"Az Elysian által megálmodott kreáció különleges, és bebizonyítja, hogy az újrahasznosítás nemcsak fontos, hanem élvezetes is lehet.(x)"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Egyszerűségében elegáns

Az Elysian által megálmodott kreáció különleges, és bebizonyítja, hogy az újrahasznosítás nemcsak fontos, hanem élvezetes is lehet.(x)

Tejeskávé és mokka színű fal mellett egy légies nő lépdel gyönyörű ruhában. Mintha a Nagy Gatsbyből lépett volna elő. Aki nem tudja, talán észre sem veszi, hogy ruháján a színes korongok nem hatalmas flitterek, hanem kávékapszulákból lapított lemezkék. A ruhakölteményt Bódis Boglárka álmodta meg.

 

A csésze finom kávé az élvezetes beszélgetések, a fontos találkozások kísérője, a kreativitás motorja. Valószínűleg sosem tudjuk meg, hány jó ötlet, felfedezés, alkotás született meg a kávénak köszönhetően, éppen ezért is izgalmas látni, amikor a kávé és a kreativitás ilyen látványosan egyesül. Ugyanis az Elysian tervezője, az Év divattervezője-díjas Bódis Boglárka is Nespresso fogyasztó, és megihlették a Nespresso kapszulák, a kapszulák színei, a fényes felület. Így született meg a több mint ezer használt kapszulából álló alkalmi tüllruha. Az art deco ihletésű kompozíció kifinomultságával megtestesíti mindazt, amit az Elysian jelentése hordoz: szépség, tökéletesség, békesség.

 

 

Bódis Boglárka nem először dolgozik együtt a Nespressóval: együttműködésük 2013-ban kezdődött, amikor az egzotikus és sokszínű India és a Nespresso Indriya kávéja inspirálták az Elysian új kollekciójának egy darabját. Majd 2015-ben a Perú Secreto kávé motívumainak ihletésére készített kendőket és díszzsebkendőket, valamint a sajtótájékoztatóra ezt a mesébe illő ruhát. Hosszadalmas alkotói folyamat végére készült el a gyönyörű kreáció. A kapszulák előkészítése sok időt és energiát igényelt, hiszen ki kellett őket üríteni, majd össze kellett lapítani, mielőtt egyesével kézzel felvarrták a kész ruhára.

 

A recycling nyomán alkotott upcycling kifejezés azt mutatja, hogy újrafelhasznált alapanyagokból olyan alkotás születhet meg, amely mind értékben, mind szellemiségében jelentősen túlmutat az amúgy kidobásra szánt alapanyagokon. Az upcycling a 2000-es évek óta divat is, melyhez a legnagyobb designmárkák csatlakoztak. Magyarországon is akadnak vállalkozások, amelyek képviselik az ügyet. A Nespresso kapszulák nemcsak Bódis Boglárkát ihlették meg, hanem képzőművészeket is: sok mű alkotóeleme a kapszula, és a hétköznapi Nespresso-rajongók is rendkívül kreatívak e téren, főleg ékszerek készülnek a kapszulákból.

 

Szépet a hasznossal

 

„A szépség, és az esztétikus megjelenés része a Nespresso filozófiának: minden, amit teszünk, illetve a termékeink is ennek jegyében készülnek. Az Elysian for Nespresso Kapszularuha tökéletesen visszaadja a Nespresso életérzést: egyszerűségében is elegáns” – meséli Szeles Dóra, a Nespresso marketingmenedzsere, aki örömmel újságolja, milyen sikert aratott a ruha. Az Elysian for Nespresso Kapszularuha egy különleges esemény fénypontja volt, ahol a Nespresso klubtagok valamint a sajtó képviselői vettek részt. Az est a recycling téma köré épült, erről beszélgettek a résztvevők, és itt megismerhettek olyan alkotásokat, használati tárgyakat, amelyek újrahasznosított anyagokból készültek. A ruhát egyelőre az Andrássy úti Boutique-ban állítják ki, a tervek szerint megmarad műalkotásnak, senki nem viseli majd. Elvégre a ruhának üzenete van: felhívja a figyelmet a kávékapszula-újrahasznosítás fontosságára.

 

A Nespresso újrahasznosítási kampányának célja, hogy megmutassa, az alumínium korlátlan alkalommal újrahasznosítható anélkül, hogy tulajdonságaiból veszítene, ezért ha nem a kommunális hulladékban végzi, akkor környezetbarát módon kezelhető. Az újrahasznosítási folyamat végén tiszta alumínium nyerhető ki, a zaccot hőerőművekben villamosenergia-termelésre hasznosítják, a gyűjtőtasakokból pedig hólapát készül.

 

Bár a Nespresso alumíniumkapszulákat használ, ennek az az oka, hogy egyedül az alumínium biztosítja, hogy a pörkölt, őrölt kávé aromái változatlan fomában megmaradjanak a kapszula lezárástól az illatosan gőzölgő kávéig. A Nespresso hosszú távú célja az, hogy világszerte növekedjen az újrahasznosítási kapacitás és a gyűjtőpontok száma. És az Elysian for Nespresso Kapszularuhát látva kétség sem férhet hozzá, hogy az újrafelhasználás sosem volt sikkesebb.

La femme La femme cikke 2016. február
címkék:
Italok
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.