"A legjobb fájdalomcsillapító hatás eléréséhez érdemes néhány szempontot megfontolni.(x)"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Fájdalomcsillapítót, de milyet?

A legjobb fájdalomcsillapító hatás eléréséhez érdemes néhány szempontot megfontolni.(x)

A fájdalomcsillapítók többsége vény nélkül is megvásárolható, ám ez nem jelenti azt, hogy előzetes tájékozódás nélkül bármelyik megoldást nyújt. Gondot jelenthet eligazodni a sokféle változat között. Az egyes típusok hatóanyagai eltérnek, ennek megfelelően más-más eredmény várható tőlük. A lényeges különbség abban rejlik, hogy a fájdalom keletkezésének mely pontján és milyen módon avatkoznak be. A választás előtt figyelembe kell venni a fájdalom eredetét, a hatás sebességét és időtartamát, valamint az esetleges mellékhatásokat is.

 

Hogyan indul és érkezik a fájdalom?

 

Szervezetünk alapvető és a túlélést is biztosító reakciója a fájdalom. Három fő típusát különböztethetjük meg: a mechanikai, a kémiai és a hőmérsékleti hatásra kialakuló választ. Amikor egy szélsőséges, a testműködést is károsító körülmény jön létre, első lépésben az inger a fájdalomérzékelő receptorokat érinti. A nociceptoroknak nevezett sejtek nagy számban megtalálhatók a bőrfelületen, az izmokban, ízületekben és egyéb belső szervekben. Az inger hatására elektromos jel formájában üzenetet küldenek a gerincvelőn keresztül az agy megfelelő részébe, a thalamusba. Ebben a folyamatban az ingerületátvivő anyagok, a neurotranszmitterek játsszák a főszerepet.

 

 

Miután agyunk érzékeli a fájdalmat, a jel továbbindul arra a területre, ahol a szervezet saját fájdalomcsillapító anyagai, főként az endorfin termelődik. Ekkor a kibocsátás megnövekszik, és az agy megpróbálja helyreállítani a kibillent egyensúlyt. Ez azonban többnyire nem szünteti meg tökéletesen a fájdalmat. Mindössze az első hirtelen vészreakció csökkentésére képes. A folyamat igen rövid idő alatt zajlik, hogy szinte azonnal képesek legyünk a keletkezési helyén érezni a fájdalmat. A fájdalom szerepe a figyelemfelhívás: jelzi a további beavatkozás igényét. A kiváltó ok megkeresésével párhuzamosan érdemes a fájdalomcsillapító szerekhez fordulni, melyek nemcsak a tünetek mérséklésében segítenek, de a gyógyulási folyamatokat is támogathatják.

 

Külső segítség, elviselhető folytatás

 

A fájdalomcsillapítók három nagy csoportjában az a közös, hogy viszonylag gyors megkönnyebbülést hoznak. A beavatkozás fajtája és helye azonban eltérhet.

 

A legátfogóbb eredményt a nem szteriod gyulladáscsökkentők, rövid nevükön NSAID szerek nyújtják. A szervezetben blokkolják a COX-enzimek hatását, melyek a gyulladásért és fájdalomért felelős prosztaglandinok képződéséért felelősek. A NSAID szerek kettős mechanizmus révén több oldalról is támogatják a tünetek mérséklődését. Segítenek izom- és ízületi panaszok, menstruációs görcsök, fej- és fogfájás esetén. Baleseteket és műtétet követően is hatékonyak. A rehabilitáció idejét rövidítik azáltal, hogy képessé tesznek a megfelelő mozgásra, amikor ezt az erős fájdalom gátolná. A csoporton belül is többféle hatóanyagú szer létezik, ezeket nem tanácsos egymással párhuzamosan szedni.

 

A paracetamolok hasonló módon a COX-enzimekre hatnak, a gyulladáscsökkentésben azonban rendszerint nincs szerepük, mivel a speciális enzimek eltérő fajtájára hatnak, mint a nem szteroid gyulladáscsökkentők. Ezt a szempontot érdemes mérlegelni a választáskor. A tünetek mögött álló ok eldönti, szükséges-e a gyulladást is mérsékelni a javulás érdekében.

 

A harmadik fő csoport az opioid készítmények, amelyek meghatározott fájdalomérzékelő receptorokkal kötnek kapcsolatot a szervezetben. Elsősorban az agyra és a gerincvelőre hatnak, de a perifériás idegrendszert és a gyomor-bélrendszert is elérik. A közismert morfium is közéjük tartozik. A műtéti altatásban éppúgy szerepet kaphatnak, mint a köhögés csökkentésében, az erőteljes hasmenés mérséklésében. Több fajtájuk ismert, az enyhétől a legerősebb fájdalom ellen is segítenek – azonban kiterjedt mellékhatásokkal is számolni kell.

 

A választék egyenlege

 

A megfelelő készítmény kiválasztását segíti, ha ismerjük a fájdalom típusát, okát és a gyógyszer fajtájának megfelelő, várható hatásokat.

 

A három fő fájdalomcsillapító-csoport összehasonlításában segítenek az eddigi vizsgálatok. Ezek eredménye szerint a nem szteroid gyulladásgátlók hatékonyságukban felülmúlják a paracetamolokat. További előnyük, hogy hatásuk szélesebb körű. A fájdalmak nagy része gyulladásra vezethető vissza. Az autoimmun eredetű reumatoid arthritis és az előrehaladott porckopással járó problémák tünetei sikeresen csökkenthetők a NSAID szerekkel. A fogászati problémák mellett is érdemes ily módon csökkenteni az éles fájdalmat, csakúgy, mint az arcüreg és orrmelléküreg gyulladásos folyamatainál. A gyomor-bélrendszeri mellékhatások csak a gyógyszer hosszú távú és a megengedettnél magasabb dózisú szedése esetén fordulnak elő.

 

A paracetamol típusú készítmény enyhébb fejfájás és gyulladást nélkülöző háttér esetén lehet eredményes. Májkárosító hatásával hosszabb távon számolni kell. A krónikus mozgásszervi betegségekben kevésbé hatékony a használatuk. Egy oxfordi fájdalomkutató csoport 1799 személyt vizsgált, akik ízületi gyulladásban szenvedtek. Testmozgás és pihenés közben is figyelték állapotukat, miközben különböző fájdalomcsillapítókat kaptak. Az eredmény azt mutatta, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentőket szedők sokkal kevesebb panaszról számoltak be.

 

Az opioid készítmények csak igen indokolt, orvosi vélemény által alátámasztott esetekben használhatók. Többnyire injekció formájában alkalmazzák őket. Mellékhatásként a szellemi és fizikai teljesítőképesség csökkenése, émelygés, hányinger, szédülés, levertség, vagy épp ellenkezőleg, nyugtalanság léphet fel.

 

Az előzetes tájékozódás és az előírások betartása minden készítmény szedésekor fontos. Ha ez megtörtént, a fájdalomcsillapítók visszaadhatják a megfelelő közérzetet és életminőséget – gyorsabb lezajlású és krónikus panaszok esetén is.

La femme La femme cikke 2016. december
címkék:
Egészség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.