"Olyanok ők ketten, mint Arany Jánosnál Péter és Pál: nemigen jó barátok. Ámde kénytelenek elviselni egymást."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Az idő és a nő

Olyanok ők ketten, mint Arany Jánosnál Péter és Pál: nemigen jó barátok. Ámde kénytelenek elviselni egymást.

Az idővel szemben a nő, találékony. Fifikás lényének megfelelően változatos stratégiákat alkalmaz legnagyobb ellensége sakkban tartására. Az idő múlása mindenkiben máskor tudatosul. Az egyik régi ismerősömben például akkor, amikor nemrégiben kissé vonakodva, de megünnepelte az ötvenedik születésnapját. Ne aggódjatok, csak három napig fáj, utána már ki lehet bírni – nyugtatott meg minket, akik még előtte állunk ennek az élménynek. Másik kedves barátnőm (valódi, hamisítatlan szépasszony) akkor vélte hallani először az óra kegyetlen ketyegését, amikor egyszer csak feltűnt neki, hogy a kukásfiúk, korábbi szokásukkal ellentétben, már nem fütyülnek utána, ha kivágott ruhájában és 15 centi magas sarkain végiglibeg a Krisztina körúton. Márpedig ha valaki gimnazista lány kora óta a környék bombázójának számít, az az ilyesmit igencsak rossz néven veszi.

 

 

Engem viszont az szembesített az idő elszaladásával, hogy feltűnt, mostanában mintha egyre kisebb betűkkel nyomnák a könyveket, az újságokat meg pláne csak jó másfél méteres távolságból lehet kibetűzni. A szemem sztrájkba lépése meglehetősen érzékenyen érintett. Olyannyira, hogy nyomban el is rohantam a szemorvoshoz, aki panaszaimat az együttérzés legcsekélyebb jele nélkül a korom számlájára írta. Írt továbbá egy szemüvegreceptet, sajnos akkora betűkkel, hogy szemüveg nélkül is el tudtam olvasni. Nem kellett volna, a diagnózis rovatban ugyanis ez állt: presbyopia (öregszeműség). Így aztán elmondhatom magamról, papírom van róla, hogy öreg vagyok.

 

A humorista

 

Jól bevált taktika például az arcába nevetni a múló időnek. A humor amúgy is nélkülözhetetlen fegyvertársunk az élet megpróbáltatásaival vívott harcban, nemcsak öregedés ellen vethető be. Pontosan ezt alkalmazta az egykori svéd szexbomba, Anita Ekberg, aki sokkal inkább dús idomaival, mintsem lélegzetelállító szerepformálásaival írta be magát a mozgókép történetébe. Ha másra nem is, életművének egy jelenetére minden valamirevaló filmbarát emlékszik: arra, amikor Fellini Édes életében a római Trevi-kútban pancsolva próbálja becsalogatni a vízbe Marcello Mastroiannit.


Miss Svédországként, majd felkapott hollywoodi sztárként a szőke szépség magától értetődőnek tartotta, hogy minden lépését éhes férfitekintetek kísérik, és érthető módon nehezményezte, amikor az érdeklődés alábbhagyott. Állítólag ekkor foglalta össze frappánsan a női életút dilemmáját: „Tizenöt éves koromban másfél órán át sminkeltem magam, hogy húszévesnek nézzek ki. Ma ugyanezt teszem.”

 

1 | 2 | 3 | 4 | tovább
Mörk Leonóra Mörk Leonóra cikke 2012. január
címkék:
| sztár
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.