"A világ legdrágább gimnáziumában a síszezonhoz kötik az órarendet, Amerika egyik legnagyobb presztízsű gimnáziumát pedig egy magyar bencés alapította."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Leendő királyok az iskolapadban

A világ legdrágább gimnáziumában a síszezonhoz kötik az órarendet, Amerika egyik legnagyobb presztízsű gimnáziumát pedig egy magyar bencés alapította.

Egy szülőnek az a leghőbb vágya, hogy mindent megadhasson szeme pici (majd egyre növekvő) fényének, sőt lehetőleg mindenből a legjobbat kapja. Akinek a források bőségesen állnak rendelkezésére, elitebbnél elitebb körülmények közé szocializálhatja gyermekét, ahol nemcsak deriválni meg verset elemezni tanítják meg, hanem úrias attitűdre és sportra is.

 

 

 

Évente 40 millió forintba kerül a svájci topgimnázium

 

A világ két legdrágább oktatási intézménye Svájcban található, és évente többe kerülnek, mint a világ összes elitegyeteme az egész tanulmányi idő alatt. Az egyik az Alpokra épített Beau Soleil középiskola, ahol az éves tandíj körülbelül harmincmillió forint, de ez még nem tartalmazza az egyenruhát és a könyveket, a kirándulásokat, valamint a vizsgákat és a balesetbiztosítást, amelyek további tízmillió forintot tesznek ki. A körülbelül 190 diák két nyelven, angolul és franciául tanul mindent, illetve négy gyerekre jut egy tanár, tehát puskázásra vagy mellőzöttségre semmi esélyük. Ami a nemzetiségi összetételt illeti, szigorúak a szabályok: legfeljebb tíz százalékuk érkezhet egyazon az országból.

 

 

A Rolle kisvárosban 1880 óta működő Institut Le Rosey gimnázium pedig maga az arisztokratizmus. Az a tény, hogy a Királyok Iskolájának is becézik, nem csupán hangzatos reklámfogás: olyan diákok koptatják itt a parkettát évről évre, hogy már abból is szépen meg lehetne gazdagodni, ha egy nap valaki eladná a nebulók lábnyomait. Itt tanult többek között Mohammad Reza Pahlavi iráni sah, Dodi al-Fajed, III. Rainier monacói herceg, II. Albert belga király, a Rothschild-klán tagjai, a Rockefeller és a Benetton család egy része, valamint jó néhány sztárcsemete: a szülői értekezleteken így megfordult már Elizabeth Taylor, Yoko Ono, Roger Moore és Diana Ross is. Összesen eddig hét királyi család sarja járta ki az óriási hegyvidék közepén felhúzott Le Rosey-t. Természetesen maradt hely a kollégiumok, iskolaépületek és könyvtárak mellett egy szerény wellnessközpontra is, felszerelve szaunával, gőz- és pezsgőfürdővel egyaránt, nehogy fűtés és víz nélkül maradjanak a sanyarú sorsú diákok. A mintegy 400 diák megoszlására és az oktatás minőségére itt is ugyanolyan kötött szabályok vonatkoznak, mint a Beau Soleilben. Az oktatás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a sportra is: a fiataloknak számos pálya áll rendelkezésükre, ráadásul vitorlázhatnak, kisrepülőgépet vezethetnek és gokartozhatnak is. Télen pedig bejelentik a síszezont; ez annyit tesz, hogy az egész iskola átköltözik egy sípályákhoz közeli campusba, és még az órarendet is a síoktatáshoz igazítják.

Tóth Noémi Tóth Noémi cikke 2013. június
címkék:
Karrier | Oktatás | Tehetség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.