"Wolfgangsee Salzburgtól alig negyven perc autózásra található, egyike a híres salzkammerguti tavaknak."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Ékszerdoboz napsütéssel

Wolfgangsee Salzburgtól alig negyven perc autózásra található, egyike a híres salzkammerguti tavaknak.

Az egykori sóbányákról elnevezett tóvidéket ma már az egyik legfontosabb osztrák idegenfogalmi régióként jegyzik, a lélegzetelállító szépségű panorámával övezett 76 kisebb-nagyobb kristálytiszta vizű tó minden nyáron látogatók százezreit vonzza.

A szomszédos Mondsee, Attersee, Fuschlsee tavaknál is tisztább vizű Wolfgandsee nyáron akár 24-26 fokosra is felmelegszik, a vízisportok szerelmeseinek kedvelt találkozóhelye. Az Alpok-hegyei által körülölelt, 539 méteres tengerszint feletti magasságon elterülő tavat a Zinkenbach patak táplálja, a felesleget az Ischl folyó vezeti le. A folyamatos utánpótlásnak köszönhetően állítólag négyévente a teljes vízmennyiség kicserélődik. A többméteres víz alatti látótávolságnak köszönhetően Wolfgangsee a búvárok számára ideális édesvízi merülőhely. A felszínen vitorlások ringatóznak, szörfösök szelik a hullámokat, és motorcsónak vontatta gumigyűrűn sikoltozva száguldó turisták élvezik a napsütést.

St. Wolfgang

 

A tó alig 12,8 négyzetkilométeres (a Balaton 600 km2) vízfelületén a nyári időszakban menetrendszerűen járnak személyhajók, immáron 145 éve. A hajóforgalom 1873-ban indult el a Ferenc József császár nevét viselő lapátkerekes gőzhajóval. Érdekes magyar vonatkozása a Wolfgangsee hajózási történetének, hogy az 1886-ban gyártott Elisabeth gőzhajó a budapesti Hajógyári-szigeten készült, és a mai napig nosztalgiajáratként szolgálatban áll és utasokat szállít a tó hét állomása között.

 

Ezeréves történelem

 

Ha a hét közül csak egyet keresünk fel, az mindenképpen St. Wolfgang (Sankt Wolfgang) legyen! A szűk utcákon szorosan egymáshoz simulva álló házak aljában kávéházak és éttermek, megannyi színes ajándéktárgyat és egyházi emléktárgyakat kínáló boltocska között sétálhatunk. A felújított, az egykori festett homlokzatot gondosan őrző épületek között járva mintha visszarepülnénk a tizenkilencedik századba. Nem is érdemes autóval közlekednünk, minden sétatávolságra található. Autónkat nyugodtan a város két szélén található parkolók egyikében hagyhatjuk.

A település nevét Szent Wolfgang regensburgi püspökről kapta. A legenda szerint Wolfgang püspök remeteként, visszavonultan élt a település melletti erdőkben. Egyszer a közeli szikláról elhajított egy fejszét, s ahol a fejsze földet ért, a hívők templomot építettek 976-ban, vagyis 1042 éve. A templom ma egyike Európa legismertebb zarándokhelyeinek. 

 

Pihenés és romantika

 

A városközpontban – a templom és a tó közvetlen szomszédságában – találjuk St. Wolfgang legpatinásabb és egyben leghíresebb szállodáját. A Romantik Hotel "Im Weissen Rössl" száz éve a Peter család tulajdona, immáron az ötödik generáció működteti. A szálloda Ralph Benatzky azonos című operettjének színhelyeként lett világhírű. Ha St. Wolfgangba látogatunk, mindenképpen itt érdemes szobát foglalnunk, és nem csak a patinás múlt miatt.

A fűtött úszómedencében akár télen is megmártózhatunk

 

A hivatalosan négycsillag superior besorolású szállodában garantáltan ötcsillagos élményben lesz részünk. A szobák és lakosztályok többségéből lenyűgöző kilátás nyílik a tóra és a szemközti hegyoldalra, de mindenekelőtt a szálloda saját tóparti pihenőövezetére. A kényelmes napozóágyak mellett a tóba süllyesztett, fűtött úszómedence és jacuzzi várja a vendégeket. Ez utóbbiak harminc fokos vizének köszönhetően akár hóesésben is élvezhetjük a szabadtéri fürdőzést, ami téli utazásunk csúcspontja lehet. Ha az idő túlzottan zordra fordul, felmelegedhetünk a szálloda 1500 négyzetméteres spa központjának belső medencéjében, a szaunában, a gőzfürdőben vagy élvezhetjük a panorámát a spa meleg pihenőszobájából. Felfrissülésünket szépségkezeléssel, masszázzsal tehetjük teljessé.

 

A Romantik Hotel "Im Weissen Rössl" családias hangulata magával ragadó, az érkezés pillanatától meleg vendégszeretet és gondoskodó figyelem fogadja a látogatót. A tulajdonos, Gudrun Peter gyakran köszönti a vendégeket személyesen, a heti rendszerességgel szervezett közös séta a tóparton népszerű program a vendégek körében.

 

A környék a túrázók paradicsoma. A közeli hegyekre különböző nehézségű túraútvonalak vezetnek. A leghíresebb a Schafberg csúcsára vezető útvonal, melyet nem csak gyalog, hanem Ausztria legmeredekebb fogaskerekű vasútjával is elérhetünk. A kis piros vonat 1893 óta indul St. Wolfgangból az 1782 méter magas csúcs felé.

A Schafberg csúcsáról lenyűgöző látvány tárul elénk

 

A környék felfedezése, a hegycsúcsról elénk táruló látvány különleges élmény, amivel legfeljebb a vacsora ígérete vetekedhet a nap végén, amelyet a szálloda többszörösen díjazott "Kaiserterrasse" éttermében fogyaszthatunk el. A tehetséges fiatal séf, Hermann Poll és csapata által megálmodott fogások között a helyi és nemzetközi konyha ízeit egyaránt megtaláljuk. Az étterem évről-évre kiemelkedően szerepel a Gault & Millau értékelésében.

 

Akár néhány napra, akár hosszabb időre érkezünk, garantáltan élményekkel feltöltődve, kipihenten térhetünk haza. Indulás előtt mindenképpen szerezzünk be néhány emléket, minőségi kézműves terméket, helyben készült likőrt és édességet a szálloda elegáns ajándékboltjában.

Barta Zsolt Barta Zsolt cikke 2018. augusztus
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.