"A munkát és a pihenést is lehetetlenné teszi a kínzó fájdalom. Több módszer is segít a tünetek csökkentésében."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Leszámolás a fejfájással

A munkát és a pihenést is lehetetlenné teszi a kínzó fájdalom. Több módszer is segít a tünetek csökkentésében.

A fejfájás az egyik leggyakoribb egészségügyi panasz, az emberek közel háromnegyede rendszeresen tapasztalja. Sokan azt gondolják, legjobb, ha megtanulnak együtt élni vele. Pedig egyáltalán nem természetes, hogy a szellemi és fizikai tevékenységekben korlátozzon. A fájdalom mindig a szervezet fontos jelzése, védekező reakció egy kedvezőtlen hatás vagy rejtett betegség felmerülésekor. Érdemes tehát utánajárni, mi váltja ki, mert tartós megkönnyebbülést csak az okok megszüntetésével remélhetünk. Ám amíg ez bekövetkezik, addig is fontos a tünet mérséklése. A tartós fájdalom nemcsak rossz közérzetet okoz, de akár depresszióhoz is vezethet. A bekövetkezésétől való félelem krónikus szorongást vált ki.

 

Honnan ered, hová vezet?

 

Az egyes fejfájástípusok nemcsak az okokban, de a tünetekben is eltérnek. Az egész fejre kiterjedő, abroncs szorításához hasonló tenziós fejfájás kevésbé éles, ám az egész napot végigkísérheti, és hirtelen mozdulatokra, lehajolásra rosszabbodik. Egyoldalú testtartás, nem megfelelő ágymatrac vagy túl magas párna is okozhatja. Sokan egy megterhelő munkanap után tapasztalják.

Ezzel szemben a migrén féloldali fájdalom, amely főként az egyik szem mögé lokalizálódik, de kiterjedhet a fej egész jobb vagy bal oldalára is. Rendszerint ún. aurának nevezett bevezető tünetek előzik meg: szemkáprázás, -vibrálás, könnyezés, szédülés jelzi a roham közeledtét. Majd bekövetkezik a fájdalom, melyet hányinger, levertség, fényérzékenység kísér. Ilyenkor a beteg képtelen bármilyen tevékenységre, egyedül a csönd, a sötét szoba és a fekvés elviselhető számára. A migrénre hajlamosaknál periodikusan lépnek fel a rohamok, és egy-egy eset órákig, akár napokig is eltarthat.

 

Sokan nem gondolnak rá, de gerincpanaszok is állhatnak a fejfájás hátterében. Ha a csigolyák – akár enyhe mértékben – elmozdulnak helyükről, a természetellenes tartás miatt a fej is megfájdul. Gyógytornát, esetleg kiropraktőr segítségét érdemes megfontolni. Kevésbé gyakori, főleg férfiakat érint a Cluster-fejfájás, szaggató, szinte elviselhetetlen tünetekkel. Ennél mérsékeltebb, de tartósabb panaszt okoz a magas vérnyomás által kiváltott fájdalom. Szerencsére ritka, ám azonnali orvosi beavatkozást igényel a vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás és az agytumor.

 

Asztaltól a sportcipőig

 

Főként a migrénre jellemző, hogy egyes ételfajták kiválthatják a tüneteket, míg más, biztonságos ételcsoportok fogyasztásával ritkulnak a rohamok. Dr. Neal Barnard, az USA táplálkozástudománnyal foglalkozó orvosa több vizsgálattal igazolta a növényi táplálkozás

FONTOS AZ ÉTREND
Migrénben szenvedők jelentős javulást tapasztalhatnak, amikor tányérjukra főként barna rizs, édesburgonya, párolt zöldségek, hüvelyesek kerülnek. A magas béta-karotin és antioxidáns tartalmú sárgarépa, sütőtök mellett a brokkoli és a kelbimbó is ajánlott.
kedvező hatását. A salakanyagok felhalmozódásához hozzájáruló magas hústartalmú étrend és a hormonháztartást megzavaró tejtermékek gyakoribb panaszokhoz vezetnek. Szintén erre az eredményre jutott dr. Joel Fuhrmann és dr. McDougall is, a kísérleteikben részt vevők többségénél teljesen megszűntek a fejfájások, a többieknél is csökkentek a tünetek a teljes értékű növényi étrend hatására.

