"Kik állnak a remekművek mögött? Mi hajtja a művészet szponzorait? Esztétikai élvezet? Rajongás? Reprezentáció? A hírnév, a halhatatlanság utáni vágy? "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Mecénások hagyatéka

Kik állnak a remekművek mögött? Mi hajtja a művészet szponzorait? Esztétikai élvezet? Rajongás? Reprezentáció? A hírnév, a halhatatlanság utáni vágy?

Nem tudjuk, hogyan jutott mesés vagyonához Gaius Maecenas római politikus, neve mégis halhatatlanná vált. Augustus császár befolyásos tanácsadója nem csak a római politikára volt hatással, műpártoló gyakorlatának köszönhetően napjainkig nem merült feledésbe a neve. Szárnyai alá vette kora legtehetségesebb íróit, költőit, beillesztette őket fényűző életébe. Horatiusnak például birtokot ajándékozott, hogy nyugodtan alkothasson. A mecénások prototípusa persze azon túl, hogy anyagi biztonságot teremtett az általa támogatott művészeknek, befolyásolta is őket. Főleg a császári politika szempontjából aknázta ki képességeiket. Mai kifejezéssel élve Maecenast akár koncepciózus kultúrpolitikusként is aposztrofálnánk.

GAIUS MAECENAS
Gaius Maecenas szárnyai alá vette kora legtehetségesebb művészeit. Korának fontos kultúrpolitikusa volt.

 

Természetesen nem Aczél György sajátos Kádár korabeli kultúratámogatói gyakorlatára érdemes ilyenkor visszatekinteni, hanem azokra a tényleges hatalommal rendelkező műértőkre, akik saját vagyonukból saját ízlésük, értékrendjük szűrőjén alakítanak ki egyfajta támogatási rendszert.

 

 

Üzlet vagy műpártolás?


Ha már huszadik század, akkor a kortárs képzőművészet világát halála után is meghatározó Peggy Guggenheim alakja kívánkozik ide, aki uralkodók, műkereskedők, egyházfők után nőként tudott meghatározó jelentőségű művészeti gyűjteményt létrehozni. Az amerikai lány apja a Titanic gazdag áldozatainak egyike volt. Peggy örökségének birtokában Párizsban talált magára, elsők között volt, aki felmérte, hogy a húszas évek művészeti mozgalmai nemcsak eszmei és esztétikai újdonsággal szolgálnak, hanem befektetési lehetőséggel is. Ebben ugyancsak mecénásként, múzeumalapítóként híressé vált nagybátya, Solomon R. Guggenheim is ösztönözte. A Guggenheimek azok közé a műpártolók közé tartoznak, akik az üzleti lehetőségek kiaknázása mellett arra is sokat költöttek, hogy a képzőművészet széles kör számára hozzáférhető legyen. Solomon New York-i, guadalajarai, Las Vegas-i, bilbaói, berlini, vilniusi, illetve Peggy velencei múzeuma után most Helsinki tartogat meglepetést.

GUGGENHEIM
A Guggenheimek azon műpártolók közé tartoztak, akik az üzleti lehetőségek kiaknázása mellett arra is költöttek, hogy a művészet széles kör számára hozzáférhető legyen.

 

Presztízskérdés


Az ókori Rómában Petronius örökítette meg Trimalchio karakterét, a legrémesebb túlzásokra hajlamos újgazdagét. A rabszolgából lett úr mindenkin túl akart tenni, figyelemre, elismerésre vágyott. A hamis csillogás, a rosszul értelmezett előkelőség itt a hiányzó társadalmi rang ellensúlyozásának eszköze. Mecénási tevékenysége mögött nem a művészet iránt érzett elkötelezettség, az általa támogatott idea vagy rendszer támogatása áll, hanem hogy megmutassa: én ezt is megtehetem. A figura sokak szerint F. Scott Fitzgerald Nagy Gatsbyjében is felfedezhető, de egyikünknek sem kell a tengeren túlra tekintenie az illusztris példatár érdekében!

 

Ebből azonban nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, a műpártolók személyisége és szándéka ezerféle lehet. A legnagyobb adományok mögött is állhat etikai szempontból nehezen menthető szándék, miközben egy kis aprópénz is lehet lélekemelő. Hová is sorolnánk azt a fogadóst, aki műalkotásokért cserébe rendezi a megszorult művészek számláját? Egészen más, amikor a bőkezűség személyes érdeklődésből, gyűjtőszenvedélyből fakad, mint ha a mecenatúra hiúságra, megfelelési kényszerre, hatalomvágyra vagy épp haszonlesésre épül.

 

A teljes cikk a La femme 2016. téli számában olvasható.

Berényi Mariann Berényi Mariann cikke 2017. január
címkék:
Művészet
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.