"Minden sikeres férfi mögött áll egy nő, az Egyesült Államok elnökei pedig minden kétséget kizáróan sikeres férfiaknak tekinthetők. George Washington megválasztása óta a First Ladyk..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A férfi mögött a nő

Minden sikeres férfi mögött áll egy nő, az Egyesült Államok elnökei pedig minden kétséget kizáróan sikeres férfiaknak tekinthetők. George Washington megválasztása óta a First Ladyk szerepe legalább annyira meghatározó, mint férjeiké.

Jackie Kennedy (1961–1963)

Ha versenyt hirdetnének, minden bizonnyal Jackie Kennedy nyerné a First Ladyk királynője címet, hiszen még a Fehér Ház weboldalán található, róla szóló cikkben is úgy jellemzik, mint aki szépséggel, intelligenciával és kifinomult ízléssel töltötte meg a First Lady imázsát. Jacqueline Lee Bouvier Kennedy azonban már jóval reflektorfénybe kerülése előtt maga volt a született elegancia, amelyet családi hátterének köszönhetett.

 

Jómódú ifjú hölgyként a legjobb magániskolákban tanult, művészi vénája már egészen korán kiütközött, sokat írt, verseit pedig saját maga illusztrálta. Nem sokkal azután, hogy a George Washington Egyetemen lediplomázott, megismerkedett John F. Kennedy szenátorral, a város legígéretesebb agglegényével. Románcuk lassan és csöndesen bontakozott ki, 1953-ban kötött házasságuk azonban már nemzetközi esemény volt, Jackie menyasszonyi ruhája pedig a magazinok toplistás témája. Nemcsak öltözködni szeretett, de ruháinak jó részét ő maga is tervezte. Stílusát a klasszikus sikk és a modern minimalizmus jellemezte – gardróbját letisztult vonalak és pasztellszínek dominálták –, a kevesebb több elv alapján összeállított ruhatára számos tervezőt, köztük Givenchyt és Tom Fordot is megihlette. Nagyon tudatosan öltözködött, pontosan tudta, mi áll jól neki, így a tervezőket is gyakran látta el részletes instrukciókkal. Nagyon szerette a mell alatt húzott ruhákat, mert megnyújtották alakját, hosszabbnak mutatták a lábát. A csónaknyakú blúzok szintén alapfelszereléséhez tartoztak, mivel kiemelték a nyakát és a kulcscsontját. Mrs. Kennedy imádta a francia kultúrát és az haute couture-t, amely kis híján botrányba is keverte, férje elnökválasztási kampánya során ugyanis az ellenzék meggyanúsította a leendő First Ladyt, hogy anyósával évente átlag harminc ezer dollárt költenek ruhára Párizsban. Jackie természetesen tagadta a vádakat, de attól fogva inkább amerikai tervezők ruháit részesítette előnyben. Bár tény, hogy a 20. század egyik divatikonja volt, szerepe nem csupán ebben állt. Rajongott a történelemért és a művészetért, neki köszönhetően került a kultúra a nemzeti figyelem középpontjába, a Fehér Házban is nagy átalakításokat vitt véghez – egy Amerikát bemutató történelmi múzeumot hozott létre a rezidenciában –, illetve számos műtárgy neki köszönhetően került jelenlegi helyére.

 

Betty Ford (1974-1977)


Stílusát tekintve Betty Ford igazán merész First Lady volt, bátran viselt élénk színeket és szokatlan, merész mintákat, természetes eleganciával ötvözve. A divat és a kifinomultság egész életét végigkísérte, hiszen táncművészként – Martha Graham társulatában is táncolt – modellkedésből tartotta el magát, később pedig divattanácsadóként dolgozott egy áruházban.

 

Első házassága kudarcba fulladt, de nem sokkal később megismerkedet John Forddal, aki egy életen át társa volt. Már nem is számított rá, hogy First Lady lesz belőle, amikor férjét elnökké választották. Erős személyisége, szociális érzékenysége még inkább előtérbe került: igazi nőjogi aktivista volt, aki nem félt felemelni a hangját. Múltbéli alkoholizmusát és drogproblémáit is nyíltan vállalta, gyógyulását követően létrehozta a Betty Ford Központot, amely függőknek nyújtott segítséget. Egyike volt az első nőknek, akik nem titkolták, hogy mellrákkal küzdenek. A betegség következtében el kellett távolítani az egyik mellét, amelyet protézissel pótoltak: „Ha egy First Lady nyíltan és szégyen nélkül tud erről beszélni, talán más nők is képesek lesznek erre” – nyilatkozta Mrs. Ford, aki műtéte után is a feltűnő, merész öltözködés híve maradt.

Kőrösi Ivett Kőrösi Ivett cikke 2011. december
címkék:
Divat |
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.