"A jövővel kapcsolatban sok minden tölthet el bennünket szorongással, de abban mindenki egyetért, hogy ideje komolyan vennünk a Föld vészjelzéseit."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Csak egy Földünk van

A jövővel kapcsolatban sok minden tölthet el bennünket szorongással, de abban mindenki egyetért, hogy ideje komolyan vennünk a Föld vészjelzéseit.

A fogyatkozó vízkészletek, a globális felmelegedés, az állat- és növényfajok kipusztulása, a légszennyezettség mind azt jelzi, hogy újra kell gondolnunk, hogyan használjuk fel a rendelkezésünkre álló energiákat, illetve azt, hogy meddig tudunk még nyújtózkodni, ha már rég kilóg a lábunk a takaró alól.

 

A környezeti válsággal kapcsolatos hírek, jelenségek nem értékelhetők önmagukban, és megoldásukra is csak úgy kerülhet sor, ha valóban megújulnak az energiáink. Méghozzá mindegyik: az otthonunktól kezdve egészen az óceánig. A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, amelyből energia nyerhető ki, folyamatosan rendelkezésre áll, vagy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül legfeljebb néhány éven belül újratermelődik. És legfőképpen: nem rombolja a környezetet. Jelenlegi életmódunk nagy részében nem megújuló, fosszilis energiaforrásokat használnunk – ilyen a kőszén, a kőolaj vagy a földgáz –, amelyek környezetromboló hatásának következményeit láthatjuk az üvegházhatásban, a levegő- vagy a vízszennyezésben. A globális felmelegedés megállítása és a károsanyag-kibocsátás mérséklése nem valósulhat meg anélkül, hogy ezeket megújuló forrásokra cseréljük.

 

 

Itthon és külföldön


A megújuló energia négy fontos területen váltja a hagyományos energiát, ezek: az áramtermelés, a fűtés, az üzemanyag (biomassza) és a hálózaton kívüli (off-grid) áramtermelés. Ezek közül a szél- és a napenergia-technológiák a legelterjedtebbek itthon is, ezek adnak lehetőséget arra, hogy az általunk, otthonunkban felhasznált villamos energia, üzemanyag és víz egy részét vagy akár egészét fedezzék. Jó hír, hogy az emberiség által használt energia a kezdetektől fogva többnyire megújuló forrásokon alapult (tűzifa, faszén vagy a szél- és vízimalmok), ezek az ipari forradalom hatására szorultak vissza jelentősen.

ALTERNATÍV ENERGIÁK
A fosszilis energiaforrások – kőszén, kőolaj, földgáz – környezetromboló következményei az üvegházhatás, a levegő- és vízszennyezés.
A globális energiaválság következtében a megújuló energiaforrások használata újrafelfedezésének és fejlesztésének korszakát éljük, de a teljes átálláshoz komplett szemléletváltásra lehet szükség egyéni és döntéshozói szinten is.

 

Gigantikus napelemparkok


A zöldforradalom egyre nagyobb területeket hódít magának, ennek következtében egymás után épülnek a hatalmas napelemparkok. A legjelentősebbek között találjuk az Abu-Dzabi melletti Shams−1-et és a Mojave-sivatagban lévő Ivanpah-t, de említhetnénk akár a Fülöp-szigeteki Robinsons Starmills plázát is, melynek különlegessége, hogy az óriási bevásárlóközpont tetejét teljes egészében napelemek borítják. A világ legnagyobb, már működő naperőműve Marokkóban található, a Szahara északnyugati felén. A 160 megawatt teljesítményű létesítmény 2018-ra állítólag több mint egymillió otthont képes majd ellátni energiával, ezzel becslések szerint évente körülbelül 760 ezer tonnával tudják csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást. A lenyűgöző környezetbarát fejlesztések sora azonban itt még korántsem ér véget. Az arizonai sivatagban létrehozott, új típusú Solana hőerőmű célja, hogy a naperőművel előállított áramellátás éjszaka se szüneteljen. A technológia lényege, hogy a parabolatükrök használatával egyetlen pontra koncentrálják a napenergiát, a napfényből kapott energiát pedig hőként tárolják. A különleges park napnyugta után hat órán át tud még áramot termelni.

 

Az, hogy ezen a területen mit hoz a jövő, nagyban múlik azon, hogy a döntéshozók mennyire lesznek képesek tudásukat, erőforrásaikat a Föld megmentésére fordítani, és a fenntarthatóság vagy a megújuló energiaforrások mellett dönteni a pillanatnyi gazdasági vagy politikai érdekeken felülemelkedve. És persze attól is, hogy mi, felhasználói részről, mennyire leszünk képesek saját, jól megszokott életünket feladni olyan módszerek alkalmazásával, amelyek kezdetben okozhatnak kényelmetlenséget, ám hamar rutinná válhatnak. 

 

Írásunk folytatása a La femme Jövőnk című különszámában olvasható! 

 

Laborczi Dóra Laborczi Dóra cikke 2015. november
címkék:
Környezetvédelem
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.