"A hegedűvel lopta be magát az emberek szívébe, és most újabb, láthatatlan varázslatra készül az ismeretlen thereminnel."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Illényi Katica új hangszere

A hegedűvel lopta be magát az emberek szívébe, és most újabb, láthatatlan varázslatra készül az ismeretlen thereminnel.

Nagyon kevesen játszanak thereminen a világon, ugyanis nagyon nehéz megtanulni. Pusztán gesztusokkal lehet megszólaltatni, anélkül, hogy a zenész magát a hangszert megérintené. A hangok a hangszer két antennája közötti rádióhullámok megszakításával keletkeznek, a művész a levegőben fogja le a hangokat. Ezzel a hangszerrel hívták elő a Hitchcock-filmekben a borzongás hangjait, a Led Zeppelin ezt használta a lemezein, és ez volt Lenin kedvenc hangszere is. 

 

 

A theremin a világ első térvezérlésű elektronikus hangszere, a szintetizátor elődje. Feltalálója, az élete végéig hithű kommunista Leon Theremin orosz tudós, akinek regényes életében összefonódott a művészet, a politika, a kémkedés és az árulás. 1924-ben szervezték be az orosz titkosszolgálatba, ő fejlesztette ki a máig használatos lehallgatókészülékek nagy részét, a robotrepülőgépek irányítóberendezéseit és számos más hadi- és kémtechnikai újdonságot. 1927-ben az orosz titkosszolgálat a hangszerrel propagandakörútra küldte Európa legnagyobb operaházaiba és koncerttermeibe, s mindenütt óriási sikert aratott. 1927-ben Clara Rockmore hegedűművésznő hívta meg New Yorkba, s néhány héten belül amerikai sztár lett. Lavinia Williams afroamericai táncosnővel kötött házasságát a KGB botrányosnak találta, s mivel a professzor nem volt hajlandó elválni, 1937-ben elrabolták, Moszkvában bíróság elé állították, és szibériai kényszermunkára ítélték, majd tizenhárom év után házi őrizetbe került. 94 éves korában térhetett vissza New Yorkba, Clara Rockmore-ral a Radio City Music Hallban adott közös koncertjük után egy nappal halt meg.


Koncert a Müpában


Illényi Katica eddig két művel adott ízelítőt a különleges theremin zenéből a Győri Filharmonikusokkal közös koncertjein Pápán és Mosonmagyaróváron. Sokan nem hittek a szemüknek, volt, aki trükknek vélte,  amikor a művésznő a levegőben láthatatlan pontokat érintve szólaltatta meg Puccini Lauretta áriáját, amelyet Pápán egy kisfiú kezének irányításával játszott el. A  tomboló siker egyszerre szólt Illényi Katicának, a hihetetlen produkciónak és az éteri hangzásnak. A ritka hangszert 2014. január 4-én, újévi koncertjén a Müpában mutatja be a nagyközönségnek.

La femme La femme cikke 2013. december
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.