszönhetően kibővítette üzletét egy kávézóval is, mely olyan kiváló sörbetet, gyümölcsleveket és hagyományos süteményeket kínál, mint sehol másutt a világon. A pékség sztártermékei többek között az olasz ínyenc sütemények, mint a pisztáciás krémmel töltött tortácskák, a briós, vagy a vegyes bogyókkal ízesített muffin.
![](http://www.lafemme.hu/uploaded_images/cukraszat88.jpg)
Tortacsodák mesterei
Allyson Bobbitt és Sarah Bell egy cukrászművészeti iskolában találkozott, ahol mindketten tanítottak. Már közös torontói üzletük megalapítása előtt komoly sikereket tudhattak magukénak. Allyson kiérdemelte év tortadesign-díját Kanadában, míg Sarah több országos cukrászversenyen is előkelőhelyen végzett. A közös boltjuk a Bobbette & Belle először a macaronokra specializálódott, majd később egyedi torták készítésével emelkedtek ki a cukrásztömegből. A kanadai művészek néhány év alatt világhírűvé váltak, mostanra pedig a legelegánsabb, legexkluzívabb eseményekre kérik fel őket. A sütemények ára azonban igencsak borsos, egy-egy tortakölteményért akár több ezer dollárt is kifizethetünk. A cukrászpáros a divat változásainak megfelelően, minden évben újabb és újabb kollekcióval rukkol elő.
![](http://www.lafemme.hu/uploaded_images/cukradszda4.jpg)