"A tél igazán egy változatos útvonalakat kínáló sípályán, kényelemes körülmények között, jó szolgáltatásokkal fűszerezve élvezhető."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Európa legdrágább síparadicsomai

A tél igazán egy változatos útvonalakat kínáló sípályán, kényelemes körülmények között, jó szolgáltatásokkal fűszerezve élvezhető.

Ha kiváló minőségű és hibátlan infrastruktúrával ellátott sípálya mellett kényeztető szállásra, wellness-szolgáltatásokra, kulturális programokra és gasztronómiai élményekre vágyunk, Európa legfelkapottabb síparadicsomaiban mindezt együtt találjuk. A lehetőségek tárháza igen tág, így nem csoda, hogy a világ minden pontjáról érkeznek a tél szerelmesei a színvonalas szolgáltatásokért. Az önfeledt kikapcsolódás garantált.

 

Franciaország

 

Franciaország nemcsak kulturális kínálata, történelmi emlékei, tengerpartjai és lenyűgöző tájai miatt vonzó célpont, hanem hatezer sípályája, változatos pályarendszerei miatt is.
Courchevel 1850 már hosszú ideje az exkluzív síutak zászlóshajója Franciaországban. Az orosz oligarchák által is kedvelt üdülőközpont a hatalmas Trois vallées sírégió csillaga. A régió egyébként négy, egymástól eltérő arculatú faluból áll, amelyek a tengerszint feletti magasságuk alapján kapták a nevüket: 1300, 1550, 1650, 1850. A legfelül található központ valóban a csúcs: két Michelin-csillagos étterme, luxusszállodái minden földi jóval elkápráztatják a téli sportok rajongóit. A régió 600 kilométernyi pályarendszere pedig önmagáért beszél!

 

Svájc

 

Akik síeltek már Svájcban, bizonyára nem felejtik el az Alpok hegyvonulatai között felcsillanó mézeskalács házakat és a köztük húzódó sípályákat. A vidék két igazán különleges üdülőhelye azonban nem ilyen. Az ország délkeleti részén húzódó Graubünden kantonban, St. Moritzban már kétszer is rendeztek téli olimpiát, igaz, a hőskorban: 1928-ban és 1948-ban.

Az apró település azóta a luxus egyik szimbólumává vált: fényűző szórakozóhelyek, üzletek, éttermek, gyógyvíz és rengeteg napsütés teszi vonzóvá a vidéket a leghíresebbek számára is. A három hegycsúcsról induló sípályák mellett az adrenalinfüggők a hírhedt Cresta szánkópályán kockáztathatják életüket, de megcsodálhatjuk az alpesi tó jegén rendezett White Turf lóversenyt, sőt a skijöringet is kipróbálhatjuk. Ez utóbbi egy régi norvég sport, amikor a síelő embert ló húzza elképesztő sebességgel.

 

Svájc dél-nyugati szegletében, Bern kanton német nyelvű részén, a francia határ közvetlen közelében találjuk Gstaad városát, a hollywoodi sztárok, királyi családok, milliárdosok kedvelt nyári és téli pihenőhelyét. A téli sportoknak 250 kilométernyi különböző nehézségi fokozatú és hóbiztos síterepen hódolhatunk októbertől egészen április végéig. A pezsgő társasági élet, a csillogó luxus világa olyan hírességeket vonzott ide mint Sir Roger Moore, Grace Kelly, Julie Andrews, Brigitte Bardot, Elizabeth Taylor vagy épp Bernie Ecclestone, akik közül többen nem csak ideiglenes menedékként, hanem valódi otthonukként választották a meseszép alpesi települést.


Svájc harmadik legizgalmasabb síterepének a háromezer méter fölé emelkedő Zermatt számít. Itt mindenki megtalálja a kedvének és tudásának megfelelő sípályát, sőt kipróbálhatja Európa legmagasabban fekvő síterepét is. Ugyanakkor az autóforgalmat korlátozó település 300 kilométeres sípályája mellett lenyűgöző kilátást és ínycsiklandó fogást kínáló hegyi éttermek koronázzák meg az itt töltött napokat.

 

Ausztria


A szomszédos ország síterepeinek vitathatatlan előnye a távolság, pontosabban a közelség. A síelés szakértői többségükben megegyeznek abban, hogy a legjobb síterepek Arlbergben találhatók, köztük a híres üdülőhely, St. Anton. A festői környezetben, kifinomult helyen kicsapongó extrém síelők és előkelő családok találkozhatnak, hiszen a környék 206 kilométeres pályarendszere a kezdők és a kihívást keresők számára is kielégítő. Itt még azokat sem éri csalódás, akik a legnagyobb élményt a szűzhóval fedett útvonalakon találják meg. A vidék pályái ráadásul a snowboardosok számára is említésre méltók: az itteni két funparkot az Alpok legjobb pályáit összefogó szövetség tagjává választották.

A régió kevésbé ismert, ám egyre népszerűbb üdülőhelye Lech am Arlberg, ahol a kiterjedt pályarendszer mellett szintén megtaláljuk a sportolás utáni kikapcsolódást biztosító kifogástalan szolgáltatásokat. Romantikus vacsorához első osztályú, patinás éttermeket, kényeztető feltöltődést ígérő spa-kat, pezsgő éjszakai élettel teli bárokat. Sőt, a környék egyik legszebb luxusszállodáját, a Hotel & Chalet Aureliot.


Ausztriában hasonlóan magas szintű szolgáltatást kínálnak az Ötz völgyében Obergurgl szállodái és sípályái. Az „Alpok leghóbiztosabb téli üdülőhelye” címmel kitüntetett régió két gyöngyszeme, Obergurgl 1930 és Hochgurgl 2150 méter magasan. A lenyűgöző méretű, számítógépes rendszer segítségével karbantartott pályarendszer mellett öt- és négycsillagos hotelek szolgálják a sportolók nyugalmát.

 

Olaszország


Ausztria helyett egyre többen választják síelésük színhelyeként Olaszországot, hiszen a mediterrán vidék télen a síelőknek is kedvez. Ezzel a ténnyel a helyiek is tisztában vannak, télen, aki csak teheti, a fürdőruhát síoverallra cseréli. Az olasz elit kedvenc helye Cortina, amely azért is érdekes, mert itt rendezték meg az 1956-os téli olimpiát, és azért is, mert több világhírű filmet is forgattak a városkában. A település azonban nemcsak emiatt vonzó: a feledhetetlen gasztronómiai élmények mellett különleges szépségű természeti környezet és persze minden igényt kielégítő sípályák várják az ide érkezőket. Még ma is kipróbálhatjuk az olimpiai jégcsarnokot és bobpályát, de élhetünk a sífutás, az erdei síelés lehetőségével is, van mód éjszakai és helikopteres síelésre, és persze a snowboardot sem kell az csomagtartóban hagynunk.


Azt mondják: Cortinában síelj reggelenként a gyönyörű környezetben, majd fogyassz el egy háromórás ebédet valamelyik csodálatos hegyi étteremben, szieszta után nézz szét az üzletekben, az élvezetes vacsorát követően pedig ismét jólesik majd a reggel!

Berényi Mariann Berényi Mariann cikke 2023. november
címkék:
Európa | | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.