"Órákig képes fiatalos lelkesedéssel beszélni az alternatív hajtású, diákok által épített járművek csodáiról."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Lágler Gergely

Egy diákkori szerelem

Órákig képes fiatalos lelkesedéssel beszélni az alternatív hajtású, diákok által épített járművek csodáiról.

Olyan, mintha nem akarná elengedni az egyetemi éveket. Ma is úgy kötődik akkori szenvedélyéhez, a gyakorlatias mérnöki fejlesztéshez, mint akkoriban. Annyi a változás, hogy hajdan, amikor bekerült villamosmérnök-hallgatóként a BME Formula Racing Team (FRT) tervezőgárdájába, akkor a szakmai éhség vezette, majd amikor a villamos autót építő csapatrész vezetője lett, akkor az elkötelezettség az alternatív technológiák iránt. Ma is műszaki tanácsadója a csapatnak, valamint villamos gépátvevője és biztonsági tanácsadója a magyarországi mérnökversenynek, a Formula Student Hungarynek.

 

Órákig képes fiatalos lelkesedéssel beszélni az alternatív hajtású, diákok által épített járművek csodáiról, mérnökképzésben játszott szerepéről, a versenyekről, amelyben a tervezőtől a pilótáig mindenki egyetemista. Rengeteg segítséget nyújt az egyetem, de a legtöbbet a szponzorok. Hiszen mi más lenne a tét, mint a jövő technológiája. „Az autógyárak és más fejlesztők átlagosan 20 évre előre gondolkoznak, érdekük, hogy támogassák a diákok kutató-fejlesztő munkáját.”

 

Minden lelkesedését az egyetemi évekből ülteti át a hétköznapokba: „Nagyszerű embereket ismertem meg. Egy belső égésű autó épült meg, és irányításom alatt egy villamos hajtású, 10-14 igen aktív, kitartó hallgató, és rajtuk kívül még vagy 50 megfordult ott, míg elkészültünk a 134 lóerős szuperkönnyű versenygéppel. Az EV-Sport Magyarország Autósport Egyesület és a tömérdek szponzor közreműködésével a csavarokon kívül jóformán mindent magunk terveztünk meg, gyártottunk le. Mindenkori célunk a termék hatékony, optimalizált tervezése, gyártása, valamint a tehetséggondozás.” Ez az, ami ma is fogva tartja őt ott: a tapasztalatok átadása a fiataloknak. Nem akárkiknek: az FRT kemény magja szigorúan kiválogatott gárda, a legelhivatottabbak, többen közülük a jövő reménységei.

 

 

 

2010-ben barátjával, Vincze Viktorral elnyerték a Dreher Sörgyárak Zrt. „Jövő Fiatal Vállalkozója” díját. A nyereményből alakult saját cégük, amelynek főprofilja: mérnöki tevékenység, műszaki tanácsadás. Mi más ez, mint diákkori szenvedélye meghosszabbítása? Ipari elektronikai eszközfejlesztéssel foglalkoznak: az orvosi berendezésektől a mezőgazdasági gépek vezérléséig mindennel; a fejlesztésnek szinte csak a megrendelő képzelőereje és a fizikai korlátok szabhatnak határt. Sok energiát fektetnek egy saját fejlesztésbe is: a villamos autók fogyasztásmérőjén dolgoznak, a töltöttségmérés egyfajta új eszközét tervezik.

 

Ez a gyermekkora óta magába szívott lelkesedés hozta őt az La femme 50 fiatal tehetség programjába is. „Sokat profitálhatok belőle, szinte minden tevékenységi területről több mentorra is számítok, hiszen csakis elismert nevek vannak köztük: már velük megismerkedni is megtiszteltetés, a program pedig nagy lehetőség.”

Szlankó János
"Saját példám tanított meg arra, mit adhat egy mentor. Számomra az egész jövőmet meghatározó jelentősége volt egy ilyen mentori kapcsolatnak, most ezért is vállaltam el."