"Weöres Sándor idén lenne 100 esztendős. Egész évben különleges programokkal emlékezünk a költőre. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A soha nem látott kék könyv

Weöres Sándor idén lenne 100 esztendős. Egész évben különleges programokkal emlékezünk a költőre.

Októberben az Országos Széchényi Könyvtáré a főszerep. Egész hónapban megtekinthető a Weöres Sándor és Illés Árpád barátságának emléket állító tárlat.

 

 

 

A Corvina-termekben megtekinthető gyűjtemény Illés Árpád és Weöres Sándor munkáin keresztül idézi meg kettejük kapcsolatát. A két művész barátsága fiatal korukban kezdődött, amikor Weöres Sándor Győrbe került. Egy rokon buzgalmának köszönhetően az ifjú költő hamarosan megismerkedett a nála alig idősebb képzőművész Illés Árpáddal, aki ekkor már Rudnay-tanítvány volt a képzőművészeti főiskolán, de a szünidőket Győrben töltötte.
"Az OSZK-ban fellelhető Weöres Sándor-kéziratok különböző csatornákon keresztül jutottak birtokunkba, de az egyik legnagyobb ilyen egységes együttes, ami ide került, az Illés Árpád festő hagyatékának a része. Ezért építettük a kiállítást Illés Árpád és Weöres Sándor barátságára, teremtő kapcsolatára" - mondta el Földesi Ferenc, a kiállítás egyik kurátora az MTI megkeresésére.

 

Illés Árpád 1935 után Weöresnek több könyvét tervezte és illusztrálta, majd hamarosan valódi közös munkákba kezdtek. Többek között elkészült A holdbeli csónakos Illés Árpád színpadi terveivel és az abszurd játék, a Tyunkankuru szintén a festőművész jelmezterveivel.
A kiállításon csaknem ötven képzőművészeti alkotás és körülbelül kilencven kézirat látható. A tárlat egyik legnagyobb kuriózuma az úgynevezett "kék könyv", amelyet eddig soha nem mutattak be a nagyközönség számára. 1944-ben Illés Árpád egy kék kötésű, üres lapokból összefűzött, összesen 159 lapnyi papírtömböt ajándékozott Weöres Sándornak. "Weöres ebbe mindenféle kísérleteket jegyzett le, volt, hogy kitalált nyelven írt bele verseket, de ezen kívül még egészen személyes vallomások is olvashatóak benne" - mondta el Földesi Ferenc.

 

A két művész korábbi két évtizedes "mindennapi" együttléte Weöres Sándor Budapestre költözésével megszűnni látszott, de valójában egy egészen új munkakapcsolat vette kezdetét. Amikor Weöres Sándor Budapestre telepedett át, Illés Árpáddal a hétköznapokban egy kicsit meglazult a kapcsolata. Ezzel egy időben viszont Illés Árpád munkásságában egy hatalmas fordulat következett be és egy zseniális szürrealista festő vált belőle, ami érezhetően sokkal jobban rezonált Weöresre Sándor munkásságára; ezzel egészen új együttmunkálkodás kezdődött kettőjük életében. "Weöres-versek születnek Illés-festményekre és Illés-képek a költő szövegeire. Ezek a munkák különösen nagy hangsúlyt kapnak a mostani kiállításon" - emelte ki Földesi Ferenc.

 

A Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából összeállított rendezvénysorozat már nyáron elindult egy Weöres Sándor írásairól szóló beszélgetéssel, a szerdától látogatható kiállítás után az év végéig még három pódiumbeszélgetést is rendeznek az OSZK-ban.

 

A kiállítás szeptember 18. és november 17. között tekinthető meg az Országos Széchényi Könyvtár Corvina-termeiben. Októberben több napon is a múzeumok őszi fesztiválja keretében rendhagyó tárlatvezetéseket tart a kiállításban Földesi Ferenc, a tárlat egyik kurátora.

 

Az OSZK természetesen mással is készül. A Múzeumok őszi fesztiváljának keretében október minden péntekén tartanak könyvtári körsétákat "a pincétől a padlásig, a raktáraktól egy különleges Csokonai-kötetig.  A könyvtárba látogatók megnézhetik, hogyan mosható a papír, hogy dolgozik egy restaurátor, bepillanthatnak egy könyvkötő műhelyébe, ahol az érdeklődők a mesterséget ki is próbálhatják, sőt, a végeredményt haza is vihetik.

Az OSZK állomásul szolgál a pedagógusoknak szervezett október 11-i tanárok éjszakájának is, de a havi programkínálatban szerepel egy Jékely-kiállítás, az Itt a Szabad Európa Rádiója... a szabad Magyarország hangja című program, valamint a második alkalommal megrendezendő KönyvTárlat is, ahol október 24-én a politikai gyilkosságok lesznek a középpontban.
Az eseményeken való részvételhez előzetes jelentkezés szükséges.

 

MTI

La femme La femme cikke 2013. október
címkék:
Irodalom | Kiállítás | Múzeum
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.