"Ki mondta, hogy a szállodák nem képesek kultúrát közvetíteni? Ezekben a bámulatos hotelekben kényelem és művészet a jelszó!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Hotelek a művészet szolgálatában

Ki mondta, hogy a szállodák nem képesek kultúrát közvetíteni? Ezekben a bámulatos hotelekben kényelem és művészet a jelszó!

A szállodák világában a művészet lassan éppoly fontos szemponttá válik, mint a spa részleg, vagy a remek fúziós konyha. Míg a galériák csupán egy rövid időre engednek betekintést kedvenc festőink műalkotásába, addig a mostanában egyre népszerűbb art hotelekben, avagy művészhotelekben a műalkotás közvetlen közelében ehetünk, alhatunk éppúgy, mintha csak a miénk lenne. Ezek a szállodák egy új elképzelést testesítenek meg, amely szerint minden élménynek, minden tapasztalatnak lehetnek kulturális dimenziói.

 

De mi is az az „art hotel”?


Az művészhoteleket az teszi különlegessé, hogy belső kialakításukat a kreativitás eszméje vezérli. A falakat általában egy adott művész vagy korszak festményei, fényképei esetleg rajzai borítják. Vannak olyan szállodák, amelyek teljes egészében egy téma köré épültek, és olyan is előfordul, ahol minden szoba más és más meglepetést tartogat. Előbbire példa a németországi Art’otel Berlin, mely teljes egészében a pop-art koronázatlan királya, Andy Warhol előtt tiszteleg. A szálloda 91 szobáját a művész eredeti művei díszítik. 

 

 

De vajon mi lehet az art hotelek sikerének titka?

 

Az olyan oldalak, mint a Trip Advisor a vendégek értékelése alapján kimutatták, hogy az emberek mára többet várnak el a szállodáktól az egyszerű kényelemnél. Az utazó számára egyre vonzóbb az ötlet, hogy a szálloda egyben művészeti forma is. A megfáradt utazó sorban állás nélkül tekintheti meg az alkotásokat a hotelben, amely egyben múzeumként is szolgál. Nem kell sietnie, akár napokat is elmerenghet egy-egy festményen.

 

Reneszánsz romantika


A firenzei Four Season Hotel neve ma egyet jelent a luxussal és a gazdagsággal. A szálloda gyakorta bukkan fel hollywoodi produkciókban vagy televíziós műsorokban, és olyan hírességek is megfordulnak benne, mint Woody Allen vagy Diane von Furstenberg.

 

A Four Season Hotel több mint, aminek először kívülről látszik, valójában egy igazi firenzei mikrokozmosz. A legtöbb turista azért látogat Firenzébe, hogy belemerüljön a képzőművészetbe, finom ételeket, illetve italokat kóstoljon, és megcsodálja a város különleges kertépítészetét. A hotelben erre mind lehetőség nyílik. Mind a 116 szobájának berendezése empire stílusú, és mindegyikhez márvány fürdőszoba tartozik. A mennyezetet értékes XV. századi freskók díszítik, többek között Bertoldo di Giovanni munkái is. Ha megcsodáltuk a reneszánsz művészet remekeit, étkezhetünk a szálloda Il Palagio nevű éttermében, melyben helyi alapanyagokból készült ételeket kóstolhatunk és számtalanféle olasz bor közül választhatunk. A hotel további érdekessége, hogy itt található a világ egyik legrégebbi patikája, melyben többek között a 13. századi szerzetesek receptjei alapján készült gyógykészítmények is megtalálhatóak.

 

 

A bizarr ötletek tárháza


A koppenhágai Fox Hotelben mangarajzok, street art, és furcsábbnál furcsább alkotások díszítik a falakat. A 61 egyedien kialakított szobát közel két tucat nemzetközi fiatal művész grafikáival tették különlegessé. Minden egyes lakosztály valódi kreatív műalkotás, méghozzá meglepően megfizethető áron. Több mint 21 kultúra ötletei váltak itt valóra, a marokkói designtól, a mesebeli erdőn keresztül, egészen a barátságos szörnyek világáig.

 

Shakespeare életre kel


Az Il Sogno Di Giulietta (Júlia álma) hotel Veronában Júlia házának udvarában helyezkedik el. Ez az a ház, amelyet naponta több ezer turista látogat meg, a míves erkély és a Júlia-szobor miatt, melynek megérintése a legenda szerint elhozza nekünk az igaz szerelmet. Esténként csak a hotel vendégei tartózkodhatnak az udvarban, így megtapasztalhatják a világ leghíresebb erkélyének varázslatos atmoszféráját. A szálloda méltó emléket állított a világ legszebb szerelmes történetének, s így tökéletes a szerelmes párok vagy nászutasok számára. A hotel különlegessége, hogy az összes lakosztályt egy-egy Shakespeare-idézet ihlette a Rómeó és Júliából.

 

 

Csodaországban          

                                                                   

Amszterdam főkönyvtárépületének egykori helyén található ma az Andaz Amsterdam Prinsengracht hotel, melynek belső kialakításához a tervezők Lewis Caroll Alice csodaországban című meséjéből merítette az ihletet. Egy éjszaka a Marcel Wanders tervezte épületben olyan, mintha egy szürrealista festménybe csöppennénk hirtelen: a bútorok túlmértezett lábakon állnak, a falakat hatalmas evőeszközök és aranyhalak díszítik. „A művészet az egész szállodában fontos szerepet játszik. A folyosókon videoinstallációkat helyeztünk el, míg az edzőtermet a tehetséges olasz művész, Daniele Innamorato alkotásai díszítik. Olyan szállodát szerettem volna, ahova mindenki szívesen jön, egy valóban nyitott helyet. Azért választottam a harangot a hallba, mert ez a forma számos pozitív dolog szimbóluma. A hotel átriumában valami nagyon különlegeset szerettem volna csinálni a fényekkel. Ahelyett, hogy egyszerű lámpákat szereltünk volna be, inkább megalkottuk a világegyetem művészi mását”nyilatkozta az alkotói folyamatról Marcel Wanders a tervező. 

 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2014. október
címkék:
Művészet | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.