"Ebben a komoly, felelősségteljes felnőttvilágban teendőink közepette hajlamosak vagyunk elfeledkezni a játék fontosságáról!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A játék ereje

Ebben a komoly, felelősségteljes felnőttvilágban teendőink közepette hajlamosak vagyunk elfeledkezni a játék fontosságáról!

Hatalmas sikere volt néhány éve annak a művészeti installációnak, amely a Pearlfisher nevű dizájnstúdió ötletének köszönhetően jött létre nemrégiben Londonban. A csapat egyfajta felnőttjátszóteret hozott létre azzal, hogy kis labdák százaival töltött meg egy szobát, amelyben a túlterhelt nők és férfiak kiugrálhatták magukból a stresszt és feszültséget. A cél (egy jótékonysági kezdeményezés mellett) az volt, hogy felhívják az emberek figyelmét, milyen fontos is az, hogy olykor elszakadjunk a feladatlistáktól, és rövid időre ismét visszalátogassunk a gyermekkorba.

 Míg az állatok egész életükben játszanak, mi, emberek felnövünk, és elfeledkezünk erről az örömforrásról. Elkezdjük azt gondolni, hogy a játék a „mi korunkban” már nem helyénvaló, komolytalan időpocsékolás temérdek teendőnk mellett. Pedig kutatások szerint a játék elengedhetetlen a jó közérzethez, a kreativitáshoz és az egészséghez. Legyen szó akár labdázásról, jelmezes bulikról, vagy hóemberépítésről, a lényeg, hogy elfedezzünk a munkáról és a kötelezettségeinkről, kiéljük kreativitásunkat, és időt szánjunk baráti kapcsolatainkra.

 

„Mi, felnőttek általában egyedül a versennyel kapcsolatos játékokat tartjuk nagyra. Pedig a játék győztesek és vesztesek nélkül is fontos és élvezetes tevékenység” – mondja a pszichológus dr. Bowen F. White. Stuart Brown Play című könyvében ezt a szórakoztató tevékenységet az oxigénhez hasonlítja: „Körülvesz minket, ott van, amerre csak nézünk, de nem vesszük észre egészen addig, amíg el nem tűnik.” Brown éveket töltött a játék hatásának tanulmányozásával, kutatásait rabok, üzletemberek és Nobel-díjas tudósok körében végezte. Többek között rájött, hogy a játék hiánya az egyik legfontosabb faktor a bűnözői magatartás és a depresszió kialakulásában. Megállapította, hogy a párok a közös játék erejével újra feléleszthetik a régi lángot kapcsolatukban, és közelebb kerülhetnek egymáshoz. Így könnyebben teremthetünk kapcsolatokat idegenekkel is, emellett elősegíthetjük mind szellemi, mind fizikai gyógyulásunkat.

 

Ha a szó jelentését nézzük, azt mondhatnánk, a játék a munka ellentéte. Stuart Brown szerint azonban ez tévedés, valójában a játék ellentéte a depresszió. A doktor állítja, hogy az említett tevékenységek elengedhetetlenek a megfelelő agyi fejlődéshez. Mégis mellékesnek, komolytalannak tartjuk őket. De mi van, ha a játék a megoldás a problémáinkra? Mi van, ha ebben rejlenek a kreatív ötletek? Brown csupán egy azon tudósok közül, akik ezt vallják. De maga Einstein sem gondolta másképp. A híres matematikus egyszer azt mondta: „A játék a kutatás egyik legmagasabb formája.” Sokak szerint a jó ötletek nem a laboratóriumban vagy az irodában születnek, hanem egy vártalan örömteli pillanatban, amikor nem is számítunk rá. Íme, néhány indok, amely miatt érdemes gyermeki oldalunknak teret engedni a hétköznapokban!

 

Kreativitás

 

Mark Beeman, a Northwestern University kutatója rájött, hogy az emberek könnyebben boldogulnak a kirakós játékokkal, ha előtte megnéznek egy rövid humoros klipet. Ebből arra jutott, hogy a szórakozás a feszültség csökkentésének erejével növelheti a szellemi teljesítőképességet és a kreativitást. Egy másik kutatás során Beeman azt találta, hogy az agy örömközpontjának aktiválása elősegíti a logikai feladványok megoldását. Mindezen kutatások tehát arra világítottak rá, hogy a szórakozás és a szellemi jólét kreatívabb megoldásokra sarkall minket, általuk könnyebben boldogulunk a kihívást jelentő helyzetekkel.

 

Egészség


A nevetés a játék természetes következménye. Ennek köszönhetően kutatások szerint amellett, hogy enyhíti a stresszt és a feszültséget, a fizikai egészségi állapotunkra is jó hatással van. A nevetés hatására endorfinok szabadulnak fel a szervezetben, így csökken a stresszt okozó hormonok szintje. Mindezen folyamatok erősítik az immunrendszert, fokozzák az energiát, és csökkentik a szívroham, valamint más szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

 

Megélni a pillanatot


Manapság egyre kevesebben ismerik azt az érzést, amikor agyunkat teljesen kikapcsolva átadjuk magunkat egy elemi érzésnek, egy különleges pillanatnak, és hagyjuk, hogy a jelen magával sodorjon. A mai rohanó, hírcsatornák vezérelte világban a pillanat megélése az egyik legnagyobb kihívás! Az életet élvezni és örülni a legemlékezetesebb élményeknek, tudatos erőfeszítést igényel. Mikor esett meg utoljára, hogy igazán értékeltük volna az időjárás szépségeit, és nemcsak azért ellenőriztük telefonunkon, hogy kell-e kabátot venni? Bár csodálatos, hogy elménk szabadon szárnyalhat előre és vissza az időben, ezek a „kicsapongások” általában negatív érzésekkel töltik el az embert: nagy eséllyel kihatnak jelenünkre is, szorongást, depressziót és stresszt okozhatnak, s akár önmagát beteljesítő jóslattá is válhatnak. A játék egyik legnagyobb előnye, hogy lehetővé teszi a jelen élvezetét. Azt a pillanatot, amelyben végre felhőtlenül boldognak érezhetjük magunkat.

 

 

Amikor elveszünk a játékban, egyfajta flow-élményt élünk meg, vagyis teljesen elmerülünk egy tevékenységben, 100 százalékosan jelen vagyunk, miközben öröm és a jókedv árad szét a testünkben. A múlt legtöbbször haragot vagy megbánást kelt bennünk, míg a jövő félelem és szorongás érzését váltja ki. Nem számít tehát, hogy éppen kellemes vagy kellemetlen élmények érnek-e minket, a legboldogabb pillanatok mindig a jelenhez kapcsolódnak. A játék segít a pillanatnak élni, és ahogyan az ősi bölcsesség tartja, ez az egyetlen olyan állapot, amikor igazán, felhőtlenül boldogok lehetünk. 

La femme La femme cikke 2023. január
címkék:
Lélek
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.