"A francia nő a vágy titokzatos tárgya: csodáljuk könnyedségét, keresetlen eleganciáját, utánozhatatlan stílusérzékét. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

És Isten megteremté a francia nőt

A francia nő a vágy titokzatos tárgya: csodáljuk könnyedségét, keresetlen eleganciáját, utánozhatatlan stílusérzékét.

Az egyik leggyakrabban használt francia szó a csábítás. Nem csak fülledt budoárokban vagy a sármőrök ellenállhatatlan duruzsolásában érhető tetten: mindent áthat a politikától kezdve a tévéműsorokon át leghétköznapibb találkozásokig. Mindennapi jelentése szerint elcsábítani annyi, mint vonzani, elvarázsolni, befolyásolni vagy magával ragadni. A francia nő minket is levesz a lábunkról.  Bestsellerek, stílus- és életvezetési tanácsadókönyvek tucatjai épülnek a mindig sikkes, okos és művelt francia nő mítoszára, aki nem hízik, szépen, méltósággal öregedik meg, önérzetesen és veleszületett jó ízléssel irányítja titokzatos magánéletét, és bűntudat vagy önmegtartóztatás nélkül, felszabadultan veti bele magát az élvezetek sűrűjébe. Nem túl szép, hogy igaz legyen?

 

 

Családi jóllét

 

Kétségtelen, hogy franciának lenni jó: a franciák a Nemzeti Statisztikai Hivatal, az INSEE adatai szerint 2011-ben tízes skálán hétre értékelik életminőségüket, pedig a gazdasági válság ott is érezteti a hatását. De lehet, hogy az haute couture, a csúcsgasztronómia vagy a megunhatatlan párizsi látványosságok helyett inkább Európában egyedi családtámogatási rendszerük és államilag támogatott munka-magánélet egyensúlyuk után kellene sóvárognunk. Nem véletlen, hogy Franciaországban születik a legtöbb baba: minden nőre 2,01 szülés jut, szemben az EU-átlag 1,5-tel. Nemcsak a szülő nők munkahelyét védik törvények, de az állam ahhoz is hozzájárul, hogy a nők számára szülés után újra élvezetes legyen az együttlét – és így még több kisgyerek szülessen. A kismamák a gátizmukat erősítő, nőgyógyászati problémákat (például inkontinenciát) is megelőző terápiára járnak, amelyhez megkapják a szükséges elektronikus eszközöket és trénert, teljesen ingyen.

 

Hogy magabiztosak legyenek és elégedettek legyenek testükkel, a francia nők maguk is sokat tesznek. Bár a fitnesztermekre a francia nő megvetően legyint, az elhízás ellen elszántan küzdenek: edzések helyett inkább a gyaloglást választják, az asztal mellett önfegyelemben hisznek, bár az élvezetet ez sem zárhatja ki. A fürdőszobapolcok roskadoznak a legkülönfélébb krémek, szérumok, tonikok, maszkok, pakolások, cellulitkezelő ampullák sokaságától. A Mintel marketingkutató cég felmérése szerint a 15-19 éves francia lányoknak már 33 százaléka használ ránctalanító krémet. De ha egyszer itt az öregség, nem viselkednek úgy, mint ha örök huszonévesek lennének, mert az intelligenciát, öniróniát és önállóságot, amelyet az évek során megszereztek, többre becsülik.

 


A szépség ezernyi árnyalata

 

 „Az elegancia olyan, mint a nyelv. A legjobban ott lehet megtanulni, ahol beszélik” – mondja Pepita Vulcano Párizsban élő divatújságíró, blogger. Ez Franciaországban nem tűnik különösebben nehéznek. A francia nő számára nincs rémisztőbb az uniformizált ízlésnél, gondolkodásnál, kinézetnél -a ruhadarabokon is mindig kell, hogy legyen egy nem egészen odaillő, extravagáns részlet. Ha a rómaiak nem ismerték volna fel, bizonyára francia mondás lenne, hogy a változatosság gyönyörködtet. Szépnek lenni kevés, a tökéletesség unalmas - a szokatlan, a szabálytalan az izgalmas. Az író Marcel Proust szerint a hibátlan szépségű nőket is inkább hagyjuk meg a fantáziátlan férfiaknak. A szem a jolie laide nőkben lel különös élvezetet, akik semmilyen szépségideálnak nem felelnek meg, de hatásuk magnetikus. A magas homlok, a metszőfogak közötti kicsiny rés (amely a franciák szerint amúgy a boldogság jele) vagy a nagy orr nem homályosította el Coco Chanel, a színésznő Jeanne Moreau, vagy a fiatalabb generáció tagjai közül Vanessa Paradis nőiességét a káprázatos Catherine Deneuve vagy Juliette Binoche mellett.

Ez persze annak is köszönhető, amit oly sokszor arroganciának gondolnak: a francia nők nem törődnek azzal, hogy elfogadtassák magukat.

A SZERELEM ÁRNYALATAI
A francia lányok a virág szirmainak tépkedése közben nem azt mondják, „szeret, nem szeret”, hanem hogy „szeret: egy kicsit, nagyon, szenvedélyesen, őrülten, egyáltalán nem.”
Különbözőségeiket többre becsülik annál, mint hogy népszerűségért, mások elismeréséért küzdjenek. Ezért élvezik az órák hosszat tartó vitákat is: ők nem azt akarják, hogy végül bebizonyosodjon, nekik van igazuk, hanem élvezik a tőlük eltérő vélemények sokszínűségét. Hogy az élet mennyire nem fekete-fehér, kiválóan példázza, hogy a francia lányok a virág szirmainak tépkedése közben nem azt mondják, „szeret, nem szeret”, hanem hogy „szeret: egy kicsit, nagyon, szenvedélyesen, őrülten, egyáltalán nem.” Teret adnak az érzelmek árnyalatainak, a kétértelműségnek, változékonyságnak, amely vonzó, de egyben mélyen emberi és elfogadó önmagukkal és a másikkal szemben.

 

Iván Viktória Iván Viktória cikke 2013. december
címkék:
Lélek | | Életmód
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.