"Egyre többször találkozunk olyan meghívókkal, amelyek jógatáborba, jógahétvégére invitálnak. Megéri?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Személyes végtelen

Egyre többször találkozunk olyan meghívókkal, amelyek jógatáborba, jógahétvégére invitálnak. Megéri?

A keleti tanok nem manapság kezdtek el gyökeret verni a nyugati világban, és a velük szemben megfogalmazott szkepszis sem új keletű. A két szélsőséges viszonyulás igen jellemző: vak rajongás és cinikus elutasítás. Ritka a középút.

 

 

Mindez érthető, amikor a jóga és a zen gyakorlásának és eredményeinek nyugati vagy európai lélekre alkalmazhatóságát még olyan tekintély is kétségbe vonja, mint C. G. Jung. Ugyanakkor éppen ő nem tud elmenni szó nélkül a két jelenség mellett, s míg a jógával szemben igen szigorú, addig a zen-meditációt a lehető legtöbbre értékeli. Tudományos szkepszise azonban soha nem magával a jógával, vagy a zennel szemben lángol fel, sokkal inkább azoknak itteni (értsd: európai) alkalmazhatóságát véli kérdésesnek, de legalábbis nem biztos az eredményeket illetően. Ahogy azonban Jung is megjegyezte, a világ legfontosabb tulajdonsága a változás. A különbség Nyugat és Kelet között is változik, a kölcsönös egymásra hatás, a szabad információáramlás, a nagy utazások sűrűsödésével. A mai generációk már messze nem érzik olyan távolinak Keletet, mint azt akár Jung idejében érezték. Sőt.

 

Nehéz tehát olyan világban jógagyakorlásról beszélni, ahol mindenkinek a fejében valami homályos kép él a dologról, vagy túl szigorúan, vagy túl engedékenyen állnak az ügyhöz.

„Mint mindennek, ennek is valójában a gyakorlás és a rendszeresség a lényege” – emeli ki Kertész Balázs jógaoktató, egy pilisi jógahétvége főszervezője. Balázs fiatal kora ellenére végigjárta már valamennyi jógaiskolát Budapesten, majd hosszabb napkeleti utazást követően (amelyben bejárta Indonéziát, Indiát, Nepált) tért vissza a buddhista kolostorba, ahol korábban is élt, s szervezte meg ezt a hétvégi elvonulást. Az elvonulásnak a Pilisben, az Esztergom melletti Búbánatvölgyben megbúvó csodálatos buddhista központ, az Eredeti Fény Temploma (Wong Kwan Sa) adott otthont.

 

A különböző filozófiai és jógairányzatok hosszas ismertetése helyett a hangsúlyt a gyakorlásra helyezték, kiegészítve reggel és este zen-meditációval, szútraénekléssel, sőt kerti és konyhai munkával, kirándulással, és zárásként egy különleges koncerttel. De ne szaladjunk annyira előre.

Amikor megkérdeztem Balázstól, mi a különbség a jóga és a torna között, egyetlen szóval válaszolt: a tudatosság. A jógahétvége kiváló alkalomnak bizonyult, hogy megszabaduljunk a mindennapi szorongásoktól, stressztől, ugyanakkor ténylegesen eddzük testünket-lelkünket. A gyakorlatok elején különböző légzéstechnikákat sajátítottunk el, melyeket aztán a konkrét mozdulatsorok, „ászanák” során próbáltunk alkalmazni. Eddig nem sokban különbözik a jógatábor az átlagos jógás összejövetelektől, melyek egyébként, tekintve jótékony hatásukat, a benne résztvevők számára igen jó alkalmat jelenthetnek a fejlődésre. Az újítás a „jóga-trek” elnevezésű délutáni program volt, amikor a gyakorlók a gyönyörű pilisi tájban hosszan, csöndesen sétáltak, s tisztásokon és fák mellett megállva, különböző jógagyakorlatokat sajátítottak el.

 

 

Weiner Sennyey Tibor Weiner Sennyey Tibor cikke 2012. július
címkék:
Egészség | Jóga | Lélek | Sport
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.