"Budapesten járt a Maestro, hogy évtizedes legendákat keltsen életre a színpadon."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Egy zen(e) mester, Ennio Morricone

Budapesten járt a Maestro, hogy évtizedes legendákat keltsen életre a színpadon.

Csütörtök este landolt a repülőgép a Liszt Ferenc reptéren. Rómából érkezett, melynek neve visszafelé olvasva – sokak számára talán nem is meglepően – annyit tesz, „amor”, azaz szeretet. A szeretet városából a zene fogadócsarnokába mintegy 2 és fél óra az út. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy a zeneszerzés olasz varázslómestere egy másik varázsló neve által „fény-jelzett” reptérre kilépve fizikailag is megkezdje útját, melynek célja évtizedes legendák életre keltése Európa szerte. Piros bőrtáskájában magával hozta azokat a dallamokat, karmesteri kottákat, amelyek bejárták a világot, s ahogy évtizedekkel ezelőtt, ma is emléket és élményt ébresztenek az emberek szívében, generációkon átívelően. 

 

 


Liszt Ferenc emléke üdvözli Ennio Morricone zeneszerzőt Budapesten. Egy szakmabelinek különösen jó előjel lehet ez. De hogy is járhatna máshogy egy élő legenda, mint a zene nyomában! Piros táskájának guruló hangja megelőzi őt, s tudni lehet, lassan kilép a csarnokba. Várjuk. Megtörténik. Semmi tűzijáték, semmi felesleges flancolás. Egyszerűen, és szép kora, 85 éve mellett is fiatalos tartással ott terem, teljes valójában és jelenlétével. Háta mögött egy Életmű-Oscar, 5 Oscar-díj-jelölés, jó néhány Grammy és Golden Globe, majd 500 filmzene, 4 gyermek és egy míves élet. Jobbján Maria, a felesége, aki minden turnéjára elkíséri, vele utazik, mellette van, és támogatja. Előtte pedig egy hosszú, 2 hetes turné áll, Európa különböző országaiban és városaiban már teltházzal várják őt zenéjének szeretői. Mindazok, akiknek az ő ihlete ihletet adott, kiknek életéhez zenéje színeket hozott, kiknek képeit, filmélményeit, estéit vagy nappalait dallamai élménnyel gazdagították.


Budapesten hideg van. A Maestro óvón megigazítja felesége kendőjét, és felhúzza fejére a kapucnit. Most már indulhatunk. Irány a szálloda. Ez más terep, itt inkább Maria vigyáz a férjére. Ennek megfelelően a szálloda előre megkapta az iránymutatást, hogy milyen ételeket szeretnének látni az étlapon. Könnyű és tápláló mediterrán étrend, koffeinmentes kávé, buborékmentes víz. Semmi túlzás, csak egészségesen. A finom női törődés értékelése mellett a művész maga is figyelemre méltó fókuszáltsággal törődik egészségével. Reggelente 4 órakor kel, tornával és nyújtással kezdi a napot. Ki korán kel, aranyat lel. Esetében egy életpálya a záloga a mondás igazának. 


A piros táska útja másnap a Műpa-próbateremben folytatódik. Szerencsére nem esett a hó, és süt a nap. Ez ismét jó jel. Nem árt erre figyelni. A színház és a zene világa tele van babonával, csodákkal és misztikummal. A napfény jó jel, a lila szín kevésbé. A Modern Art Orchestra egyes zenészei már a teremben hangolnak, mások még most szállingóznak, érkeznek. Mire a Maestro megérkezik, a zenekar készen áll. A piros táska feltárja rejtekét, s féltve őrzött kincsei lassanként előkerülnek, méltó helyükre, a kottaállványra kerülnek. Kezdődhet a próba. 

Aki nem járt még hasonló helyen, jöjjön most velem. Tolmácsként én is csak kalauz vagyok ebben a világban, a zene birodalmában. A terem fénnyel teli, kellemesen betölti a különböző hangszerek és kottaállványok látványa. Első hegedűk, második hegedűk, brácsák, bőgők, csellók, fuvolák, fagottok, kürtök, pikoló, harsonák, oboák, zongora, marimba, hárfa, fadob, üstdob, tikfa, harangok, basszusgitár, s így tovább. A hozzám hasonlóan naiv műkedvelő számára biztosan meglepő látvány egy 85 fős zenekar közelről. Ki gondolta volna, hogy ennyi első hegedű van egy zenekarban! 

La femme La femme cikke 2014. február
címkék:
Film | Koncert | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.