"Hollywoodban egyre több sztár emeli fel a hangját a nők és férfiak közötti látványos bérkülönbségek ellen. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Bérfeszültség Hollywoodban

Hollywoodban egyre több sztár emeli fel a hangját a nők és férfiak közötti látványos bérkülönbségek ellen.

Amíg egy férfi a munkájáért egy dollárt visz haza, addig egy nő ugyanannyi idő alatt csupán 79 centet – állapította meg az Institute for Women’s Policy Research. A 2014-es adatok elemzésekor a teljes állásúakat vették figyelembe, tehát még azt sem mondhatjuk, hogy a szülés után részmunkaidőben visszatérő anyák fizetése áll a lesújtó eredmények hátterében. A tényt tovább súlyosbítja, hogy a 21 százalékos különbség az eddig tapasztalak szerint nem tűnhet el néhány éven belül, ha ugyanis a bérek olyan lassan változnak, ahogy az elmúlt másfél évtizedben, 44 évet kell várnunk arra, hogy a nők és a férfiak ugyanannyit keressenek.

 

Szemmel láthatóan Jennifer Lawrence, Az éhezők viadala most 25 éves sztárja sem akar hosszú évtizedeket várni. Amikor ugyanis a Sony belső levelezései felkerültek az internetre, a női és férfi színészek közötti bérkülönbségek is napvilágot láttak. Jennifer Lawrence az addig eltitkolt adatok láttán nem a filmszakmára lett mérges, sokkal inkább önmagára: hiszen neki kellett volna keményebben küzdenie, amikor a fizetésekre terelődött a szó.

 

 

„Ez azért van, mert nő vagyok? Az egyetlen nézőpont, amelyen keresztül ezt a kérdést szemlélhetem, női szempont” – mondta értetlenül a színésznő. A Sony levelezéseiből ugyanis kiderült, hogy a 2013-ban mozikba került Amerikai botrány című film férfi sztárjai, Bradley Cooper, Christian Bale és Jeremy Renner, többet kaptak munkájukért, mint társnőik: Amy Adams és ő. Pedig Jennifer Lawrence-t a szintén Bradley Cooperrel közösen forgatott Napos oldal című filmben játszott alakításáért Oscar-díjjal jutalmazták. Persze az aranyszobrocska nem minden, az azonban tény, hogy az egyik leghíresebb Batmanen, Christian Bale-en kívül a többi férfi színésznek még várnia kell arra, hogy kiállhasson a dobogóra. „Mint tárgyalópartner buktam meg, mert túl korán adtam fel… Nem adnak valakinek több pénzt, ha nem kéri – fogalmazta meg véleményét egy nyílt levélben. – Nem akartam a pénz miatt harcolni, hiszen őszintén szólva két franchise miatt aligha van rá szükségem” – írta ugyanitt. Amíg Lawrence úgy érezte, hogy nem akar dollármilliókért tovább harcolni a bértárgyalásokon, addig a Sony 2013-as levelezéséből kiderül, a férfiak nem így gondolták. Jennifer Lawrence és társnője ugyanis 7-7, a férfiak viszont 9-9 százalékos részesedést kaptak – ráadásul „főhősünk” 5 százalékról tornázta fel az említett arányt.

 

Hiába nem támadott senkit, sokan nem kímélik kijelentéseiért a színésznőt, aki azonban az őt érő kritikák miatt már nem fogta vissza magát. Ha egy nő emeli fel a hangját, rögtön önzőnek és hisztérikának titulálják – reagált. Sőt azt is hozzátette, hogy egészen másként kezelik a férfiakat és a nőket a filmes szakmában, hiszen a férfiaknak sokkal hosszabb a szavatossági idejük, akik ugyanazokat a karaktereket 20 évvel tovább játszhatják, mint a nők – mondta el a The Hollywood Reporternek adott interjújában.

 

Az amerikai filmes magazin időről időre híresebbnél híresebb színészeket ültet egy asztalhoz, és nemrég Jennifer Lawrence mellé Hellen Mirren is leült. Az asztalnál szóba került a bérkülönbség is, mire a 70 éves színésznő sem fogta vissza magát. Elmondása szerint imádta fiatalabb kolléganője egyszerű és személyes hangvételét, amikor leírta: véget kellene vetni annak, hogy mindig udvariasak és előzékenyek vagyunk.

 

Nem Jennifer Lawrence az egyetlen azonban, aki felemelte a hangját. Bár az egyenlőtlen fizetések az élet minden területén nyomon követhetők, Hollywoodban még hangsúlyosabb a különbség – nyilatkozta az év elején a szintén Oscar-díjas Patricia Arquette. A leckét pedig a gyönyörű Charlize Theron is megtanulta, amikor a Hófehér és a vadász 2016-ban mozikba kerülő folytatásáért 10 millió dollárral kapott kevesebbet, mint a filmes Marvel-világban Thort megtestesítő Chris Hemsworth. Ám az egyenlőtlenség Hollywood más zugaiba is befészkelte magát, tavaly ugyanis az amerikai konyhára legtöbbet hozó 250 film csupán 7 százalékát rendezte nő.

 

Ahogy Katniss Everdeen Az éhezők viadalában, úgy küzd most Jennifer Lawrence a való világban az egyenlőtlenségek ellen. Az előbbi harc eredményét nem szeretnénk elárulni az olvasóknak, akik az utolsó epizódot még nem látták, utóbbi küzdelem történetének végét viszont annál inkább jó volna tudni. De ott még várni kell a befejező részre. Reméljük, nem 44 évet.

 

Forrás: The Hollywood Reporter, Institute for Women’s Policy Research

Takács Erzsébet Takács Erzsébet cikke 2015. december
címkék:
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.