 

Ezen belül érdemes megfigyelni az egyéni érzékenységet, az érlelt sajtok, citrusfélék, csokoládé, kávé és vörösbor gyakran vált ki migrént. A folyadékbevitel mindenképp legyen napi 2-3 liter, ha fennáll a hajlam a fejfájásra. A rendszeres, mérsékelt testedzés, a jóga különösen hatékony. Segít ellazítani az izmokat, megszabadít a feszültségtől, mely szinte mindig közrejátszik a fejfájás fellépésében. Ezt azonban a rohamok között alkalmazzuk, mert amikor létrejön a fájdalom, a nyugalom és a mozdulatlan testhelyzet segít. A homlok, halánték, szemöldökcsont masszírozása csökkenti a fájdalmat.

 

Ha nem múlik

 

Addig sem kell feleslegesen tűrni a fájdalmat, amíg az étrend és az életmód egyéb változásai meghozzák az eredményt. Megfelelő használat esetén biztonságos megoldást jelentenek a nem szteroid típusú fájdalomcsillapítók. Többségük recept nélkül is beszerezhető, ám alkalmazásuk előtt érdemes a kezelőorvos véleményét kérni, különösen krónikus betegségek fennállása esetén. Különösen migrénnél fontos, hogy már az aurajelenség fellépésekor vegyük be a tablettát, így mire a szemkáprázás fejfájásra vált, már megelőzzük a bajt. Erőteljes fájdalom, elhúzódó roham alatt többször is ismételhető.

 

A gyógyszeres kezelést vitamin- és ásványianyag-pótlással is kiegészíthetjük. A magnézium rendszeres, napi 200-500 mg fogyasztása csökkenti a fejfájásra való hajlamot. A B-vitamin-csoport kedvező hatású az idegrendszer számára, a B6-vitamin különösen hatékony a migrénes rohamot kísérő émelygés, hányinger csökkentésében. Egyes homeopátiás szerek is alkalmazhatók, a fejfájások típusaihoz igazodva.

 

Növényekkel párosítva

 

A fejfájás gyógyszeres kezelésével párhuzamosan a gyógynövények erejét is igénybe vehetjük. A borsmenta teája hatékony görcsoldó, izomlazító. A tünetekhez gyakran kapcsolódik emésztőszervi panasz, a növény ezt a kellemetlenséget is csökkenti. Illóolaj formájában is alkalmazható, ekkor a hatékonyság növekszik, ha levendulaolajjal kombináljuk. Mivel önmagukban tömények és egyes esetekben bőrirritációt okozhatnak, egy kiskanál semleges alapolajhoz, mely lehet kókusz-, napraforgó- vagy lenolaj is – tegyünk egy-két cseppet a gyógynövények illóolajából. Ezzel a keverékkel dörzsöljük be a halántékot és a homlokot.

A migrénes fejfájást az őszi margitvirág bizonyítottan csökkenti, kúraszerűen alkalmazva a rohamok is ritkábban lépnek fel. Szárított változata teaként fogyasztható, de kapszula és folyadék formájában is kapható a bioboltokban. Az acsalapu, más néven papsajt gyökerének kivonata szabályozza az agy vérellátását, nemcsak migrén, de egyéb fejfájástípusok esetén is oldja a görcsöt béta-blokkoló hatása által. Lényeges, hogy a növényi kiegészítők alkalmazása előtt is kérjünk orvosi véleményt. Egyes betegségek mellett fokozott figyelemre lesz szükség, illetve egyéb panasz miatt szedett gyógyszerekkel kölcsönhatás alakulhat ki.

La femme La femme cikke 2023. augusztus
címkék:
Egészség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.